Back to top

Fajtaválasztás a helyi viszonyokhoz

Az elmúlt öt évben az Európai Unió HORIZON 2020 Kutatási programjából finanszírozott GenTORE projekt keretében Nicolas Friggens, a Francia Mezőgazdasági, Élelmiszer- és Környezetvédelmi Kutatóintézet (INRAE) kutatója sikeresen egyesítette a genomikát és a precíziós állattenyésztést (PLF), hogy gazdaságon belüli menedzsmenteszközöket biztosítson a hatékonyság fenntartható javításához.

Fotó: Pixabay

Az elmúlt öt évben az Európai Unió HORIZON 2020 Kutatási programjából finanszírozott GenTORE projekt keretében Nicolas Friggens, a Francia Mezőgazdasági, Élelmiszer- és Környezetvédelmi Kutatóintézet (INRAE) kutatója sikeresen egyesítette a genomikát és a precíziós állattenyésztést (PLF), hogy gazdaságon belüli menedzsmenteszközöket biztosítson a hatékonyság fenntartható javításához.

Erősebb számítástechnikával és jobb statisztikai eszközökkel kombinálva a genomika gyors elterjedését és a szelekciós intenzitás növekedését tapasztalhatjuk az európai tejiparban és bizonyos mértékig a marhahústermelésben is.

A GenTORE egy sor praktikus irányítási eszközt fejlesztett ki, amelyek segítségével a gazdálkodók arra összpontosíthatnak, hogy állataikat a rendelkezésükre álló lehetőségekhez igazítsák. Segítségükkel meghatározhatják, hogy mely állatokat kell tenyészteni, keresztezni vagy selejtezni, így a szarvasmarhatenyésztők gazdasága hatékonyabbá válik, jobban megfelel a jelenlegi és jövőbeli környezetnek és akár jobban megfelelhet a fogyasztók igényeinek.

A GenTORE tudósai egy adatbázist fejlesztettek ki, amely a regionális topográfiai adatokat kombinálja az éghajlati és farmtípusokkal, hogy segítse az éghajlatváltozás szarvasmarha-tenyésztési rendszerekre gyakorolt hatásainak régiónkénti előrejelzését.

Emellett a francia tudósok hatékonyságmérések és környezeti hatások felhasználásával állati szintű élettartam-előrejelzési modelleket készítettek a tej- és marhahúshoz.

Ez lehetővé teszi a tenyésztők és gazdálkodók számára, hogy megállapítsák, hogy a helyi termelési környezet milyen kihívást jelent az állatok számára. Ezt követően a gazdálkodók az állatok ellenálló képessége és termelési hatékonysága alapján eldönthetik, hogy a fajtatiszta vagy a keresztezett állat felel-e meg legjobban a helyi viszonyoknak

Forrás: 
inrae.fr / gentore.eu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Húsmarhát csak szeretetből nevelnek az emberek

Taskó József, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei agrárkamara elnöke jóformán a semmiből – újrakezdési, baráti, banki hitelekből, integrátori inputanyagkölcsönökből –, lépésről lépésre építette fel a családi vállalkozását. A hasznot mindig visszaforgatták, és egy-egy nehezebb időszak után – mert ilyenek is akadtak – mindig képesek voltak újrakezdeni az építkezést.

Ezt eddig nem tudtuk a háziméh bélflórájáról

Egy új tanulmány rámutat arra, hogy a háziméh mikrobiomja összetettebb, mint ahogy eddig gondoltuk.

Rákkutatásban működik együtt az Állatorvostudományi Egyetem és a Rákvakcina BVM Kft.

Daganatos megbetegedések kezelésére fejlesztett magyar immunterápiás módszerről és lehetséges állatgyógyászati alkalmazásáról írt alá fejlesztési együttműködési megállapodást az Állatorvostudományi Egyetem a Rákvakcina BVM Kft.-vel.

A kökényszilva titkai

A Prunus nemzetség tagjait sokféleképp hasznosítjuk, de nehéz eligazodni köztük, mert a fajokon belül is nagy a változatosság. A kökényszilva is lehet kék vagy sárga, gömbölyded vagy tojás alakú, és így tovább. Termesztett és tájfajtákat ismerünk belőle szerte Európában.

Sok haláleset elkerülhető lenne

Egy új tanulmány szerint évente több millió ember haláláért lehet felelős a túl kevés gyümölcs- és zöldségfogyasztás. A kutatók szerint hétből egy szív- és érrendszeri betegségben elhunyt ember halálát a túl kevés gyümölcsfogyasztás okozza, míg tizenkettőből egy ember a túl kevés zöldségfogyasztása miatt hal meg idő előtt.

Élelem a belek számára: az emberi mikrobák növényi cukrokkal táplálkoznak

Egy új kutatás szerint a bélrendszerünkben élő baktériumok számára táplálékforrásként szolgál egy olyan szénhidrát, amely általában növényi fehérjékhez kötődik.

Az egészséges öregedés újradefiniálása élelmiszerekkel

Dr. Catherine Kwik-Uribe, a Mars Edge tudományos kutatásért felelős alelnöke összefoglalta a világ népességének elöregedésével foglalkozó mélyreható tanulmány kezdeti megállapításait; kiemelve a legfontosabb tudnivalókat az étrendünkben található bioaktív anyagok egészségügyi előnyeiről.

Íriszgyűjtemény Tápiószelén

Korábbi cikkünkben mutattuk be a Nemzeti Biodiverzitás és Génmegőrzési Központ (NBGK) tevékenységét. Tápiószelén sokféle haszonnövényt és vad fajokat tartanak fönn, az egyik legújabb gyűjtemény íriszfajtákat vonultat föl.

A klímaváltozás miatt a tavak kevésbé kékülnek

Ha a globális felmelegedés folytatódik, a kék tavak világszerte zöldesbarna színűvé válhatnak - derül ki egy új tanulmányból, amely a tavak színének első globális leltárát mutatja be. A tavak vízszínének változása az ökoszisztéma egészségének romlását jelezheti. Az új kutatás a Geophysical Research Letters című folyóiratban jelent meg.

Műtrágya helyett légylárvák

A világméretű műtrágyahiányra reagálva az ugandai gazdák meglepő alternatívához fordultak: a katonalégy lárvájával oldják meg a tápanyag-utánpótlást.