0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Elnöki győzelem a 100. Magyar Derbyben

President váratlan győzelmének és Stanislav Georgiev idomár–lovas egész napos fölényének lehettek szemtanúi a szokásosnál is ünnepélyesebb hangulatban megrendezett Derby-nap nézői. Az év legfontosabb versenyében a tréner kettős győzelmét Maxim második helye biztosította be, akinek mindössze egy orrhosszal, de sikerült megelőznie a harmadik Spartan Devilt.

Kisebb meglepetés született az idei, jubileumi Magyar Derbyben, hiszen az előzetesen mindössze ötödik esélynek tartott President szerezte meg a győzelmet és a vele járó 15 millió forintos első díjat. A mén annak ellenére, hogy kété­vesen az évjárat élmezőnyében végzett, a 2022-es szezonban nem igazán tudta meggyőzni a magyar nézőket és a szakértőket. Ennek az volt az oka, hogy a Kincsem Parkban csupán egy ötödik és egy negyedik helyig jutott. A vártnál szerényebb teljesítménynek, mint kiderült, elsősorban egészségi okai voltak. A Derbyre azonban Stanislav Georgiev csa­patának sikerült tökéletes állapotba hoznia a lovat, és a szerencse is melléjük szegődött.

Magasabb versenydíj, nagy érdeklődés

A 100. Magyar Derbyre már tavaly év végétől nagyobb lelkesedéssel készültek a tulajdonosok, a trénerek, a lovasok, valamint a versenyrendező is, hiszen a kerek évforduló méltó megünnepelését tervezték.

A lótulajdonosok vásárlási, illetve futtatási kedvét tovább növelte, hogy a Kincsem Nemzeti Kft. az eddigi 14 millió forintos összdíjazást 30 millióra emelte.

A 2000-es évek elején felújított és egyúttal sajnos le is szűkített pályán mindössze 16 telivér fér el, így már évek óta ennyiben határozzák meg az indulók maximális létszámát. Idén mindezek után fel sem merült, hogy ne lenne ennyi induló. A megemelt pénzdíjon kívül ehhez az is hozzájárult, hogy megszüntették a világ legtöbb nagy lóversenyében szokásos előnevezést, illetve az esetleges erősebb, külföldi versenytársakat is kizárták a versenyből. (Csak magyar tréningben álló, illetve külföldi tréningben álló, magyar tenyésztésű lovak indulhattak.) Ezek a korlátozó szabályozások azonban csak rövid távon kedvezőek és csak néhány szereplő számára (habár idén sem magyar tulajdonoshoz került a 15 millió forintos első díj). Közép-, valamint hosszabb távon viszont komoly kockázatot rejtenek, hiszen belterjessé tehetik a magyar versenyzést, a mesterségesen legyengített versenyhelyzet miatt esik a magyar lóversenyzés színvonala, ami megakadályozza a fejlődést, illetve csökken a Magyar Derby és ezzel együtt az ott futó magyar lovak eredményének nemzetközi elismertsége.

Másrészt feleslegesnek is tűnnek ezek a szabályok, hiszen még a komolyabb régiós vetélytársak sem igen találták vonzónak a Magyar Derbyt az alacsony összdíjazás miatt.

Idén persze megnövekedhetett volna némileg az érdeklődés a megemelt versenydíj miatt.

A 100. Kék Szalag

A Derby tizenhat indulója közé az utolsó öt futás során megnyert pénznyeremény szerint kialakult rangsor alapján lehetett bekerülni. Az esélyeket latolgatva kiderült, hogy a korábbi teljesítmények alapján nagyjából a mezőny felének nyílhat lehetősége a jó szereplésre, a többiek gyengébb képességűnek vagy kevésbé távbírónak tűntek.

A legtöbben a Nemzeti Díjban második, valamint az Elit kategóriás Ostinato Díjban jó évjárattársait legyőző Black Pepper, az Alagi Díjat megnyerő Maxim, illetve a magas formákat mutató Spartan Devil és Régi Csibész jó szereplésére számítottak.

A versenyben az indítás után Régi Csibész állt az élre Touchdown Pass, Spartan Devil, Boy Z és Maxim kíséretében.

A célegyenesbe érve Spartan Devil érte utol elsőként Régi Csibészt, és át is vette tőle a vezetést Black Pepperrel, Presidenttel, Maximmal és Saidinnal a nyomában. Az üldözők közül Stanislav Georgiev idomár–lovassal a nyergében President bizonyult a legerősebbnek a szívósan védekező Spartan Devillel szemben, aki a küzdelem után átvette a vezetést és nagyjából egyhosszas előnyt szerzett. Maxim az utolsó pillanatban szintén utolérte Spartan Devilt, és a célban egy orrhosszal megelőzte. A President mögött végzett négy ló majdnem egyvonalban érte el a célt, hiszen a negyedik Saidin és az ötödik Black Pepper is csak egy rövid nyakhosszal maradt le az előtte lévőtől. Így az első két helyen két német tenyésztésű telivér végzett, akiket két ír és egy francia születésű követett, míg a legeredményesebb magyar tenyésztésű indulóként a hatodik helyet szerzett Shamal Emmi ért célba.

Újra német tenyésztés

President a német–francia határ közelében, a Gestüt Ohlerweiherhofban látta meg a napvilágot, ahol apja, Tai Chi is áll.

Az idén tizenhárom éves, High Chaparral apaságú apamén a versenypályán kétévesen teljesített a legjobban, amikor Group 3-at nyert Kölnben, valamint harmadikként végzett a Group 1-es Criterium de Saint-Cloud-ban.

Háromévesen csupán egyszer tudott starthoz állni, majd sérülés miatt nem folytatta a versenypályafutását. Fedeztetési díja 4500 euró. Eddigi legjobb utódja a német Group 1-es versenyt nyert, magyar tréningben állt Nancho. President anyai vonalánál a harmadik anya, Puntilla az első, aki jelentős eredményt ért el azzal, hogy megnyerte az akkor Group 2-es besorolású Preis der Dianát, vagyis a német Kancadíjat.

A kis President kétévesen bolgár tulajdonban, a Sevar istálló színeiben Stanislav Georgievnél kezdte meg a pályafutását a Kincsem Díj napján, a Blaskovich Ernő Emlékversenyben, amelyet meg is nyert. Ezután vásárolta meg a jelenlegi tulajdonosa, a bosnyák Intergaj Istálló, akik számára októberben győzött a kétéves évjárat legmagasabb díjazású futamában, a Szent László Díjban. Háromévesen Szlovákiában kezdte a szezont egy első kategóriás, 1700 méteres futamban, ahol szintén elsőként ért célba. Ezután májusban kisebb csalódást okozott a Nemzeti Díjban elért ötödik helyével, majd június elején a 2000 méteres, hároméveseknek kiírt Elit kategóriás díjban megszerzett negyedik pozíciójával.

Stanislav Georgiev idomár–lovasként már másodszor nyert Derbyt saját trenírozású lovával, hiszen első idomári évében, 2019-ben Golden Sea-vel sikerült győzedelmeskednie.

Hasonlóképpen másodszor vihette haza a Derby-trófeát az Intergaj Istálló is, akik 2020-ban Fausttal győztek először. Presidentet sajnálatos módon sérülés miatt már biztosan nem láthatja magyar közönség.

Erős sprintversenyek

A legjobb háromévesek mellett a pálya fiatalabb és idősebb elitje, sőt a kiemelkedő képességű hároméves kancák is összemérték az erejüket.

A Derby-nap során először a legfiatalabbak, a kétévesek léptek pályára az 1100 méteres, 770 ezer forint összdíjazású Patay Sándor Emlékversenyben. A neves futtatóról, tenyésztőről és ménesvezetőről elnevezett versenyben a szezon két korábbi „csikóverseny-győztesének” összecsapására lehetett számítani. Végül a befutó az előzetes várakozások szerint alakult, és két ír tenyésztésű ló, Crystal Night, valamint Százados Úr csatázott a győzelemért, amelyet végül az utóbbi nyert meg.

A harmadik helyre három és fél hosszal lemaradva a Dióspusztán született Meglátó ért be.

Utánuk a legjobb sprinterek következtek az 1200 méteres, 1,4 millió forinttal díjazott Flandorffer Tamás Emlékversenyben. A Derby mellett ez a nagy futam ígérkezett a legizgalmasabbnak, mivel idén a sprinterek mezőnye nemcsak népesnek, hanem nagyon erősnek is tűnt. A legjobb idős lovak, azaz Vain Hope, Marlon, El Prado’s Joy, Blazing Comet és Báthory mellett kiváló háromévesek, így Sztankov Ákos Nemzeti Díjat nyert Mágnás Miskája, illetve az ott harmadikként célba ért Airburst is starthoz állt a 14 lovas mezőnyben. A sprintfutamokban szokásos, szoros befutó azonban elmaradt, mert Mágnás Miska (IRE, 3pm, War Command, USA – Mizayin) első találkozása az idősebb évjáratokkal kitűnően sikerült, miután Kovács Sándor idomítottja Martin Laubéval a hátán magabiztos győzelmet aratott El Prado’s Joy, valamint Blazing Comet előtt.

Favoritok biztos győzelme

A következő nagyverseny a hároméves kancáknak kiírt, 1,6 millió forintos összdíjazású Magányos Díj volt. A 2200 méteres futamban favoritgyőzelem született, hiszen a tizenegy induló közül kiemelkedett a Hazafi Díjat nyert, majd június elején Pozsonyban a Cena Arvyban második Dariya (FR, 3sk, Anodin–Decision).

A bolgár Sandrovo istálló francia születésű kancája könnyedén, két és fél hosszal győzött is Stanislav Georgiev idomár–lovassal Senorita Rapido, valamint Alkhansa előtt.

Ez utóbbi bizonyára nagy örömet okozott a magyar lóversenyben évtizedek óta meghatározó szerepet betöltő istállónak, hiszen az alapító és egyben a magyar lóversenyzés egyik mecénása, dr. Ecsedi Ferenc nemrég elhunyt.

Ezután a pálya legjobb középtávú lovai jutottak főszerephez a szintén 1,6 millió forinttal díjazott Buccaneer Díjban. Ebben a mérföldes versenyben szintén találtunk kiemelkedően esélyes lovat a 11 induló között. Eggi’s Choice-ról volt szó, aki tavaly ugyanilyen távra nyerte a Nemzeti Díjat, majd idén a Batthyány-Hunyady Díjat, és nem sokkal maradt le a szezon első felének legmagasabb díjazású középtávú versenyében, a 200 méterrel hosszabb Millenniumi Díjban. Eggi’s Choice (IRE, 4pher Fascinating Rock – Entertaining), Hammersberg Elemér lova ugyanúgy nem okozott csalódást Stanislav Georgievvel, mint Dariya, és biztosan, több mint egy hosszal megnyerte a versenyt két kanca, Georgiev másik idomítottja, Ocasio Cortez, valamint Light Blue Sky előtt.

Utolsóként a leghosszabb távú nagyversenyre, a 2800 méteres Honvédelmi Minisztérium Díjára került sor.

Amilyen erős és nagy mezőny állt starthoz a sprintversenyben, sajnos olyan kevés telivér sorakozott fel ebben a szintén 1,6 millió forinttal díjazott, hosszútávú futamban. A mindössze hatlovas mezőnyben nem sok izgalom várta a közönséget, miután Maronka Gábor idomítottja, Avoiding Water (FR, 5pher, Sidestep–Aalsmeer) Kolumbán Örssel a nyergében 12 hosszal sétálta le Calabresét és Envioust a tulajdonos Kolumbán család nagy örömére.

Vonczem Gabriella

Forrás: Pegazus