0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Indiában őshonos tehénfajtákat mentenek IVF-technológiával

Az őshonos állatok bár ellenállóbbak, tejhozamuk alacsonyabb, ezért a tejtermelők már nem tarják ezeket a fajtákat. Más, nagyobb tejhozamú fajták vették át India tejtermelésében is a szerepet, ami az indiai fajták fennmaradását veszélyezteti. Egy kutatási projektben az IVF-technológiát hívták segítségül a fajtamentéshez.

Az embriótranszplantációs technológia segítségével a projekt során első alkalommal született gir fajtájú borjú az indiai Mahatma Phule Krishi Vidyapeeth (MPKV) egyetemen, Rahuriban.

Az egyetem rektor helyettese, PG Patil elmondta, hogy ez a technológia nagyban hozzájárul az őshonos fajták megőrzéséhez.

A folyamat során petesejtet nyernek ki egy kiválasztott tehénből, amelyet egy speciálisan kiválasztott bika spermájával a tehén testén kívül termékenyítenek meg.

Vishnu Narvade, az embrióátültetés koordinátora elmondta, hogy a gir borjú súlya 22,9 kg, az anyaállat teje 4165 kg volt laktációnként, 5 százalék zsírtartalommal.

Az olyan technológiák, mint az In vitro fertilizáció (IVF) reményt jelenthetnek a fajták ismételt elterjesztéséhez. A projekt során eddig több mint 150 indiai fajtájú (sahiwal, gir, rathi, tharparkar és red sindhtei) borjú született az egyetem őshonos szarvasmarha-kutatóközpontjában.

Forrás: indianexpress.com