Back to top

Külföldi munkavállalók Németországban

Nagymértékben nőtt az Európai Unión kívülről Németországba érkező munkavállalók száma. A központi nyilvántartásban 2021 végén mintegy 295 ezer olyan külföldi szerepelt, akik ideiglenes tartózkodási engedéllyel dolgoztak az országban.

A német Statisztikai Hivatal (Destatis) jelentése szerint számuk tíz év alatt több mint háromszorosára nőtt.

A külföldi munkavállalóknak csaknem a negyede (24%-a) pedig úgynevezett kékkártyával rendelkező magasan képzett szakember volt tavaly év végén.

Ezt a kategóriát 2012-ben vezették be Európa-szerte, megszerzésének feltétele az egyetemi végzettség és egy legalább 56 400 eurós éves bruttó fizetést felkínáló állásajánlat, azonban a hiányszakmákban alacsonyabb, 43 992 eurós bruttó bérhatár érvényes. 2021 végén a kékkártyával rendelkezők majdnem fele (48%) hiányszakmákban, mindenekelőtt az egészségügyben vagy informatikai területen dolgozott. A tartózkodási engedéllyel Németországban élő és dolgozó harmadik országbeliek 11%-a Indiából, 9%-a Bosznia-Hercegovinából és 7%-a Koszovóból érkezett. Az EU tagállamaiból lényegesen többen dolgoznak Németországban, a nyilvántartások szerint mintegy 1,65 millió külföldi tudott tavaly munkát vállalni. A növekedés e téren is nagy, 19%-kal több külhoni dolgozik német munkahelyen, mint 2017-ben.

Az uniós munkavállalók többsége (71%) már konkrét állásajánlattal rendelkezik, mielőtt Németországba költözik.

A statisztika szerint tavaly az uniós munkavállalók csaknem negyede, 23%-a Lengyelországból érkezett Németországba, 16%-uk román, 13%-uk pedig olasz állampolgár. Az összes­ségében nyilvántartott mintegy 2,72 millió külföldi munkavállalónak csaknem fele 2014 óta érkezett Németországba, 15%-uk 2008 és 2013 között.

Forrás: 
gabot.de/Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/32 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nyílt levél az energiaárak miatt

Tekintettel az energiaárak elmúlt hetekben tapasztalt rendkívüli emelkedésére, a német nagykereskedelmi és külkereskedelmi szövetség (BGA) nyílt levelet intézett a kancellárhoz és a szövetségi kormányhoz.

Karitatív programokkal a gyerekekért

A Corteva globális mezőgazdasági vállalatként elkötelezett a befogadás, sokszínűség és méltányosság elősegítése mellett. Az összetartozás kultúrájának ápolásával, a munkaerő sokszínűségének konkrét munkavállalói képviseleti célokkal történő növelésével és külső befolyásának erősítésével a vállalat úgy véli, hogy jelentős pozitív hatást tud generálni munkavállalóira, a fogyasztókra, a környezetre és a gazdálkodókra.

Egy éve érkezhetnek Ázsiából is vendégmunkások hazánkba

Hatalmas segítséget adott a magyar gazdaságnak az, hogy az elmúlt években már az Európai Unión kívüli, környező országokból is érkezhettek vendégmunkások a minősített munkaerőkölcsönző vállalatokon keresztül azokba a meghatározott hiányszakmákba, ahol már évek óta nem találnak elegendő hazai munkaerőt a cégek.

A Heineken bezárja 2023-ban az egyik romániai gyárát

A Heineken bezárja a jövő évben a konstancai sörgyárát, így háromra csökken romániai üzemeinek száma - közölte a gyártó.

Elkerülhetetlen a négynapos munkahét?

A négynapos munkahét bevezetése szükséges lehet, ezt egyre több szempont indokolhatja, bár ágazatonként eltérően valósulhat meg - vélték szakértők a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) Munkaügyi Szakosztályának A négynapos munkahét vizsgálata címmel szervezett online kerekasztal-beszélgetésén, csütörtökön Budapesten.

Az Agrárkamara is Családbarát munkahely

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnyerte a Családbarát Magyarország Központ „Családbarát munkahely” tanúsító védjegyét.

Műtrágyahiánytól tartanak a kertészek

Az EU szankciós politikája a műtrágyakínálatra is hat, a gázválság fokozódásával hiány alakulhat ki - olvasható a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács hétfői közleményében.

Kevés a dolgozó

A tiroli zöldségtermesztők elnöke, Josef Posch szerint a munkaerőhiány miatt sok gazdálkodó lényegesen csökkentette a kézimunka-igényes zöldségkultúrák területét.

Állami támogatás az idénymunkához

Augusztus 15-től ismét meghirdette a kormány a „Közfoglalkoztatásból versenyszférába programot", amelynek keretében a mezőgazdasági idénymunkát végzők is elhelyezkedési juttatásban részesülhetnek. A Közép-Magyarországon kívüli régiókban továbbra is elérhető a vidéken élő munkavállalók foglalkoztatási támogatása – hívta fel a figyelmet a MAGOSZ.

Ukrán nyelven is elérhető a Munkaszüret állásportál

Az Agrárminisztérium megújította munkaszuret.hu mezőgazdasági álláslehetőségeket kínáló internetes oldalát, hogy segítse az ukrajnai menekültek számára az álláshoz jutást. Az online felületen a tárca összegyűjtötte azokat az idénymunkákat, melyek lehetőséget kínálnak a háborúból hazánkba menekülőknek.