Back to top

A lényeg a felszín alatt van - a vízmegőrző talajművelés felértékelődött

Mozgógép bemutatóra készült az Agrospic Kft. Sárosd határában, ám a csütörtök éjszakai 20 milliméter eső elmosta, azaz járhatatlanná tette a területet. Egyesek sajnálták, mások inkább örömüknek adtak hangot az égi áldást nyugtázva. Így a cég telephelyének udvarán ismerkedhettek a résztvevők a Kverneland eszközeivel.

„Izgalmas szakma az agrárium, nem tudjuk befolyásolni az időjárást, az inputanyagok, sőt a termés árát, amire viszont ráhatásunk van, az a szaktudás és az agrotechnika” - köszöntötte a gazdákat Takács Zoltán, a cég ügyvezetője. A szakember hozzátette, az idei, az elkövetkező nyarak leghűvösebbike, azaz fel kell készülnünk, hogy 10 esztendőből 2-3 ilyen lesz. Éppen ezért a vízmegőrző talajművelés felértékelődött.

Fotó: viniczai

A Kverneland Kft. részéről Mészáros Rajmund és Pintácsi László termékmenedzserek tartottak „párbeszédes” gépbemutatót. Napjaink alapkérdése, szántsunk-e, vagy sem, el kell felejtenünk az ekét? A válasz az okszerű használatban rejlik. Ne feledjük el, a nagy szármaradvány bedolgozásának leghatékonyabb eszköze, ráadásul a növényvédelem egy részét is nyugodtan rá bízhatjuk.

Sokan naptár szerint gazdálkodnak, nem veszik figyelembe, hogy bizonyos estekben jobb várni. Például a csapadékra.

Száraz körülmények között végzett talajmunka során szakad a gép, nő az üzemanyag fogyasztás, rögössé válik a területünk. Bár a Kverneland az ekékkel kezdte a gépgyártást, ma már a forgatásos és forgatás nélküli talajművelésre is van megoldásuk.

Fotó: viniczai

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Őszi munkák a kertben

A tél a pihenés, feltöltődés, tervezés ideje a kertnek és kertésznek. Hogy erre az időszakra megfelelően felkészüljünk, számos teendőnk van még ősszel a kertben.

Akár a szerencseszámuk is lehetne

Tizenkét állomásos európai roadshow keretében mutatja be új 700-as szériáját a Fendt. Magyar­országra november közepén érkezett a bemutató, Zsámbékon a német vállalat és az AXIÁL Kft. képviselői ismertették a gyártó legújabb, egyben legkelendőbb, a gazdák által legkedveltebb típusának, a hetedik generációs erőgépeknek az előnyeit.

Díjeső a Fendt 700 Vario Gen7 szériának

A Fendt 700 Vario széria 1998-as bevezetése óta számos díjat nyert és azóta is a Fendt legkelendőbb termékcsaládjának számít.

Egy tonnával kevesebb az idei átlagos kukoricatermés Zalában

A kukorica közel 90 százalékát betakarították Zala megyében, a hektáronkénti átlaghozam 7,3 tonna - tájékoztatta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke az MTI-t.

Jól alakulnak az őszi szántóföldi munkálatok

A 2023. évi terméseket megalapozó hazai vetési munkálatok megfelelő ütemben haladnak és november közepére lényegében befejeződnek - jelentette be Nagy István agrárminiszter.

New Holland újdonságok a párizsi SIMA kiállításon

Az idén 100 éves SIMA hivatalosan is megnyitotta kapuit Párizsban. Ebben az áttekintésben a Magyar Mezőgazdaság bemutatja a New Holland gépesítési híreit, a kombájn- és traktorfejlesztései újdonságokat.

Egyedülálló témákkal foglalkoznak

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kertészettudományi Intézetének élén év közben történt változás, szeptember elsejétől Geösel András lett az igazgatója. Elődje, Helyes Lajos, akivel tavaly beszéltünk az intézetről, az egyetemi doktori iskolákat vezeti, szám szerint tizenkettőt, ezért nem vállalta tovább a feladatot.

Villamos energia és gabona a szántóföldről

Északkelet-Franciaországban 5500 napelem áll egy mezőgazdasági területen, ahol áramot termelnek és árnyékolják a szántóföldeket. Ez különösen aszályos időkben jelenthet segítséget.

Új, Stage V motorral szerelt traktorok, a szőlő- és gyümölcsültetvények specialistája

A Rovigo melletti Corte Barianiban ma reggel hivatalosan is sor került az új, Stage V motorral ellátott Agricube Pro termékcsalád bemutatására.

Porba vetnek az amerikai gazdák – ha nem jön eső, az őszi vetésnek annyi

Amerika két legnagyobb búzatermelő államában Kansasban és Oklahomában továbbra is rendkívüli a szárazság. Ha nem tudják, vagy nem akarják elvetni az amerikai gazdák a búzát, akkor jövőre tovább súlyosbodhat a globális készlethiányt.