Back to top

Hét százalékos osztalékemelés a Corteva-nál

A mezőgazdaság kilátásai a közelmúltbeli nyersanyagár-ingadozás ellenére továbbra is szilárdak – olvasható a Corveta Agriscience napokban közzétett üzleti jelentésében.

Jelentős növekedést könyvelt el a vállalat az EMEA (Európa, Közel-Kelet, Afrika) térségben, amit részben kiegyenlített a kukorica és repce vetésterületének csökkenése Észak-Amerikában
Jelentős növekedést könyvelt el a vállalat az EMEA (Európa, Közel-Kelet, Afrika) térségben, amit részben kiegyenlített a kukorica és repce vetésterületének csökkenése Észak-Amerikában
Fotó: Corteva
A globális mezőgazdasági vállalat 2022-ben rekordszintű keresletet vár a gabona és az olajos magvak iránt, ami támogatni fogja a nyersanyagárakat, mivel a készletek továbbra is nyomás alatt vannak. A termelők mérlege és jövedelmi szintje továbbra is egészséges az üzemanyag és műtrágya megnövekedett inputköltségei ellenére, ami arra készteti az ügyfeleket, hogy a megtérülés maximalizálása érdekében a technológiát helyezzék előtérbe – vélekedik a multinacionális vetőmag- és növényvédelmi cég.

Az első félévben elért kétszámjegyű eredménynövekedés éves szinten 7 százalékos osztalékemelést tett lehetővé a vállalatnál a harmadik negyedévtől kezdődően.

Ugyanakkor azt is bejelentették, hogy folytatják stratégiai portfólió felülvizsgálatát, aminek eredményeként kivonulnak a nem stratégiai fontosságú földrajzi területekről és termékcsaládok értékesítéséből. Ezen intézkedések hatására arra számítanak, hogy 2025-ig több mint 200 millió dolláros megtakarítást érnek el.

A költséginflációra adott válaszként az árnyereségen minden régióban tükröződött az "erős árképzés"
A költséginflációra adott válaszként az árnyereségen minden régióban tükröződött az "erős árképzés"
Fotó: Corteva
2022 második negyedévében a vállalat 68 millió dollár szerkezetátalakítási és egyéb költséget számolt el, amelyből 45 millió dollár a korábban bejelentett oroszországi kivonulásához kapcsolódott
2022 második negyedévében a vállalat 68 millió dollár szerkezetátalakítási és egyéb költséget számolt el, amelyből 45 millió dollár a korábban bejelentett oroszországi kivonulásához kapcsolódott
Fotó: Corteva
A Corteva nettó árbevétele 11 százalékkal nőtt 2022 első félévében az előző évhez képest, a vetőmag- és növényvédelemértékesítésben is növekedést mutatva.

A vetőmagok nettó árbevétele 3 százalékkal, az organikus árbevétel pedig 6 százalékkal emelkedett az előző évhez képest, jelentős növekedéssel az EMEA (Európa, Közel-Kelet, Afrika) térségben, amit részben kiegyenlített a kukorica és repce vetésterületének csökkenése Észak-Amerikában. Az ár világszerte 7 százalékkal emelkedett.

A növényvédelem nettó árbevétele 24 százalékkal, az organikus árbevétel pedig 28 százalékkal emelkedett, elsősorban Észak-Amerikában és Latin-Amerikában.

A volumen növekedését az új termékek, köztük az EnlistTM és ArylexTM gyomirtószerek, valamint az OnmiraTM gombaölő szerek folyamatos térnyerése, valamint a latin-amerikai erős korai kereslet eredményezte. A költséginflációra adott válaszként az árnyereségen minden régióban tükröződött az erős árképzés.

A működési EBITDA1 2,76 milliárd dollár volt, ami 17 százalékkal több az előző évhez képest, köszönhetően a minden régióban elért erős árteljesítménynek és volumennövekedésnek, valamint a termelékenységi intézkedéseknek, amit részben ellensúlyozott az infláció és az árfolyam kedvezőtlen hatása.

A vezetőség módosította a 2022-es teljes évre vonatkozó nettó árbevételre és eredményre vonatkozó előrejelzését. A nettó árbevételt 17,2 és 17,5, a működési EBITDA-t pedig 2,95 és 3,10 milliárd dollár között várják.

“A Corteva lenyűgöző első félévet produkált"

– nyilatkozta Chuck Magro vezérigazgató. Az első félévi erős lendületünk és a stabil piaci alapok bizalmat adtak nekünk, hogy emeljük az idei évre vonatkozó előrejelzésünket."

Forrás: 
Corteva Agriscience

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A hideg még várat magára

Bár ma a naptár szerint elkezdődött a tél, az időjárás egyelőre őszi jelleget mutat, és komolyabb lehűlés a következő egy hét során sem valószínű, sőt a jövő hét első felében az éjszakai fagyok is megszűnnek.

Mégis beengedi Mexikó az amerikai GM kukoricát

A mexikói elnök, Andres Manuel Lopez Obrador a héten jelentette be, hogy szeretne megállapodni Washingtonnal. Mindezt azután, hogy az USA jogi lépésekkel fenyegetőzött annak hatására, hogy Mexikó meg akarta tiltani a GM (génmódosított) kukorica importját 2024-re.

Aranyosi Károly - Kihívások közepette is tervezhető jövő

„Az IKR Agrár egy attitűdöt testesít meg, és ennek az attidűdnek több gyökere van: egyrészt a vállalat otthona, Bábolna, másrészt a mezőgazdaság; a hazai mezőgazdasággal, azon belül elsősorban a szántóföldi növénytermesztéssel való kapcsolata. IKR-esnek lenni különleges” – vallja Aranyosi Károly az IKR Agrár ügyvezetője.

Csökkent a kukorica ára Lengyelországban

Végéhez közeledik a szemes kukorica betakarítása Lengyelországban, mégsem felhőtlen a lengyel gazdák öröme, mert továbbra is nagy mennyiségű import kerül az országba Ukrajnából, ami a belföldi termés árát lenyomja.

Veszítenek illatukból a virágok

A növények többek között virágillattal vonzzák beporzóikat. Ám a hőmérséklet növekedésével veszíthetnek illatukból a virágok. Egy kutatócsoport 5 °C-os felmelegedést szimulált, és ennek több haszonnövényre és rovarfajra gyakorolt hatását tanulmányozta. A hatás a szamóca esetében volt a legerősebb.

Ki fog sárgarépát tárolni?

Sárgarépa-termesztőknek szerveztek találkozót Zsombón, a Bálint család gazdaságában a Nunhems Hungary Kft., a BASF Hungaria Kft., a Seedplus Kft., a Koppert Hungária Kft., valamint a Carmeuse Hungária Kft. képviselői. A területbejáráson számos kérdés szóba került, a termesztett fajták, technológiai módszerek és termesztést segítő anyagok ismertetése mellett a kereskedelmi helyzetet is elemezték az előadók és a vendégek.

Kárpát-medencei nyári körkép: Gyenge nyári termés, aszály, virágporhiány és nem létező mézpiac

Szlovákiában a hárs virágai megégtek, míg Szerbiában fantasztikus virágzást produkált. A legtöbb országban a napraforgó igencsak megsínylette az aszályt, azonban Romániában nem volt ilyen probléma vele. Horvátországban rejtélyes okokból elmaradt a gesztenyevirágzás, míg Szlovéniában a fenyő és az édesharmat mondott csődöt.

A gyűlölt íbisz mégis hasznot hoz

Ausztrália egyik őshonos madara, az malukui íbisz, nem túl népszerű a lakosok körében. Sokan csak "kuka-tyúknak" hívják, mivel előszeretettel túrja fel a szemeteseket élelem után kutatva, de akár az emberek kezéből is kikapja az ennivalót. Nem csoda hát, ha népszerűtlen madárnak számít hazájában.

Továbbra is akadozik az ukrán gabonaexport

Bár az ENSZ közvetítésével november 19-én meghosszabbították a fekete-tengeri gabonaexporta vonatkozó megállapodást Oroszország és Ukrajna között, mégis naponta legfeljebb öt hajó fut ki az ukrán kikötőkből.

Jól áll a talajok őszi feltöltődése

Mediterrán ciklonok sorozata okozott csapadékos időjárást az elmúlt tíz napban. Az ország túlnyomó részén számottevő mennyiség hullott, ami a talajok őszi feltöltődéséhez jelentősen hozzájárult. Őszi vetésű szántóföldi növényeink számára is kedvezően alakult az elmúlt hetek időjárása, a legtöbb helyen fejlett állapotban várhatják a telet.