0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Portrék az agráriumból

Portrék címmel megjelent Aszódi János második könyve, amely egyfajta kordokumentumként összegyűjti az ATV csatornáján 22 éve látható Új Mezőgazdasági Magazin műsorában gazdákkal, agráriumban dolgozó meghatározó szakemberekkel, agrármédia-személyiségekkel készített TV-riportokat, amiket rövidítve, írott formában mutat be a kötet több mint 300 oldalon keresztül.

A kertészmérnökként végzett Aszódi János a ’90-es években készítette első mezőgazdasági témájú riportját, ami olyan mély benyomást tett rá, hogy azóta is tisztelettel adózik az agráriumban dolgozó emberek mindennapi munkája előtt.

A 22 éve futó Új Mezőgazdasági Magazin című műsorában számos kiváló mezőgazdasági szakembert mutatott be a közönségnek, olykor mélyinterjúk, máskor rövidebb riportok keretében.

Ezeknek az interjúknak a sikere arra ösztönözte, hogy csokorba szedve kiadja azokat egy könyv formájában, ám az előszóban őszinte vallomással elárulja, szubjektív szempontok vezérelték, kiket mutat be az agrárium területeiről, ugyanakkor titkon elárulta, fenntartja a folytatás lehetőségét, már előre tervezve a következő kötetet.

A könyvben bemutatott szereplők közös jellemzője, hogy szakmai teljesítményük elismerésén túl, valamilyen módon segítették az Új Mezőgazdasági Magazin, ezáltal Aszódi János munkáját.

A szerző a könyvet több témakörre osztotta, színmagyarázat segíti eligazodni az olvasót a fejezetek között, ahol találunk egyebek mellett a gazdálkodás, feldolgozóipar, szakpolitika, tudomány és az agrármédia területeiről ismert szakemberek életét ismertető szemelvényeket. Az archív és színes fotókban gazdag oldalakon QR-kódokat is találunk, amelyek leolvasásával azok a TV-riportok nézhetők meg, amelyek alapján a könyv interjúi készültek.

Büszkén említjük meg Sári Enikő, a Magyar Mezőgazdaság Kft. ügyvezető igazgatójának a nevét, aki szintén helyet kapott a kötet oldalain.

Aszódi János kérdései rendkívül tudatosan emelik ki Sári Enikő életpályájának fontos pillanatait, az olvasó is hamar képbe kerül, mit köszönhet a magyar mezőgazdaság és agrármédia a személyének.

Kiemelendő édesapja, Sári József, aki gazdászember lévén arról volt híres, hogy mindig lovaglócsizmában és kalapban járt. Az ő nevéhez fűződik a takarmánycirok Magyarországra történő behozatala és elterjesztése.

Nagyon szerette a föld illatát, és ez hamar, már gyerekkorában átragadt lányára is, aki marhatelepeken, disznók között, a földeken ismerte meg, hogyan kell tisztelni az állatokat és a természetet. Nem is volt kérdés, hogy agráregyetemre jelentkezik, ahol állattenyésztő agrármérnökként végzett.

Azonban az élet a média pályájára sodorta, gyakornokként kezdett a Magyar Mezőgazdaság című hetilapnál, ahol végigjárva a ranglétrát, ma a Kiadó első embereként ismeri az agrárvilág. Hosszú éveken keresztül az elektronikus médiában a Práger György által vezetett, nagy érdeklődést kiváltó Falutévé műsorának kedves, dekoratív bemondójaként és szerkesztőjeként lehetett látni a televízióban.

A kiadó csapatának magjával barátként dolgozik együtt, és a szerkesztőségen belül természetes a családias légkör. A mintegy 40 ember egy csapatként teszi a dolgát annak érdekében, hogy a magyar agrárium szereplőit hétről hétre hiteles, hasznos és értéket őrző információkkal lássák el. Azonban ennek a komoly múlttal és portfólióval rendelkező cégnek az irányítását nem lehet kellő határozottság nélkül vezetni. Mint a könyvben kiderül, ez a habitus sportmúltjával magyarázható, hiszen 20 évig az élvonalban atletizált, ami megkövetelte a kitartást, a következetességet és a fegyelmet. De természetesen az ő szíve is olykor-olykor ellágyul, különösképpen, ha négy leányunokája szóba kerül.  

Aszódi János és Sári Enikő baráti kapcsolata a régmúltban gyökeredzik, ez idő alatt hosszú beszélgetések állnak mögöttük, amit a könyv szerzője „Pados beszélgetés Sári Enikővel” címmel illet, mondván a kötetlen interjúk során rendszerint egy padon ülve beszélgetnek. Ilyenkor gyakran elhangzik az a kérdés, hogyan látja ügyvezetőnk a magyar mezőgazdaság helyzetét, ami a jelenlegi gazdasági helyzetben kiváltképp aktuális.

„(…)Azt gondolom, a magyar mezőgazdaság töretlenül fejlődik, határozottan bízom a jövőjében. (…)Nyilván nem hagyhatjuk figyelmen kívül az általános gazdasági helyzetet (…), de a magyar gazda egy okos ember, meg fogja találni erre is a megoldásokat. (…)Olyan mezőgazdaságunk van, amire Magyarország összes állampolgára számíthat. (…)A gazda tudja a kötelességét, és meg is tesz mindent azért, hogy szolgálja azt, amire elköteleződött.„

A kötet itt előrendelhető!

Forrás: magyarmezogazdasag.hu