Back to top

Állami támogatás az idénymunkához

Augusztus 15-től ismét meghirdette a kormány a „Közfoglalkoztatásból versenyszférába programot", amelynek keretében a mezőgazdasági idénymunkát végzők is elhelyezkedési juttatásban részesülhetnek. A Közép-Magyarországon kívüli régiókban továbbra is elérhető a vidéken élő munkavállalók foglalkoztatási támogatása – hívta fel a figyelmet a MAGOSZ.

Elhelyezkedési juttatásra jogosult az a közfoglalkoztatott is, aki mezőgazdasági idénymunkában vesz részt. A támogatásának napi összege 2000 forint
Elhelyezkedési juttatásra jogosult az a közfoglalkoztatott is, aki mezőgazdasági idénymunkában vesz részt. A támogatásának napi összege 2000 forint
Fotó: Magyar Mezőgazdaság

Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program

Az intézkedés célja, hogy a kellő motivációval, szakképzettséggel rendelkező, munkára kész és képes emberek ne közmunkát végezzenek, hanem a versenyszférában helyezkedjenek el, ezzel is elősegítve a teljes foglalkoztatás elérését.

A támogatás keretében

a közmunkások elhelyezkedési juttatásban részesülnek, ha a közfoglalkoztatási jogviszonyuk lejárta előtt elhelyezkednek.

Ennek összege a közfoglalkoztatásából hátralévő időre havonta, utólag havi 45 600 forint. Elhelyezkedési juttatásra jogosult az a közfoglalkoztatott is, aki mezőgazdasági idénymunkában vesz részt. A támogatásának napi összege 2000 forint.

A programban való részvételt augusztus 15-től december 31-ig lehet kérelmezni a területileg illetékes járási, illetve fővárosi kerületi kormányhivatalokban, valamint online ezen a linken: https://eht.munka.hu/eht_igenyles/

Bérköltség-támogatás vidéki álláskeresőket foglalkoztatóknak

A foglalkoztatót terhelő bruttó bér és az átutalásra kerülő szociális hozzájárulási adó 50 vagy 75 százaléka lehet a támogatás a Közép-Magyarországon kívüli régiókban
A foglalkoztatót terhelő bruttó bér és az átutalásra kerülő szociális hozzájárulási adó 50 vagy 75 százaléka lehet a támogatás a Közép-Magyarországon kívüli régiókban
Fotó: Medgyesi Milán
A munkaadók az állami foglalkoztatási szervként eljáró járási hivatalhoz benyújtott kérelem alapján

támogatást kaphatnak a foglalkoztatás költségeihez, ha a munkaerőpiaci program szempontjából hátrányos helyzetű személyt foglalkoztatnak munkaviszony keretében teljes munkaidőben, vagy legalább napi 4 órában.

Hátrányos helyzetűnek számít a 25 év alatti, 25-30 év közötti pályakezdő, 50 év feletti, legfeljebb alapfokú iskolai végzettséggel rendelkező, tartósan, legalább 6 hónapja regisztrált, közfoglalkoztatott (aki legfeljebb 30 napja lépett ki a közfoglalkoztatásból), megváltozott munkaképességű, „vidékies” területen élő álláskereső, illetve aki a kérelem beadását megelőző 12 hónapban csecsemőgondozási díjban, örökbefogadói díjban, gyermekgondozást segítő ellátásban, gyermekgondozási díjban, gyermeknevelési támogatásban, ápolási díjban, gyermekek otthongondozási díjában részesült.

A meghatározott feltételeknek a foglalkoztatás megkezdésének a támogatás iránti kérelemben megjelölt várható időpontjában kell fennállnia.

A támogatás folyósítási időtartama legfeljebb 6 hónap lehet.

Mértéke a foglalkoztatót terhelő bruttó bér és az átutalásra kerülő szociális hozzájárulási adó 50 vagy 75 százaléka, de legfeljebb havi 150 ezer forint lehet a teljes, napi 8 órás munkaidőben. A támogatás a Közép-Magyarországon kívüli régiókban érhető el.

További részletek és feltételek a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nfsz.munka.hu oldalán találhatók.

Forrás: 
nfsz.munka.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Beruházási vidékfejlesztési támogatások

A KAP Stratégiai Terv keretében, a korábbi támogatási ciklusokhoz hasonlóan, ismét fontos szerepet kapnak a beruházás típusú beavatkozások, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a versenyképes mezőgazdaság és élelmiszer-előállításhoz, illetve vidékfejlesztéshez.

Terület- és állatlétszám-alapú zöld támogatások

A mezőgazdasági termelést a megváltozott környezeti feltételekhez kell igazítanunk. Az Agrárminisztérium a környezet- és klímatudatos mezőgazdaság fejlesztésének folyamatában ezt úgy fordíthatja gyakorlattá, hogy kötelező és korlátozó szabályok helyett még nagyobb hangsúlyt fektet önkéntes és ösztönző jellegű programokra.

Közös Agrárpolitikából magyar lehetőség - KAP 2023–2027

Tartalmas, nehézségekben és sikerekben egyaránt bővelkedő időszak áll mögöttünk, és minden bizonnyal előttünk is. Számos komoly vitát és szakmai egyeztetést követően, kompromisszumkészen, de a magyar gazdák érdekeit szem előtt tartva sikerült az Európai Bizottsággal dűlőre jutnunk a Közös Agrárpolitika magyar stratégiai kereteit illetően.

Átadták a Penny megújult karcagi logisztikai központját

Átadták a Penny Market Kft. megújult karcagi logisztikai központját pénteken, a mintegy 7 milliárd forint értékű beruházásnak köszönhetően csaknem száz új munkahely létesült.

Tovább erősödik az együttműködés a FAO és Magyarország között

Magyarország a FAO elkötelezett partnereként csaknem 50 országra kiterjedő nemzetközi agrár-ösztöndíjprogrammal és közös projektek finanszírozásával segíti a fenntartható fejlődési célok elérését – emelte ki Nagy István agrárminiszter, a FAO főigazgatójával, Qu Dongyu-vel folytatott tárgyalásán.

A vidéki együttműködések különböző formái

Az együttműködések támogatásának egyik általános célja az agrárium és a helyi közösségek tagjainak ösztönzése a közös cselekvésre és közös projektek megvalósítására. Tekintettel a magyar mezőgazdaság strukturális helyzetére, valamint a közeli és a távolabbi jövőben formálódó kihívásokra, a fenntartható mezőgazdaság megvalósulásában a gazdálkodói együttműködéseknek kiemelkedően fontos szerepe van.

Németország stratégiai tervét is elfogadták

A héten Németország KAP stratégiai tervét is elfogadta az Európai Bizottság, így már formálisan is megvan a 2023-tól kezdődő ötéves időszak agrárpolitikai prioritásainak gyakorlati keretrendszere. Nagyon nagy hangsúlyt kap náluk az ökológiai szemlélet, és általánosságban az a szemléletmód, hogy az agrárvállalkozók a közérdeket szolgáló intézkedéseikre kapnak közpénzt.

A legtöbb élelmiszer magyar legyen a boltokban

Büszkék lehetünk, ha 2030-ra legalább 90 százalékban itthon termelt és előállított termékekkel találkozhatnak a vásárlók az élelmiszerboltok polcain. A stratégiai ágazatban érdekelt vállalkozások megerősítését és fejlesztését szolgáló támogatások ezt célozzák. Interjúnkban erről is beszélt Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára.

Az Állatorvostudományi Egyetem uniós forrásból hozza létre a fertőző állatbetegségek Nemzeti Laboratóriumát

A fertőző betegségek Nemzeti Laboratóriumának létrehozása 3,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással, uniós forrásból valósul meg, a projektben az Állatorvostudományi Egyetem a konzorcium vezető - közölte a Széchenyi István Egyetem kedden az MTI-vel.

„Jót s jól! Ebben áll a nagy titok” - Egyesek szerint a fürj haszon-, mások szerint hobbiállat

Akár ez a Kazinczy-idézet is lehetne a mottója annak a két fürjtenyésztőnek, Budai Attilának és Pancsira Lászlónak, akiknek szenvedélyük a fürjtartás, valamint a fürjtojásnak, ennek a minőségi élelmiszernek az előállítása.