0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Együttműködési lehetőségekről egyeztettek a MATE és a Fiji National University munkatársai

Az Erasmus+ Nemzetközi Kreditmobilitás Program keretén belül a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem négyfős csoporttal tett látogatást a Fiji National University-n (FNU), amely a Fidzsi-szigetek fővárosában, Suvaban található.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) képviseletében Simonné Dr. Sarkadi Livia egyetemi tanár (Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet), Dr. Kassai Katalin egyetemi docens (Agronómia Tanszék), Dr. Veres Anikó egyetemi docens (Genetika és Biotechnológia Intézet, Genetika és Genomika Tanszék), valamint Papp Szilvia nemzetközi kreditmobilitás koordinátor (NHÜK) utaztak Suvaba.

A két egyetem kapcsolatának kezdete a 2010-es évek közepére datálódik.

A Fiji National University is részt vett és kedvezményezettje is volt az ERASMUS MUNDUS KITE (Knowledge, Integration and Transparency in Education, Kite.muni.cz) ösztöndíjprogramnak. Ennek keretében az FNU oktatói ösztöndíjban részesültek a Szent István Egyetemre 2015-ben, amely megalapozta a két egyetem közti kapcsolatot. Ezt követően 2018-ben, 2019-ben és 2020-ban az Erasmus KA107 program pályázatában már partneregyetemként nyertünk közösen kvótákat, hallgatói és oktatói/személyzeti mobilitásra egyaránt. A pandémia előtt rövidebb mobilitásra is fogadtunk kollégákat, továbbá három hallgató is érkezett a MATE-ra, akik két szemesztert töltöttek el intézményünkben.

A MATE kollégáit az FNU-n Prof. Dr. Pasinszki Tibor dékán (College of Engineering, Sciences & Technology) fogadta, aki idén júniusban a MATE-n vett részt személyzeti mobilitásban a KA107 program keretében, majd hazatérését követően előkészítette a MATE munkatársainak látogatását.

A suvai tartózkodás alatt részletes betekintést nyerhettek az FNU intézményi fejlesztéseibe és felépítésébe, amely több területen is eltér a magyar felsőoktatási rendszertől, de ennek ellenére számos ponton igen szoros partneri kapcsolat és együttműködés kialakítására nyújt lehetőséget.

A felsővezetés részéről Dr. William May (Acting Vice-Chancellor) és Professor Lisa Harrison (Pro-Vice-Chancellor, Learning and Teaching) fogadta az egyetem munkatársait.

A szakmai út érdemi részét az egyetem profiljába leginkább tartozó területek megismerésével töltötték a résztvevők. Sokoldalú és színes programot állított össze Prof. Paul A. Iji (Dean, College of Agriculture Fisheries & Forestry), valamint Dr. William Kerua (Assistant Professor, Agribusiness & Extension), akik számos helyi kolléga jelenlétében részletesen bemutatták a kar felépítését, oktatási szintjeit, valamint a felvehető kurzusokat.

A kölcsönös prezentációk után az FNU kísérleti telephelyein folytatódott a látogatás.  Számos egzotikus növényfaj termesztési körülményeiről kaptak felvilágosítást, valamint az FNU állatkísérleti telepén megismerhették az állattenyésztés (elsősorban sertés és baromfi) nemrégen megújított kutatási környezetét.

A vendéglátók több területen fejezték ki az együttműködési készségüket, így például az élelmiszerbiztonság, a növénytermesztés, a növénygenetika és biotechnológia, az állattenyésztés lehetnek a fő irányvonalai a közös együttműködéseknek.

Az FNU jelenlegi legnagyobb kihívása, hogy tapasztalt oktatókat vonjanak be intézményük oktatási rendszerébe. A külföldi egyetemek közül örömmel fogadnák a MATE szakembereit, valamennyi oktatási területről tapasztalatcserére, jó példák megismertetésére. A két egyetem közötti szakmai kapcsolatok megerősítésére az Erasmus+ Kreditmobilitás program kiváló keretet és támogatást biztosít.

Forrás: MATE Hírek