0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Eddig nem ismert orchideafajt fedeztek fel

A Bayreuthi Egyetem biológusa Dr. Andreas Hemp Tanzánia északkeleti részén, egy, a Rhipidoglossum nemzetséghez tartozó, korábban ismeretlen orchideafajt fedezett fel. Az új faj a Rhipidoglossum pareense nevet kapta, mivel a kutatók a felfedezést a tanzániai South-Pare-hegységben tették.

Az új,  mindössze néhány centiméteres orchidea legszembetűnőbb tulajdonsága a különleges fehér virágszirmai, amelyek a fény felé tartva kissé áttetszőek és szépen csillognak. A virágok aprók, ám mégis nagyobbak, mint az új fajjal közeli rokonságban álló Rhipidoglossum leedalii orchideáé.  A virágzat sokkal tömörebb, leginkább a gyöngyvirághoz hasonlít.

A Rhipidoglossum pareense az esőerdőkben, nagyjából 1500 méter tengerszint feletti magasságban őshonos, itt fedezte fel  Dr. Andreas Hemp kutatómunkája során. A fák itt nagyjából tíz méter magasak, és sűrűn borítják őket mohák, páfrányok és orchideák. A Rhipidoglossum pareense is ezen fán lakó úgynevezett epifiták közé tartozik. A most felfedezett orchideafaj valószínűleg a rendkívül szokatlan éghajlati viszonyoknak köszönheti létezését. A South-Pare-hegység erdeiben gyakran csak 700 milliméter esik évente, de a csapadék köd formájában  is előfordul, ami  a csapadékmennyiség két-háromszorosát is kiteszi. Ennek köszönhetően az észak-tanzániai hegyvidék

valójában egy botanikai Eldorádó: az említett orchidea mellett nemrég egy új akantuszfajt is felfedezett a kutatócsoport, amelynek a  taxonómiai leírását hamarosan közzéteszik

fogalmazott  Andreas Hemp, a Bayreuthi Egyetem Növényrendszertani Tanszékének munkatársa. Az egyetem biológusa az afrikai erdők biodiverzitásával  és ökológiájával kapcsolatos kutatásainak érdekében számos hegyen hozott létre vegetációs vizsgálati területeket. Minden területen teljes körűen dokumentálta a növényzet fajösszetételét. Összességében az így létrejött adatbázis több ezer növényt tartalmaz. 

Azonban rengeteg szerencse kell ahhoz, hogy egy ilyen kis méretű növényt, mint az újonnan felfedezett orchideát megtaláljanak. Ha nem éppen a virágzás idején fedezik fel, akkor biztosan észrevétlen maradt volna. A szomszédos tanzániai Nguru-hegységben, amely a South Pare-hegységhez hasonlóan a hegyláncolathoz tartozik, egy másik, korábban ismeretlen orchideafajt találtak a Polystachya nemzetségből.  Az orchideák nemzetközi szinten is elismert kelet-afrikai specialistája  Dr. Phil Cribb aki a Kew Garden Királyi Botanikus Kert kutatója, egyúttal a trópusi kelet-afrikai flóra orchidea-határozójának szerzője úgy fogalmazott, miután a kötetben szereplő fajokkal nem volt azonosítható az új orchidea,  közösen leírták az új fajt, és a Rhipidoglossum pareense nevet is közösen választották. A kutató azt is megemlíti, hogy Kew Garden herbáriuma a világ legátfogóbb kelet-afrikai növénygyűjteményét tartalmazza. Az afrikai flóra kiváló szakértőinek támogatása, és a velük  folytatott sokéves együttműködés komoly ösztönzést jelentett mindvégig a kutatómunkához. Az ilyen átfogó gyűjtemények, amelyek a korábbi évtizedek és évszázadok flóráját, növényzetét dokumentálják, nélkülözhetetlenek a jelenlegi biodiverzitás-kutatáshoz- hangsúlyozta a növényrendszertani szakember.

Forrás: www.uni-bayreuth.de