0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Képes-e gondolkodni a Föld?

Ha a Föld "él", akkor lehet, hogy saját tudata is van? Az asztrobiológusok egy gondolatkísérlet keretében megvizsgálták ezt az elméletet, és szerintük az úgynevezett bolygó intelligenciának koncepciója igaz lehet. Miről szól pontosan, és milyen jelentősége lehet az emberiség számára?

A Cambridge-i Egyetem asztrobiológusai gondolatkísérletet végeztek, amelyben az intelligencia fogalmát vizsgálták, mint „bolygóméretű” jelenséget. Elméletük szerint a Föld, mint bolygó, amely hemzseg a különböző formájú élettől, maga is rendelkezhet valamiféle tudattal.

És bár a planetáris intelligencia fogalma úgy tűnik, hogy csak egy csapat sci-fi forgatókönyvíró agyszüleménye, a cambridge-i tudósok komolyan vették, és eredményeiket az International Journal of Astrobiology című tudományos folyóiratban publikálták.

– Az intelligenciát hagyományosan az egyének tulajdonságának tekintették. Ugyanakkor a kollektivitások jellemzőjeként is ismert. Tanulmányunkban kiterjesztjük a kollektív tudatosság gondolatát bolygóméretűre – írják a kutatók kísérletük bevezetőjében.

Szerintük bolygónk saját tudatosságának bizonyítékai közé tartoznak azok a kommunikációs csatornák, amelyeken keresztül az erdőkben élő gombák vagy növények kommunikálnak egymással.

Létezésük azt jelezné, hogy a természet egy hatalmas méretű láthatatlan kommunikációs hálózattal rendelkezik, és így egyfajta intelligenciával, amellyel képes megváltoztatni a körülményeket az egész világon.

Ebben az összefüggésben azonban az ember nem intelligenciával rendelkezik, hanem inkább egyfajta általános érzékeléssel és tudatossággal a Földön vagy más bolygókon élő organizmusok közötti összefüggésekben, amennyiben az univerzumban bárhol léteznek más életformák. Ezért a bolygó és az azt benépesítő élőlények között kialakuló természetes kapcsolatról van szó.

Ez azt jelenti, hogy a bioszféra, az összes életforma közötti kapcsolatok átfogó rendszere fizikailag hatással lehet más rendszerekre: a légkörre (levegő), a krioszférára (gleccserek), a hidroszférára (víz) és a litoszférára (szárazföld).

A Földön azonban a fenti szférákba leginkább – főként negatívan – beavatkozó szervezetek az emberek.

A tudósok a bolygó valódi intelligenciáját úgy határozzák meg, mint azt a pontot, ahol az összes élő szervezet együttműködik az egész rendszer közös hasznának elérése érdekében. Ez olyan intézkedéseket jelentene, amelyek azonosítják és megelőzik a bolygón bekövetkező negatív változásokat, például a gyors klímaváltozást.

– Feltételezzük, hogy csak azok a civilizációk érték el a valódi bolygóintelligencia szintjét, amelyek nem okozták a saját pusztulásukat

– írta Adam Frank, a Rochesteri Egyetem professzora nyilatkozatában.

A kutató szerint, ha az emberiség teljesen tudatában lesz a Föld élőlényei közötti összefüggéseknek, az segíthet megoldani az éghajlati válságot, és a jövőben talán a Földön kívüli élet megtalálását is lehetővé teszi.

Forrás: well.pl