0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Megérkezik a csapadék?

A történelmi csapadékhiány közepette kedvező fordulatot mutatnak a középtávú időjárás előrejelzések. Ugyanis a jelenlegi hőhullámot lezáró frontrendszer a legfrissebb számítások szerint lelassul térségünk fölött, és ebben az esetben országos, jelentős csapadékot hozhat. A helyzetben meglehetősen nagy a bizonytalanság, de legalább van esély az esőre.

Az elmúlt hét második felében és ezen a héten is minden nap, de csak elszórtan alakultak ki záporok, zivatarok hazánkban, melyekből 10 mm-nél nagyobb csapadék délnyugaton esett, míg másfelé csak kis foltokban hullott. A meleg, sokszor szeles időben a lehullott kis nedvesség hamar elillan a talajokból, csak a délnyugati országrészben, az Északi-középhegység északi oldalán, illetve másfelé néhány komolyabb zápor által érintett foltban maradt nyoma a nedvességnek a fölső talajrétegben. A mélyebb rétegek a legtöbb helyen kritikusan szárazak. A szárazság területi kiterjedése és mértéke egyaránt növekszik, az ország területének nagy részén súlyos vagy nagyfokú aszály van. Az elmúlt 30 nap és 90 nap csapadékösszege is rendkívül nagy hiányt mutat. 2022. első hat hónapját tekintve ez volt 1901. óta a legszárazabb első félév hazánkban. 

A hőmérséklet csúcsértéke a múlt hét közepén még 30 fok körül alakult, majd ezen a héten megérkezett az újabb hőhullám, szerdán már 35 fok körüli értékek sorakoztak.

A napraforgó és a kukorica is az érés fenológiai fázisában jár. Az állapot nagyon vegyes képet mutat: nyugaton, délnyugaton, ahol a nyár első felében még aránylag kedvező volt a talajnedvesség, viszonylag jól fejlett táblákat látni, bár ott is sokat romlott a helyzet az elmúlt hetekben. Keleten azonban az öntözés nélkül termesztett növények megrekedtek a fejlődésben, az állományok siralmas képet mutatnak az aszály miatt. Az Alföldön sokfelé a menthetetlen táblákat lesilózták.

A napraforgó állapota nem ennyire kiábrándító, legalább kis tányérokat mindenhol látni.

A folytatás csapadék szempontjából igen biztató, ugyanis a pénteken érkező frontrendszer lelassul térségünkben, és napokig fölöttünk lehet. A legfrissebb számítások szerint az ország nagyobb részén jelentős mennyiségű csapadék hullhat péntektől a jövő hét közepéig, nagy terülten akár 50 mm is benne van a számításokban. Ebben azonban nagy a bizonytalanság, egyrészt a front is könnyen kicsit arrébb helyeződhet, és a csapadék formája záporos lesz, mely térben nem egyformán adagolja az esőt. Mindenesetre van esély a kiadós esőre, mely a kukoricán, napraforgón már nem segít, de például őszi gyümölcseink számára is életmentő, és lehetővé tenné a repce vetéséhez a magágy előkészítést is. A jelenlegi hőhullám nyugaton ma, az ország nagyobb részén pénteken tetőzik, a hőmérséklet csúcsértéke holnap délkeleten akár a 40 Celsius fokot is elérheti.

A front vasárnapra országszerte jelentősen mérsékli a nappali felmelegedést, akkor már csak 20-25 fokos maximumok várhatók a többnyire felhős időben.

Szerdától csökken a csapadékhajlam, több lesz a napsütés, és visszatér a nyári végi időjárás. A csapadék mennyiségétől függően akár meg is szűnhet a jövő héten az aszály, bár annak következményei megmaradnak.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu