0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 13.

Korábban szüretelnek az aszály miatt

Az aszály a szőlőültetvényeket is megviselte, amiatt korábban lesz a szüret. A borszőlők esetében pedig áremelkedésre is számítani kell.

A tavalyinál 10-20 százalékkal magasabb szőlőárakat tartana indokoltnak az Agrárminisztérium és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa. Az ezzel kapcsolatos előrejelzések jellemzően a borszőlőkre vonatkoznak – részletezte az InfoRádióban a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnökségi tagja. Varga Máté szerint a drágulást majd csak a tél folyamán, a jövő évi borárakban fogják érezni a fogyasztók.

Ezért a csemegeszőlő árát csak kevésbé befolyásolja ez az áremelkedés, bár kétségtelen, hogy azért erre is lesz hatása.

A szőlőtermesztési szakember ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a borvidékek eltérhetnek ettől a most megadott 10-20 százalékos áremeléstől, ugyanis lehetőségük és jogkörük is van arra, hogy az árak előrejelzését fajtánként adják meg. Kiemelte, hogy talán még nem volt olyan szüret, amikor a piaci kérdéseket ilyen sok bizonytalansági tényező befolyásolta volna, mint az idén.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnökségi tagja elmondta: az is biztos, hogy

az aszály miatt, főleg az északkeleti és részben a dunántúli borvidékeken a fürtök kisebbek és a bogyók létartalma is alacsonyabb, így a kipréselt must valamivel kevesebb lesz.

„Viszont a keletkező borok minőségét reményeink szerint ez nem fogja negatívan befolyásolni” – hangoztatta Varga Máté, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnökségi tagja.

Forrás: Inforádió