0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Ígéretes madárijesztő drónok

A nem túl távoli jövőben bevett gyakorlattá válhat, hogy amikor a kihelyezett kamerák lakmározó seregélyrajt észlelnek egy szőlőültetvényben, a növényvédelmi rendszer vezérlőegysége drónrajt indít az elűzésükre. Majd dolguk végeztével visszatérnek a tábla szélén elhelyezett töltőállomásra – és mindezt emberi beavatkozás nélkül.

A Washingtoni Állami Egyetem egy kutatócsoportja által kifejlesztett rendszert a Computer and Electronics in Agriculture című folyóiratban közölt tanulmányukban mutatták be. Mint írják, a rendszert úgy tervezték, hogy a drónok a nap 24 órájában készen álljanak a kártevő madarak elriasztására, amik évi több millió dolláros kárt okoznak a termelőknek a gyümölcsösök megdézsmálásával és rongálásával.

Manoj Karkee az egyetem docense szerint a termelők a mai napig nem rendelkeznek igazán hatékony, egyben megfizethető eszközzel a kártevő madarak távol tartására.

A kutatás egyik fő feladata a madarak gépi felismerését és a számuk meghatározását lehetővé tevő kamerarendszer és szoftver kidolgozása volt, amit a kisméretű autonóm drónok kifejlesztése követett. A rendszert alkotó technológia egyébként igen hasonló a csomagküldő vállalatok által kifejlesztett autonóm rendszerekhez.

Még több éves fejlesztésre van szükség ahhoz, hogy a technológia kereskedelmi forgalomba kerüljön és a termelők számára elérhető legyen, mert még mindig sok akadályt kell leküzdeni.

Forrás: news.wsu.edu