0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Tovább kell erősíteni a török-magyar agrárkapcsolatokat

További lehetőségek rejlenek a török-magyar agrárgazdasági kapcsolatokban - jelentette ki Nagy István agrárminiszter miután Váhit Kiriscsi török mezőgazdasági és erdészeti tárcavezetővel egyeztetett, szerdán, Isztambulban.
Nagy István arra hívta fel a figyelmet, hogy kulturális kötelékeink méltó fóruma az isztanbuli Nemzetközi Méhész Kongresszus, hiszen Törökország a világ második méztermelője, míg Magyarország az Európai Unió élmezőnyébe tartozik. Hangsúlyozta,
jelenleg 1,2 millió méhcsalád található Magyarországon, nagyon fontos szerepet betöltve a magyar ökológia tekintetében.

A miniszter pedig Brüsszelben számos javaslatot tett, ami a méhek szerepére és védelmére hívja fel a figyelmet. Ha beporzók nincsenek, akkor világ sincs, mert a beporzás egy kiemelten fontos dolog, ezt pedig támogatnunk kell – tette hozzá.

A tárcavezető kitért arra is, hogy a török-magyar agrárgazdasági kapcsolatokban sokkal több lehetőség van, mint amit jelenleg kihasználunk, ezért tovább kell erősíteni az együttműködés területét. Mindkét nemzet számára rendkívül fontos a vetőmagtermesztésben, a szarvasmarha importban és az édesvízi haltenyésztésben rejlő lehetőségek kiaknázása. A gazdasági vegyesbizottságok ülésén meg lehet találni azokat a pontokat, melyek mindkét ország számára fontosak. A tárcavezető kifejtette, kiemelten kell azt is támogatni, hogy a két ország oktatási lehetőségeit is megerősítsük. A diákok ugyanis hidat képeznek a két ország között. A magyar-török kapcsolatok fontos alapot képeznek ebben a folyamatban.

Nagy István hangsúlyozta, Törökország meghatározó szerepet tölt be a világ élelmezésében, ami az orosz-ukrán háború, és az energetikai válság jelentette kihívások idején kiemelt jelentőségű.

Hazánk és Törökország számára ellátási szempontból is kiemelten lényeges, hogy vége legyen a fegyveres konfliktusnak, mert így garantálható hosszú távon is a globálisan élelmezés-biztonság.

A felek agrárgazdasági együttműködése kapcsán Nagy István aláhúzta, tovább kell dolgoznunk azon, hogy a mezőgazdasági termékek hozzáadott értékét tovább növeljük. A tárcavezető köszönetét fejezte ki Törökországnak, hogy támogatja a méhészeti világkiállítás Budapesten történő megrendezését.

Forrás: AM sajtóközlemény