Back to top

Precedens értékű kártérítési ítélet glifozát miatt

Az ítélet fordulópont lehet, hiszen eddig a méhészek a mezőgazdasági vegyszerek okozta károkért a legtöbb esetben nem kaptak kártérítést.

A brandenburgi Seusing méhészetnek teljes kártérítést ítélt a Frankfurt an der Oder-i bíróság, melyet a kár okozójának kell megfizetnie a károsult számára.

Az ügyben a bíróság a kárt okozó felelősségének elvét vette figyelembe) és a mezőgazdasági társaságra terhelte a méhész kártérítési igényét, mivel annak méztermését a glifozát miatt meg kellett semmisíteni.

A méhészpár, Sebastian és Camille Seusing méheit 2018-ban Barmin körzetében egy erdőszélen helyezték el. 2019 áprilisában a méhek bőséges méhlegelőt találtak, a pitypang teljes virágzásban állt.

A terület bérlője egy holland befektetők által irányított mezőgazdasági társaság glifozáttal kezelte a pitypangot, hogy a területet előkészítse a kukorica vetésére.

A méhészetnek ennek következtében tonnaszámra kellett megsemmisítenie a mézét és a családi vállalkozásnak a gazdasági kár miatt fel kellett hagynia a méhészkedéssel. A bíróság most megállapította, hogy a beperelt mezőgazdasági társaság a felelős a következményekért.

A vegyszereket kizárólag úgy szabad bevetni, hogy az érvényes megengedett szermaradványszint a mézben ne növekedjék meg. A Brandenburgi Növényvédelmi Szolgálat évek óta figyelmezteti a gazdákat, hogy a glifozátot ne alkalmazzak virágzásban álló növényeken.

„A bíróság ma tisztázta, hogy azoknak, akik növényvédelmi szereket használnak, arról is gondoskodniuk kell, hogy ne okozzanak másoknak kárt.”

- mondta Dr. Georg Buchholz a Seusing méhészet ügyvédje. 

Az Aurelia Alapítvány (német természet- és méhvédelmi alapítvány) üdvözli a bírósági ítéletet, mely fordulópont és iránymutató jelzés a mezőgazdaság és a politika számára. Az alapítvány elnöke, Thomas Radetzky a következőket mondta: „A mai ítélet fontos jelzés, mely jóval túlmutat Brandenburgon. Eddig a méhészek magukra maradtak, ha mezőgazdaságban használt vegyszerek miatt érte őket kár. A tény, hogy a mezőgazdaság szereplőit is felelősségre lehet vonni, ha a vegyszer nem megfelelő használatával kárt okoznak, remélhetőleg segít abban, hogy az ilyen jellegű károk ritkábbak legyenek.”

 

Ajánljuk még:

A méhek, mint érző és gondolkodó lények

Az ausztrál propolisz értékesebb lehet, mint a brazil

 

 

Forrás: 
bienennachrichten.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

Drágán adom a tojást

A fogyasztónak az az érdeke, hogy minőségi élelmiszert vehessen, a gazdálkodónak, hogy megéljen. A fogyasztó nem buta, csak tájékozatlan. Ezzel van dolga a kis, közepes, nagy, háztáji, mindenféle gazdáknak. Tájékoztatni kell a fogyasztót, megmutatni, mennyi munka van a gazdaságainkban, és mennyi érték!

Talajorvos­lás a nedvességmegőrzés jegyében

A Kukoricakör szakmai napot szervezett a vízmegőrzésről és a vízmegtartó gazdálkodásról. Zsembeli József, a MATE Karcagi Kutatóintézetének tudományos tanácsadója, intézetigazgató előadásában hangsúlyozta, hogy a hatékony gazdálkodáshoz elengedhetetlen a talaj kémiai, fizikai és biológiai állapotának az ismerete.

A méhészet művészet - „Elmondani a méheknek”

A méhekhez kapcsolódó legkülönösebb hiedelem és szokás az, amit úgy neveznek, hogy „elmondani a méheknek”, s elsősorban szláv, német és angol nyelvterületen maradt fenn. Az előző esszém végén említettem, hogy amikor meghalt egy méhész, a családtagok közül valaki kiment a méhesébe, és „elmondta a méheknek”, hogy gazdájuk eltávozott.

A műtrágyák megváltoztatják a poszméhek virágérzetét

A műtrágyák korlátozzák a beporzást, mert időlegesen megváltoztatják a poszméhek virágérzetét. A beporzók ritkábban szállnak le a műtrágyával, vagy növényvédő szerekkel nemrégiben permetezett virágokon, mivel képesek észlelni a virág körüli elektromos tér változásait - állapították meg a kutatók.

Részegen ne másszunk galambdúcba

Megszállott és egészen ittas galambász járt pórul egy öt méter magas galambdúcban.

Finom és praktikus: a tészta

Amellett, hogy finom, rendkívül praktikus alapanyag. Ha megéhezne valaki, a háziasszonynak csak be kell nyúlnia érte a szekrénybe, hogy percek alatt megfőzze, ízesítse, és máris fogyasztható. Csakhogy szerintem egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tésztáról van szó – fogalmazott Németh Istvánné, aki a Vas megyei Répcevisen készít száraztésztát.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

Focisztárok, mint étterem tulajdonosok

A focisták nem csak a labdáért rajonganak, sokak a gasztronómia szerelmesei is. A katari labdarúgó-világbajnokság néhány sztárja étterem tulajdonosként is híressé vált.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.