Back to top

Kicsit viharos a paradicsompiac, de a minik egyre jobban mennek

Nehezen látható át az európai paradicsompiac pillanatnyilag, a Benelux országok árverésein nagyon széles sávban ingadoznak az árak. Az viszont egyértelmű, hogy a kereslet lassan, de biztosan tolódik a mini bogyójú fajták felé, áll az agrárpiaci információkat gyűjtő németországi AMI legfrissebb elemzésében.

A fruchthandel.de portál által is idézett körkép elsősorban a paradicsomkereskedelem német–holland vonatkozására fókuszál. Kiderül belőle egyebek között, hogy

pillanatnyilag Németországban termesztett paradicsom is elég bőségesen áll rendelkezésre,

értékesítése többnyire az élelmiszerkereskedelmi láncokon keresztül zajlik, ahol a holland áru is eljut a vásárlókig. A Benelux országok árverésein a klasszikus fürtös paradicsom piaca elég viharos volt az elmúlt napokban; a 32. hét alacsony árakkal indult, ami napokon belül közel megduplázódott, hogy aztán a mostani, 33. hét elejére ismét zuhanni kezdjen. Ennek oka az AMI szerint, hogy pillanatnyilag a kínálat és a kereslet is nehezen becsülhető.

A 33. héten öt németországi áruházlánc hirdetett akciós holland fürtös paradicsomot, 1,29 eurónál kezdődő kilónkénti árral; Németországi származású fürtös paradicsom pedig hat lánc akciós újságjába került be, annak az ára 1,98 eurónál kezdődik.

Viszont a tavaly ilyenkor tapasztalthoz képest nagyjából egy százalékkal kevesebb háztartás vásárol be a klasszikus fürtös paradicsomból annak ellenére is, hogy az időjárás kedvezne a fogyasztásnak, és az ára is alacsonyabb, mint egy éve.

A mini paradicsomok iránt ugyanakkor egyre erősebb a kereslet, és az áru hozzáférhetősége is egyre jobb. Az áruházláncok meg is ragadják a lehetőséget, és intenzíven akciózzák;

mini bogyójú fürtös paradicsomot például 26 helyen találtak az AMI elemzői a 33. naptári hétre kiadott áruházi akciós újságokban,

olvastuk a fruchthandel.de portálon megjelent friss cikkben.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Négy országban is értékesítették az illegális lóhúst

Illegális vágásból származó lóhús engedély nélküli értékesítése és ennek segítése miatt előállítottak 41 embert Spanyolországban, a húst a spanyol piac mellett Belgiumban, Németországban és Olaszországban értékesítették - közölte az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete (Europol) csütörtökön.

Mégse lehet paintballozni a farkasokkal Hollandiában

Az ügyben eljáró holland bíróság elutasító ítélete alapján a kelet-hollandiai Gelderland tartomány visszavonta szerdán azt az engedélyt, amely lehetővé tette volna az emberek társaságát kereső, de veszélyes farkasok elüldözését paintballfegyverekkel a lakóövezetek közeléből, valamint a turisták által látogatott parkokból, különösen a Hoge Veluwe Nemzeti Parkból.

Bajorországban terjed a madárinfluenza

Azonnali hatállyal előírta a madárinfluenza elleni biztonsági intézkedések bevezetését a bajor környezetvédelmi minisztérium. A házi és a kereskedelmi baromfiállományok megvédése érdekében intézkedett a tárca, miután Németországban, Bajorországban is találtak madárinfluenzás eseteket, telepeken és vadon élő madarak között egyaránt.

Törökországban is termálvízzel fűtenek

Miközben Európa-szerte sorra leállnak télre a zöldséghajtató üzemek a magas gázárak miatt, egyre több paradicsom érkezik Törökországból, mondta Fatih Kördemirci, a Kurt Group munkatársa.

Tulipánünnep és ingyen tulipán

A tulipán hazájában külön ünnepnapot szánnak a tavasz egyik legnépszerűbb virágjának. Január harmadik szombatján virágtengerré változik Amszterdam egyik híres, múzeumok ölelésében fekvő tere, hogy örömöt csempésszenek az emberek életébe.

GaLaBau 2022

A zöldfelületek és a szabad terek tervezésének, építésének, karbantartásának teljes körét lefedi Európa egyik legrangosabb szakkiállítása, a GaLaBau. A Magyar Kertépítők Országos Szövetsége által, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetével, a Magyar Tájépítészek Szövetségével és a Magyar Faápolók Egyesületével közösen szervezett őszi tanulmányúton részt vevő szakemberek a nürnbergi szakkiállítást is megtekintették.

Minden 12. spanyolországi malac dán

A dán malacok rendkívül népszerűek mind a német, mind a lengyel sertéskereskedők körében. Most az új adatok azt mutatják, hogy Spanyolországból is nő az érdeklődés.

Áfacsökkentést szeretnének elérni

Tavaly számolt be első ízben a sajtó arról, hogy az Európa Parlament által megszavazott módosítások értelmében a tagországoknak lehetőségük lenne a zöldség és gyümölcsfélék általános forgalmi adóját saját hatáskörben meghatározni. Németországban ismét az ÁFA-csökkentés mellett érvelnek.

Németország stratégiai tervét is elfogadták

A héten Németország KAP stratégiai tervét is elfogadta az Európai Bizottság, így már formálisan is megvan a 2023-tól kezdődő ötéves időszak agrárpolitikai prioritásainak gyakorlati keretrendszere. Nagyon nagy hangsúlyt kap náluk az ökológiai szemlélet, és általánosságban az a szemléletmód, hogy az agrárvállalkozók a közérdeket szolgáló intézkedéseikre kapnak közpénzt.

Az olcsó élelmiszerek ideje lejárt

A Szentes környéki zöldségtermesztőket összefogó DélKerTÉSZ piacelemző tájékoztatóján elhangzott, hogy az energia és inputanyag árak növekedése miatt a élelmiszerek korábban megszokott árszintje már nem fog visszatérni.