Back to top

Új előkészítési üzemcsarnok a sátoraljaújhelyi dohánygyárban

Megkezdődött a dohányfeldolgozás a Continental Dohányipari Zrt. több mint 130 éves múltra visszatekintő sátoraljaújhelyi dohánygyárának új előkészítési üzemcsarnokában – a társaság közel 10 milliárd forint értékű beruházása ezzel újabb mérföldkőhöz érkezett. Most válik lehetővé a még termelő régi technológiai sor teljes leállítása és az ott szükséges gépcserék, épület felújítások elvégzése.

continental_elokeszitesi_sor_ipari_robot.jpg

Megkezdődött a dohányfeldolgozás a több mint 130 éves múltra visszatekintő sátoraljaújhelyi dohánygyár új előkészítési üzemcsarnokában.
Megkezdődött a dohányfeldolgozás a több mint 130 éves múltra visszatekintő sátoraljaújhelyi dohánygyár új előkészítési üzemcsarnokában.
Fotó: Continental Dohányipari Csoport
A Continental Dohányipari Zrt. 2021 elején kezdett a közel 10 milliárd forint értékű beruházásba, amely egy három szintes, szintenként 1800-, összesen mintegy 5400 négyzetméter alapterületű, modern gépparkkal felszerelt üzemcsarnok kialakítását foglalja magában. Az üzembe helyezett dohány-előkészítő sor az üzemcsarnok második szintjén helyezkedik el, és a minél hatékonyabb munkavégzés, illetve a termékminőség további fejlesztése érdekében ipari robottal és a legmodernebb Scada felügyeleti rendszerrel van ellátva.

„Az új előkészítési sor üzembe helyezése rendkívül fontos mérföldkő a több mint egy éve zajló beruházásunk megvalósításában – a dohányexpandáló-üzemeink által igényelt nedves dohányvágat nem tárolható, így a folyamatos ellátás biztosítása érdekében elengedhetetlen volt az új, ennek előállítására alkalmas gyártósor elindítása”

– mondta el a beruházás kapcsán Füzi Csaba, a sátoraljaújhelyi dohánygyárat tulajdonló Continental Dohányipari Zrt. vezérigazgatója.

A projekt utolsó fázisaként a társaság szeptember elején leállítja a még üzemben lévő hagyományos dohányvágat előállítást is végző eddigi dohány előkészítési gyártósort, és megkezdi a megmaradó elemek teljes korszerűsítését. A munkálatok befejezését követően, a tervek szerint november közepétől immár a teljes gyártósor teszt üzemmódba áll. A decemberre tervezett hivatalos átadásig a dohányexpandáló-üzemek nedves dohányvágat-igényét, valamint a hagyományos szárítású dohányvágat-igényt két forrásból biztosítja a Continental – míg előbbi ellátásáért az új gyártósor felel, utóbbi igényre a társaság a 3 hónapos időszakot fedező hagyományos dohányvágat előgyártásával gondoskodott.

A teljes átadást követően a gyár dohányvágat-előállítási kapacitása mintegy 25 százalékkal bővül, a betelepített gépek pedig a korábbiaknál jelentősen korszerűbb dohány-előkészítést tesznek lehetővé, amely tovább növeli a Continental Dohányipari Csoport versenyképességét. A fejlesztés egyúttal azt is elősegíti, hogy további munkahelyeket teremtsen a társaság a régióban.

Forrás: 
Continental Dohányipari Csoport

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Talajorvos­lás a nedvességmegőrzés jegyében

A Kukoricakör szakmai napot szervezett a vízmegőrzésről és a vízmegtartó gazdálkodásról. Zsembeli József, a MATE Karcagi Kutatóintézetének tudományos tanácsadója, intézetigazgató előadásában hangsúlyozta, hogy a hatékony gazdálkodáshoz elengedhetetlen a talaj kémiai, fizikai és biológiai állapotának az ismerete.

Dr. Birkás Márta a talajokról

A Talaj Világnapja apropóján Dr. Birkás Márta professzort arról kérdeztük, hogy mit jelent számára a talaj. Mi a tapasztalata az idei kihívások tükrében, változott-e és ha igen, akkor milyen formában a gazdálkodók hozzáállása a talajokhoz? Valamint, hogy a földműveléshez használt gépek az új kihívásoknak megfelelőek-e, vagy szükség lesz további innovációra a gyártók részéről ezen a területen?

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.

Kovamoszatoktól tanulnak a napelem gyártók

A kovamoszat üvegszerű héja segít a fény energiává alakításában gyenge megvilágítású körülmények között, írja a sciencedaily.com. A módszert jól felhasználhatják a napelem gyártók is, bár valószínűleg hazánkat ez a fejlesztés kevéssé érinti, jelenleg…

Növénynemesítésők találkozója

Emléknappal ünnepelte meg a Növénynemesítők Egyesülete azt a korszakos jelentőségű, első magyar növénynemesítési könyvet, amelyet éppen 200 évvel ezelőtt adtak ki. A jeles alkalmat konferenciával is egybekötötték, ahol a magyar növénynemesítés kiváló professzorai ismertették az szántóföldi és kertészeti növénynemesítés kutatás-fejlesztésének és oktatásának helyzetét és kihívásait.

A jó talaj aranyat ér - van, akinek egy unciányit

Nem véletlenül választotta a címben szereplő gondolatot mottójául az Agro.bio Hungary Kft. évzáró-évnyitó rendezvényén. A talaj ügyét szívén viselő cég elsősorban szerette volna felhívni a figyelmet legfontosabb termelő eszközünkre, másrészt az Aranykorona akció keretében fődíjként egy uncia befektetési arannyal térhetett haza a szerencsés gazdálkodó.

Az ügyfelekért és a dolgozókért

Több, mint 10 évvel ezelőtt döntötték el, 2012-ben pedig bele is vágott nagyszabású telephely-fejlesztési programjába az AXIÁL Kft. Azóta 10 új telephelyet adtak át és ötöt újítottak fel. A legújabbat a napokban avatták Felsőzsolcán.

A biológiai iparág egyik legnagyobb független vállalatát vásárolta meg a Corteva

A Corteva, Inc. (NYSE: CTVA) és a Stoller Group, Inc. ("Stoller") ma bejelentette, hogy a Corteva végleges megállapodást írt alá a houstoni székhelyű Stoller, az iparág egyik legnagyobb független biológiai vállalatának felvásárlásáról. A több mint 60 országban folytatott tevékenységével és értékesítésével, valamint 2022-re több mint 400 millió dollárra prognosztizált bevételével a Stoller hozzájárul a Corteva növekedési és nyereségességi (EBITDA) mutatóihoz.

Elektronikai forradalom: gombák válthatják a műanyagot

Az elektronikai hulladékok mennyisége világszerte nő, amire a gyártók sokszor rátesznek egy lapáttal a tervezhető avulással, és hogy úgy alkotják meg a készülékeket, hogy ha elromlanak jobban megérje újat venni, mint javítani… A gombák talán segíthetnek a problémán.

A Tisza szabályozásának negatív hatásaitól szenved ma a mezőgazdaság

Tizedszer rendezték meg az Agrárszektor Konferenciát idén, Siófokon. A konferencia médiapartnere a Magyar Mezőgazdaság Kft. volt. A rendezvény nyitóelőadását tartó Farkas Sándor agrárminiszter-helyettese azt mondta, egyre több mindenkit foglalkoztat Magyarországon az öntözésfejlesztés kérdésköre - de már rég elkéstünk vele.