0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2023. szeptember 26.

A turizmus és az afrikai sertéspestis

Az afrikai sertéspestis terjedésének veszélye miatt 300 dolláros pénzbírsággal sújtják azokat az utazókat, akik dominikai sertéstermékekkel próbálnak bejutni az Egyesült Államokba. Ezért az USA Dominikai Köztársaságban működő nagykövetsége közleményt adott ki, amelyben felszólítja az embereket, hogy ne utazzanak külföldre az országból származó sertéshústermékekkel.

Az Egyesült Államok santo domingói nagykövetsége augusztus 8-án kiadott közleménye szerint:

„A Dominikai Köztársaságból az Egyesült Államokba vagy más nemzetközi célállomásokra utazó egyének nem utazhatnak sertéshúsból készült termékekkel az országban jelenleg is zajló afrikaisertéspestis-járvány miatt.

Nem szabad nemzetközi utakra vinni olyan termékeket, mint a chicharrón, longaniza, jamón, szalámi, jamoneta és sancocho. Azok a személyek, akik a Dominikai Köztársaságban vásárolt sertéshústermékekkel utaznak az Egyesült Államokba, 300 dolláros bírsággal sújthatók.”

A közlemény még hangsúlyozza, hogy a sertéstermékek lefoglalása késéseket okozhat a nemzetközi közlekedésben is, ezért kérik, senki ne akarjon ilyen termékekkel külföldre utazni. A közlemény hangsúlyozza, hogy az afrikai sertéspestis emberre nem veszélyes, de nemzetközi utazásokkal terjeszthető. Közép-Amerikában 1984 után 2021-ben jelent meg újra az ASP, ami azóta is terjed.

Hazai tudósok évek óta hangsúlyozzák, hogy az afrikai sertéspestis terjedési sebessége, illetve a kitörések mintázata arra utal, hogy az ASP „emberi közvetítéssel” terjed,

vagyis a betegséggel fertőzött állatokból nem magas hőfokon kezelt élelmiszerekkel viszik azt át jellemzően a szegényebb országokból a gazdagabbakba. Európában a tenyészeteket, illetve a vaddisznóállományokat az állategészségügyi hatóságok ellenőrzik, azonban a házi vágásokból származó füstöltáru nem biztos, hogy nem fertőzött.

Ha pedig egy ilyen szendvics maradékát kidobják, és azt vadállatok elfogyasztják, máris fertőzésgóc alakulhat ki.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/feedstrategy.com