0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2023. november 30.

A hideg elviszi a banántermés nagy részét

Az ecuadori banántermelők komoly kihívásokkal küzdenek, mivel az ottani hideg időjárás miatt mintegy negyedével kevesebb banán termett, néhány ültetvény pedig növény-­egészségügyi karantén alatt áll.

Mindez egybeesik a nyári kereslet csökkenésével az orosz, európai, közel-keleti és más piacokon, ami egyébként teljesen megszokott az évnek ebben a szakaszában, fogalmazott Richard Salazar, az ecuadori Banán Marketing és Export Szövetség (Acorbanec) ügyvezető igazgatója.

A világ legnagyobb banánexportőrének számító ecuadori termelők abban reménykednek, hogy a nemrégiben véget ért 18 napos országos tiltakozást követően hamarosan visszaáll a rend a kereskedelemben.

A sztrájk során mintegy 2000 konténer banán külföldre szállítását akadályozta meg, hogy az őslakosok elzárták a fontos utakat. Ez súlyos anyagi károkat okozott a termelőknek és kereskedőknek egyaránt, amelyet aligha térít meg bárki is, hangsúlyozta a szövetség vezetője. A növényvédelmi karantén által érintett gazdaságok többsége kis- és közepes méretű, amelyek jellemzően forráshiány miatt nem tudták elvégeztetni a szükséges növény-­egészségügyi ellenőrzéseket. Richard Salazar azt reméli, hogy a termelési és piaci feltételek javulni fognak 2022 utolsó negyedévében, bár azt is kiemelte, hogy noha a berlini Fruit Logistica ülésén az ecuadori banánipar számára fenntarthatóbb jövőt biztosító kereskedelmi árakat szorgalmaztak, felhívásaik süket fülekre találtak.

A világszerte jól ismert költségnövekedések ellenére a banánért nem fizetik meg azt a méltányos árat, amely feltétele a fenntartható ecuadori banánexportnak.
Forrás: hortidaily.com/Kertészet és Szőlészet