Back to top

Nyár végén is vár a Bükki Nemzeti Park

Az idén 45 éves Bükki Nemzeti Park Igazgatóság az ország legváltozatosabb adottságú észak-magyarországi területén látja el a természetvédelem sokoldalú feladatait. Területén Alföld erdős-sztyepp növényzetét, a Tisza-menti árterek ligeterdőit, vizes élőhelyeit, a dombvidékek hagyományos tájhasználatokkal formált mozaikjait és a középhegységek változatos erdőtársulásait, hegyi rétjeit, sziklagyepeit egyaránt megtaláljuk.

szalajka_dsc_1713-2.jpg

Fátyol-vízesés a Szalajka-völgyben
Fátyol-vízesés a Szalajka-völgyben
A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság több mint 890 ezer hektáros területén 9 tájvédelmi körzet, 14 természetvédelmi körzet és 51 tanösvény található.

Augusztus utolsó hétvégéjén két lebilincselő programmal is kecsegtet a nemzeti park.

A kerékpáros túrák iránt érdeklődők a Bükki Csillagda kör E-bike túrán vehetnek részt a Bükki-fennsíkon.

A kalandos út során a Szalajka-völgyet és a Tótfalusi-völgyet elhagyva aszfaltozott úton haladhatnak tovább a kerékpárosok, amíg el nem érik a Gerenna-vár hegyet, innen a Bükk-fennsík felé vezet az út az Olasz-kapu szikla-átvágásnál. A Bánya-hegyi elágazót és a Bolygótúra tanösvényt elhagyva a kerékpárosok elérkezhetnek a Borostyán vendégházig, amely után a Bükki Csillagda a következő megálló. A Bükki Csillagda interaktív kiállítása magában foglalja a planetáriumot, a meteoritgyűjteményt, 3D-s vetítést, illetve a VR szemüveges bemutatót is. Miután a vendégek egy órát töltöttek a kiállítás megtekintésével, gyönyörű útszakaszon indulhatnak vissza Szilvásváradra.

felsotarkany_stimecz_haz.jpg

A felsőtárkányi Stimecz-ház
A felsőtárkányi Stimecz-ház
Fotó: Kállay László
Az Európai Denevéréj alkalmából az Európa-szerte megrendezett, denevéreket bemutató és népszerűsítő programhoz kapcsolódik a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, immár 16. alkalommal.

A Denevérek éjszakája Felsőtárkányban lehetőséget nyújt arra, hogy előadás, terepi hálózás, illetve detektorozás során ismerhessék meg a látogatók ezt az emlősökhöz tartozó hasznos, repülő állatrendet.

A Magyarországon előforduló 28 faj és ezek populációi sérülékenyek, védelmük kiemelkedően fontos, hiszen rovarfogyasztásukon keresztül kulcsszerepet játszanak az ökológiai rendszerek egészséges működésében.

Ezeken felül a nemzeti park egész évben várja a lelkes kirándulókat az 1944-ben védetté nyilvánított, világhírű Ipolytarnóci Ősmaradványokhoz, amely egy 17 millió évvel ezelőtti vulkáni katasztrófa által elpusztított ősvilág páratlan gazdagságú lelőhelye.

baglyas_ko_var.jpg

Baglyas-kő Vár
Baglyas-kő Vár
Fotó: Tóth-Gál Enikő

Számos gyönyörű barlang és látogatóközpont is megtekinthető évközben. A Szent István-barlang egész évben, míg az Anna-barlang tavasztól-őszig várja a kirándulókat.

A Baglyas-Kő Vár Természetvédelmi Látogatóközpontban található régészeti homokozó, madármentő állomás, illetve fás szárú gyűjtemény is.

A Nyugati Kapu Látogatóközpontban a Bükki Nemzeti Park állat- és növényvilágával, természeti értékeivel, a bükki karsztvízrendszer működésével játékos módon ismerkedhetnek az érdeklődők. A felsőtárkányi látogatóközpont természetiskolai programjaira, nyári táboraira a nemzeti park várja az iskolai csoportok, diákok jelentkezését is.

A programokkal kapcsolatban bővebb információ a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság honlapján érhető el: https://www.bnpi.hu/

Forrás: 
Agrárminisztérium

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kihalt az uhuzás napjainkra

A dúvadgyérítés a vadgazdálkodás egy sarkalatos pontja. Legyen szó szőrmés vagy tollas kártevőről, kordában tartásuk, állományszabályozásuk elengedhetetlen. Így volt ez több mint száz évvel ezelőtt is. Manapság puskán kívül főként különféle csapdákkal lehet tizedelni állományukat, de hathatós módszer napjainkban nincs igazán, egyebek mellet köszönhetően a nem elégséges időráfordításra.

Reziliencia az agráriumban - Ki marad a végén?

A generációváltás új szabályozása és az agrárium válságállósága volt a két kiemelt témája a negyedik alkalommal megrendezett Agribusiness Konferenciának december 6-án. Az ország legnagyobb agráriummal és agrárgazdasággal foglalkozó egyetemközi diákszervezete a szaktárca, valamint a banki és a termelő szektor jelentős képviselőit hívta meg a tanácskozásra.

Új látogatóközponttal várja az érdeklődőket Magyarország leghosszabb barlangja

Átadták a Pál-völgyi-barlang új látogatóközpontját kedden; a 254,5 millió forintos beruházáshoz 234,99 millió forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatást használtak fel - közölte a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága kedden az MTI-vel.

Jelentős mennyiségű madarat veszélyeztet a kihalás Romániában

Románia több mint negyven madárfaját a kihalás fenyegeti, további csaknem harminc pedig mérsékelten fenyegetettnek minősül - közölte kedden a Román Madártani Egyesülettel (SOR) és a Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Ezeket a halakat találták a kutatók a Dunában

Nappali és éjszakai halászattal vizsgálták a partközeli halállományt az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) kutatói a Duna Sződliget és Vác közötti szakaszán. A gyűjtött adatok szerint a vízparthoz közeli élőhelyeken jellemzően a kisnövésű fenéklakó halak, valamint a folyómeder mélyebb részeit, illetve a nyílt vízi élőhelyet kedvelő nagynövésű halak fiatal példányai tartózkodnak.

Januárban indul a Településfásítási Program harmadik üteme

A Program folytatásában ismét a 10 ezer fő lélekszámúnál kisebb, magyarországi települések igényelhetnek fákat. 10 000 db sorfa áll majd rendelkezésére, amiből 2000 darabot a 2023 tavaszi, 8000 darabot pedig az őszi ültetési időszakban szállítanak ki - közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.

Gyémántdiplomások: az európai hírű mezőgazdaságért dolgoztak

Mint jogutód intézmény vezetője, 32 személynek adott át Gyémánt Emléklapot technikumi tanulmányai befejezésének 60. évfordulója alkalmából tartott ünnepség keretében Mezőtúron Dr. habil Fülöp Tamás, a kecskeméti Neumann János Egyetem (NJE) rektora  Brinza Attila, oktatási és képzési igazgató úr társaságában.

Párhuzamos fejlődéstörténet

Az idén már másodszor nyerte el az Agrartechnik német szaklap által meghirdetett Service Award verseny „A legjobb szervizműhely” díját az AXIÁL Kft. bajai telephelyének szervizszerelő csapata. Az itt dolgozók a jövőben még az eddigieknél is magasabb színvonalon végezhetik munkájukat, december 5-én ugyanis felavatták a vállalat új mobilszerviz-műhelyét Baján.

A siker kulcsa és a túlélés záloga: innováció

Idén 31. alkalommal hirdették meg a Magyar Innovációs Nagydíjat és a hozzá tartozó kiegészítő díjakat azon vállalkozások számára, amelyek piacképes új termékeket, illetve szolgáltatásokat fejlesztenek ki.

Talajaink védelme a tudomány erejével

A Magyar Talajtani Társaság és az Agrárminisztérium együttműködésének köszönhetően a tárca épületében került kiállításra az év talaja, a herceghalmi mészlepedékes csernozjom szelvénye.