0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 3.

Darazsak, hangyák, katicák rágása növeli a rothadásveszélyt – növényvédelmi előrejelzés 34. hét

Még mindig az aszály határozza meg a növényvédelmi helyzetet, és nem is várható egyhamar fordulat. A rovarkártevők többsége változatlanul rajzik és károsít, a kórokozók pedig alig fertőznek – kivéve talán a szürkepenészes rothadást a rágott gyümölcsökön, szőlőbogyón.

Tovább folytatódott a száraz, forró nyár, és kisebb visszaesések ellenére több napon át ismét 30-35 °C felett voltak a hőmérsékleti maximumok. Éjszakánként viszont már rendszeresen 20 °C alá csökken a levegő hőmérséklete. Országos eső továbbra sem volt, a helyi zivatarok nem csökkentik a talaj krónikus vízhiányát, csupán átmeneti felfrissülésre alkalmasak.

A csontszáraz talajból nem jutnak vízhez a növények, mindenhol jelentős a levélvesztés és a gyümölcshullás,

illetve a napsütötte oldalon a napégés miatti levél- és termésszáradás. A növényi betegségek számára nincsenek meg az életfeltételek az újabb fertőzések kialakulásához, viszont a rovarkártevők többsége változatlanul rajzik és károsít.

Az almamoly a tavaszi rajzáskezdet óta folyamatosan repül a feromoncsapdákba, a rajzás intenzitása elsősorban a helyi időjárási viszonyok függvénye. A folytonos rajzás miatt nem lehet élesen elkülöníteni a nemzedékeket, de a mostani már biztosan a második. A hernyókártétel még a rovarölő szerrel kezelt gyümölcsösökben is eléri az 5% körüli értéket.

A csapadékot időnként kapott nyugat-magyarországi gyümölcsösökben kis kolóniákban friss levéltetű-fertőzést látni

a hajtások 1-3%-án; ugyanezen ültetvényekben ismét fertőz a lisztharmat és a varasodás az érzékeny fajtákon, de az újabb tünetek terjedése minimális mértékű. Az érzékeny fajtákon (Gala, Pinova) megjelent a kolletotrichumos gyümölcsrothadás, ami elsősorban tárolási betegség, de feltehetően az alma számára kedvezőtlen életfeltételek miatt fertőz már most.

A szilvamoly rajzása kissé gyengült, de még így is 40-45 lepkét fognak a csapdák hetente, akárcsak keleti gyümölcsmolyból (35-40 db/csapda/hét). A csonthéjas gyümölcsök terméshullása is jelentős, akárcsak a darazsak, a hangyák és a harlekinkaticák rágása okozta károkozás.

A nyugati dióburok-fúrólégy rajzása a száraz idő és a kemény talaj miatt ingadozó, olykor minimálisra visszaszorul,

de még számítani kell későbbi kártételekre. Jelenleg a termésen még nem figyelhető meg a fertőzés tünete.

A szőlőfajták érése az idén előbb jár, mint más években, a bogyóhéj elvékonyodása miatt a szürkepenészes rothadás veszélye megnőtt, ezért kiemelten fontos a megelőző védekezés. A fertőzés veszélyét itt is növeli a darazsak, hangyák, katicák és muslicák jelenléte, annál is inkább, mert az érő bodza termésén már károsít a foltosszárnyú muslica.

Részletes növényvédelmi előrejelzést olvashatnak a www.magyarnovenyorvos.hu oldalon.

Forrás: Kertészet és Szőlészet