Back to top

Állattenyésztési termékenységelemzés okostelefonnal

Az Egyesült Államokban alapított Verility Inc. 3,5 millió dollár értékben szerzett kockázati tőkefinanszírozást az általa létrehozott Fertile-EyezTM nevű globális termékenységelemző platform további fejlesztéséhez.

Liane Hart, a Verility vezérigazgatója egy tenyésztővel dolgozik egy sertésfarmon Indiana központjában.
Liane Hart, a Verility vezérigazgatója egy tenyésztővel dolgozik egy sertésfarmon Indiana központjában.
Fotó: purdue.edu
A humán kutatásokra alapozott mobiltelefonos alkalmazás lehetővé teszi az állattenyésztők számára a szaporodási teljesítmény felgyorsítását. Pontos, egyszerű és költséghatékony elemzést biztosít az ovulációs fázis és a sperma minőségének előrejelzéséhez.

Az agrár technológiai startup alapítói szerint a spermaelemzés és az ovuláció kimutatásának javítása az állattenyésztésben a két legfontosabb módja annak, hogy hústermelés fokozható legyen.

A fogamzási ráta köztudottan erősen korrelál a termelés jövedelmezőségével és az élelmiszerek fenntarthatóságával.

Az alapítók rendkívül izgalmasnak tartják, hogy képesek az automatizált mobil tenyésztési technológiákat az állategészségügyi ipar azon szegmensébe hozni, ahol általában nem sok innovációt láthatunk. A befektetők azt várják, hogy a tervek szerint 2023-ban megjelenő Fertile-Eyez technológia lehetővé teszi a sertéstenyésztők számára, hogy termelékenyebbek legyenek a jobb szaporodási teljesítmény révén.

Fertile-EyezTM nevű globális termékenységelemző platform
Fertile-EyezTM nevű globális termékenységelemző platform
Fotó: Verility, Inc. Linkedin

A szabadalmaztatott, mesterséges intelligencia-kompatibilis, okostelefon-alapú technológia, széleskörűen alkalmazható a precíziós állategészségügy és állattenyésztés területén.

Ez finanszírozás segíteni fog abban, hogy kereskedelmi forgalomba kerüljön az első mesterséges intelligencia-kompatibilis termék a sertések pontos, megfizethető és valós idejű ovuláció-előrejelzéséhez.

Forrás: 
purdue.edu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Húsmarhát csak szeretetből nevelnek az emberek

Taskó József, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei agrárkamara elnöke jóformán a semmiből – újrakezdési, baráti, banki hitelekből, integrátori inputanyagkölcsönökből –, lépésről lépésre építette fel a családi vállalkozását. A hasznot mindig visszaforgatták, és egy-egy nehezebb időszak után – mert ilyenek is akadtak – mindig képesek voltak újrakezdeni az építkezést.

Rákkutatásban működik együtt az Állatorvostudományi Egyetem és a Rákvakcina BVM Kft.

Daganatos megbetegedések kezelésére fejlesztett magyar immunterápiás módszerről és lehetséges állatgyógyászati alkalmazásáról írt alá fejlesztési együttműködési megállapodást az Állatorvostudományi Egyetem a Rákvakcina BVM Kft.-vel.

Elmerült figyelem

Úszó, lebegő tárlatként újították meg a halászati kiállítást a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. Részben azért, hogy érvényesülni tudjon az eddig tablókkal takart gótikus épületbelső. Mi az, ami különösen figyelemre méltó a halászatban egy néprajzos muzeológus számára? Erről is beszélgettünk Balpataki Katalin kurátorral.

Műtrágya helyett légylárvák

A világméretű műtrágyahiányra reagálva az ugandai gazdák meglepő alternatívához fordultak: a katonalégy lárvájával oldják meg a tápanyag-utánpótlást.

Újdonság a baromfialmok piacán

A Veiola vállalat új baromfialmot vezet be a piacra. Az innovatív Agribed termékben papíripari hulladékot hasznosítanak újra csirkék és pulykák almozására. Az eddig hasznosítatlan melléktermék átalakításával készített alom amellett, hogy elősegíti a mezőgazdaság beilleszkedését a körforgásos gazdaságba, még költségmegtakarítást is eredményezhet.

Évszázados hagyománya van az ipari baromfifeldolgozásnak

Száz éve kezdődött a városban az iparszerű baromfifeldolgozás. A kerek évforduló kapcsán az elmúlt évtizedekre, a ma már a Hungerit Zrt. által működtetett üzem sikereire és eredményeire tekintettek vissza. A cég jövője kapcsán Volosinovszki János, a Hungerit Zrt. vezérigazgatója kiemelte, a következő évek korszakalkotóak lesznek a vállalkozás életében.

Hány évig élnek a macskák és mit tegyünk, hogy hosszú élettartamuk legyen?

Általában egy macska tizenéves koráig élhet, de néhány közülük megéri a húszas éveit is sőt…Valójában a legidősebb macskaként ismert Creme Puff 38 évesen halt meg.

A Magyartarka fajta jövője lehet, ha a gazdaságok automatizálnak

A Magyartarka Tenyésztők Egyesülete Jákon szakmai napot szervezett a robotizált fejés témakörében. A gyakorlati megközelítésű bemutatón a fejőrobotok technikájával, a kapcsolódó takarmányozási kérdésekkel és a tenyésztőket érintő változásokkal ismerkedhettek meg a résztvevő gazdálkodók.

Szalámik versenye a Termékmustrán

Az egészben kapható, valamint a szeletelt szalámik összehasonlítása volt a Nébih legutóbbi, sorban az ötödik Termékmustrájának a középpontjában. A minősítés során végül 22 termék kapott lehetőséget arra, hogy kiérdemelje a KMÉ arany fokozatát.

Hogyan tovább sertéstenyésztés?

Az elmúlt 7-8 hónapban sok szó esett a sertéságazat problémáiról. A tűzoltásra szánt intézkedések azonban nem tudták eloltani a tüzet. Ennek egyik oka a külső körülmények évtizedek óta nem látott kedvezőtlen együttállása, a másik pedig a strukturális változások bekövetkeztének hiánya.