Back to top

A természet menyegzője, sokrétű haszon

A szelídgesztenye virágzásának időszaka igazi fesztiválhangulatot teremt a természetben, mesés édenkertté változnak a szelídgesztenyések. Különös menyegzője ez a természetnek, mely az ember számára is sok mindent ad.

A szelídgesztenyés „mennyei lakodalom” a beporzás szempontjából is érdekes. A szelídgesztenye virágait a szél porozza, de a rovarok is boldogan besegítenek. Valahol útközben jár a tisztán rovarporozta és a tisztán szélporozta növények változatos palettáján.

Virágzó gesztenye Nagymaroson
Virágzó gesztenye Nagymaroson
Fotó: Zeller Zoltán

A színpompás nyári gesztenyevirágzásról a művészek is megemlékeznek, költői magaslatokban írnak. Varázsos, semmihez sem hasonlítható illatáról Illyés Gyula ekképpen ír:

„A hegyekből leárad tompítón és kábítón a virágzó szelíd gesztenyeerdők sűrű illata; édes ez az illat, édeskés és néha émelyítő, mint a meztelen meleg női testé”.

A gesztenye virágzásakor bearanyozza a tájat, leginkább ilyenkor dísze, koronája a vidéknek. Ez az időszak a vegyes fajösszetételű erdőkben megbúvó, felfedezésre váró, rejtett gesztenyés foltok, facsoportok megtalálásában is segíti a szakembereket, mert virágzáskor különösen kitűnnek környezetükből.

Parkokban, tereken dísznövényként is megállja a helyét a szelídgesztenye. Ahol a termés beérését már nem (még nem) teszik lehetővé az időjárási körülmények, ott díszfaként szeretik, például Közép-­Svédországban és Norvégia déli részén.

A természetszerű gesztenyésekben található gesztenyefák egyik sajátossága a nagy fajon belüli változatosság.

Ez a virágzásra is jellemző, azaz az éppen teljes pompájában virágzó gesztenyefák mellett megtalálhatók a már elvirágzott és a még éppen csak „nászruhát ölteni készülő” faegyedek. Ez több szempontból is előnyös.

Az adott gesztenyésben időben elnyúló virágzás az azt közvetlenül hasznosító ízeltlábúak és a velük táplálkozó élővilág (ízeltlábúak, madarak, kisemlősök) számára is kedvezőbb lehetőségeket nyújt. A változatos időjárásra szintén jobban reagál így a sikeres megporzás érdekében, hiszen az esős napokon teljes pompájukban virágzó faegyedek mellett nagyobb eséllyel lesznek esőmentes napokon virágzók is. Ezért is fontos e genetikai diverzitás megőrzése.

A gesztenyevirágzás nemcsak látványban különleges, hanem a méhdongás által kellemes hangja is jelzi, hogy jó helyen járunk, ha utunk célja a gesztenyés. Rovarok sokasága, változatos lepkék, színes bogarak kavalkádja lepi el. Az óvatlan rovarokat nemcsak a rájuk áhítozó pókok karjai ölelik, hanem rengeteg madárfajt is vonz a gesztenyevirágzás adta színes rovarmenü. Különleges sztárvendég például a szivárványszínekben pompázó gyurgyalag, melynek a méhészek kevésbé örülnek, bár jól láthatóan nem válogat a bőségben, sok rovarfaj gazdagítja változatos étrendjét.

A szelídgesztenye virágzása méhészeti szempontból is érték.

Fotó: Pixabay
Kései virágzása (június közepe – július eleje) és a fajon belüli változatosság adta eltérő virágzási idő miatt is ideális célpontja a méheknek és méhészeknek. A gesztenye virágpora pedig kedvező, felerősítő hatású a méh­családok számára. Méze több szempontból különleges, szárazanyag-tartalma a virágmézek közül a legmagasabb, ásványianyag-tartalma mennyi­ség és összetétel szempontjából is kimagasló értékét képvisel. A gesztenyeméz jó hatású kimerültség, legyengült állapot, étvágytalanság, vérszegénység ellen, és a köhögést is csillapítja. Illóolaj-tartalma 40-féle összetevőből áll, fertőtlenítő hatású. A gesztenyemézben zsírsavak is kimutathatók, vérkeringési, szív és érrendszeri betegségek, visszérgyulladás, ízületi gyulladás, nőgyógyászati gondok kialakulásának kockázatát csökkenti. Ha rendszeresen fogyasztjuk, mérsékli a visszértágulatot, megakadályozza a trombózisok kialakulását. Érgyulladásnál külsőleg is alkalmazható. Fokozza a potenciát, afrodiziákum.

Ha a gesztenye semmi mást sem tenne, csak virágozna, már akkor is nagy szolgálatot tenne többféle szempontból: segíti a biológiai sokféleség fenntartását, tájesztétikai értéke alapján is jelentős, a gesztenyés ökoturisztikai, rekreációs célokat szolgálhat, felüdülést nyújt. Különleges méze által, méhészeti szempontból is egyedi értéket képvisel. Becsüljük hát meg, gyönyörködjünk benne, élvezzük hasznait.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/32 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Illóolaj, vagy „illatolaj”? Mindkettő illatos, de nem mindegy melyiket használjuk…

Az illóolajokat sokan alkalmazzák az őszi-téli időszakban, hiszen jó szolgálatot tehetnek a felső légúti megbetegedések megelőzésében, kezelésében, de egy stresszes nap után is segíthet ellazulni némelyikük. Ám nem mindegy hogy illóolajat, vagy „illatolajat” veszünk…

Az aszály ellenére jó évet zártak a dinnyetermesztők

Hazánkban a dinnyeszezon hamarabb kezdődött, mint tavaly; az extrém melegtől hirtelen nagy mennyiség keletkezett a piacon, ám ezek a csúcsok augusztus elejére eltűntek. A termelők végig tudtak belföldre és exportra is értékesíteni, ezért összességében pozitív szaldós volt a mérlegük.

A kutyák megérzik, ha stresszesek vagyunk

Egy kísérlet során a kutyák meglepően pontosan érzékelték a stresszes emberek izzadság- és leheletmintáit.

Fogadóépület várja a Rám-szakadékba látogatókat

A Visegrádi-hegység egyik frekventált kirándulóhelyén, a Rám-szakadékban információs és elsősegély-központot adott át a területet és a környező erdőket kezelő Pilisi Parkerdő - mondta el az erdőgazdaság szóvivője szerdán az MTI-nek.

Az omega-3 zsírsavak összefüggésbe hozhatók a serdülők figyelmi teljesítményével

A dokozahexaénsav (DHA) a serdülők nagyobb szelektív és tartós figyelemre való képességével, míg az alfa-linolénsav (ALA) az alacsonyabb impulzivitással hozható összefüggésbe - derül ki az ISGlobal, a "la Caixa" Alapítvány és a Pere Virgili Egészségkutató Intézet (ISPV) által támogatott központ által közösen vezetett tanulmányból.

Erdőgazdálkodás a Kelet-Nyírségben

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Nyírségben, az ország egyik legnagyobb homokvidékén gazdálkodik a NYÍRERDŐ Zrt. Nyírbátori Erdészete. A térségben meghatározó fafaj a Nyírség aranyaként számon tartott akác, ami az erdészet tevékenységében, eredményességében is kiemelt szerepet játszik. A homoki területekre jellemző természeti értékeken kívül számtalan kulturális érdekesség várja a környékre látogatókat.

Keresik Magyarország ételét - főszerepben a hazai alapanyagok

A minőségi magyar élelmiszerekre hívja föl a figyelmet a Magyarország étele 2023 szakács- és főzőverseny - mondta az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára szerdán Budapesten, az esemény sajtótájékoztatóján.

Most nyílik a szilva?!

Szeptember első felében virágzó szilvafákat és díszfákat – főleg vadgesztenyét – is láthattunk. Hogy lehetséges ez? Jó dolog és a hosszú őszt jelzi, vagy inkább káros jelenség? Esetleg mutat valamit, amit a termesztőnek nem szabad figyelmen kívül hagynia? Az őszi virágzás mindenképpen jelzésértékű, mégpedig elsősorban a fák gyenge erőnlétére utalhat. De több tényező együttes hatása ez a jelenség.

Dióliget nem csak diófákkal

„Fiatal vállalkozók lévén abban hiszünk, hogy meg kell találni a saját utunkat, amit követve sikeresek lehetünk, ha tanulunk, és ha emellett tartani tudjuk a minőséget” – vallja Szabó Dániel és felesége, Szabó-Hajós Tímea. Ők álmodták meg és hozták létre a magyar falusi élet régmúltját, az agrárium szépségeit és hagyományait felidéző Dióligetet Óhídon.

Fontos az őszi felkészülés

A kajszi és a szilva élettani betegségei, gyors pusztulása szerteágazó okokra vezethető vissza, az egyik a fák erőnléte, amiben nagy szerepe van a tápanyagellátásnak. Cegléden a fák őszi feltöltésének részleteiről esett szó, és a szilvafajta-gyűjtemény ígéretes egyedeit is láthattunk.