Back to top

Szárnyal a Kubota

A világ harmadik legnagyobb agrárgépgyártó vállalata, a japán Kubota 16,5 milliárd eurós árbevételre tett szert. A 43,3 ezer főt foglalkoztató vállalat árbevételének 73 százaléka exportból származott.

Fotó: kubota.com
A Kubota európai árbevételének 22 százaléka traktoreladásból és szintén 22 százalékban más mezőgazdasági gépek és eszközök eladásából származott.

A Kubota-konszern legnagyobb európai vállalata a Kverneland- csoport, amely ugyancsak jó évet zárt tavaly. A csoport árbevétele elérte az 564 millió eurót, ami 14 százalékkal több a 2020-asnál, és az ez év első félévi bevétele is 16 százalékkal meghaladja a 2021 első félévit.

A kontinensen 2620 főt foglalkoztató Kverneland európai központja a németországi Soestben, európai innovációs központja pedig Hollandiában, Nieuw-Vennepben van. Németországon kívül több európai országban vannak gyárai, például Dániában, Norvégiában, Olaszországban.

A Kverneland-csoport talajművelő-, tápanyag-kijuttató, vető-, permetező, szálastakarmány-betakarító gépek széles választékát gyártja. Nagyszabású fejlesztésre készülnek a Ravennában működő bálázógyártó üzemben meg kívánják duplázni a gyár termelését. Egy másik olaszországi üzemben pedig a 2021-ben megvásárolt ROC-gyárban, ahol a világ piacvezető szalagos rendösszerakóit gyártják, 40 százalékkal kívánják növelni a termelését.

Forrás: 
Eilbote
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2022/34 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Agráriskola a végeken

Történelmileg Magyarországot jól „lefedik” a középfokú mezőgazdasági szakképző iskolák, területileg is, vagyis az ország minden településéről viszonylag kevés utazással elérhető valamelyik agrárképzést nyújtó szakoktatási intézmény, technikum vagy szakképző iskola, és legtöbbjük kollégiumi elhelyezést is biztosít.

Növényvédelem drónokkal – szabályos vagy sem?

Nemcsak a mindennapokban, de az agrárszektorban is egyre nagyobb érdeklődés övezi a drónhasználatot. Alkalmazásuk a mezőgazdaságban viszonylag újkeletű dolog, azonban Magyarországon még nem teljesen kidolgozott a jogszabályi keretrendszer, mely ezen eszközök használatát és a velük történő növényvédelmi szolgáltatást teljesen legálissá tenné. Ennek ellenére rohamosan terjed a mezőgazdasági szektorban a használatuk.

Gyémántdiplomások: az európai hírű mezőgazdaságért dolgoztak

Mint jogutód intézmény vezetője, 23 személynek adott át Gyémánt Emléklapot technikumi tanulmányai befejezésének 60. évfordulója alkalmából tartott ünnepség keretében Mezőtúron Dr. habil Fülöp Tamás, a kecskeméti Neumann János Egyetem (NJE) rektora Brinza Attila, oktatási és képzési igazgató úr társaságában.

Párhuzamos fejlődéstörténet

Az idén már másodszor nyerte el az Agrartechnik német szaklap által meghirdetett Service Award verseny „A legjobb szervizműhely” díját az AXIÁL Kft. bajai telephelyének szervizszerelő csapata. Az itt dolgozók a jövőben még az eddigieknél is magasabb színvonalon végezhetik munkájukat, december 5-én ugyanis felavatták a vállalat új mobilszerviz-műhelyét Baján.

A Digitális Bemutató Gazdaságokon is múlik a jövő agráriumának sikere

Újabb tizenöt agrárinnovációt alkalmazó gazdálkodó nyerte el a Digitális Agrárakadémia konzorciuma által alapított Digitális Bemutató Gazdaság Díjat.

Elhunyt Dr. Jóri J. István

Másfél éve tartó, gyógyíthatatlan betegségben, 79 éves korában elhunyt Dr. Jóri J. István mezőgazdasági gépészmérnök, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem emeritus professzora.

A gépi látás javíthatja a tojásszámlálás pontosságát

A gépi látástechnológia segíthet a tojásiparnak leküzdeni azokat a problémákat, amelyek nehezítik a pontos számlálást.

A precíziós gazdálkodás egyik alapja a talajinformáció

Dr. Dobos Endre, egyetemi tanár, a Magyar Talajtani Társaság elnöke szerint, a precíziós gazdálkodás egy csodálatos dolog. Fontos lehet megvizsgálni kicsit, hogy tudományos oldalról és különösen a talajos oldalról hogyan is néz ki ez az új gazdálkodási forma.

Az ügyfelekért és a dolgozókért

Több, mint 10 évvel ezelőtt döntötték el, 2012-ben pedig bele is vágott nagyszabású telephely-fejlesztési programjába az AXIÁL Kft. Azóta 10 új telephelyet adtak át és ötöt újítottak fel. A legújabbat a napokban avatták Felsőzsolcán.

Őszi munkák a kertben

A tél a pihenés, feltöltődés, tervezés ideje a kertnek és kertésznek. Hogy erre az időszakra megfelelően felkészüljünk, számos teendőnk van még ősszel a kertben.