Back to top

Baromfidiagnózis hallgatózással

A baromfiállomány által keltett hangok elemzésével adott esetben jóval hamarabb információhoz lehet jutni az állomány egészségi állapotáról, mint pusztán vizuális megfigyelésre hagyatkozva.

Fotó: Pixabay
Az augusztus eleji, párizsi Baromfi Világkongresszuson bemutatott kutatás szerint a fertőző bronchitissel fertőzött állomány audioeszközökkel való megfigyelése lehetővé tette, hogy azelőtt „meghallják” a fertőzést, mielőtt az vizuálisan észlelhetővé vált volna.

Pauline Creach, az Alkalmazott Baromfi-, Nyúl- és Akvakultúra-kutató Intézet (ITAVI) munkatársa elmondta, hogy

munkatársainak sikerült meghatároznia a fertőzött és a nem fertőzött madarak hangja közötti különbséget, valamint a beteg madarak légúti tüneteinek akusztikai jellemzőit.

A kutatás keretében 60 egyedből álló brojlerállományt neveltek fel, és 28 napos korukban két csoportra osztottak őket. Az egyik csoportot megfertőzték bronchitis-vírussal, a másikat nem. A mesterséges fertőzés előtt két nappal mindkét állományban mikrofonokat helyeztek el, amivel egyébként a közvetlen emberi megfigyeléssel járó stresszt is kiküszöbölték.

Éjjel-nappal rögzítették ugyan az állományok által kiadott hangokat, de csak az éjszakai hangokat elemezték. Miután a háttérzajt eltávolították a felvételekről, a fertőzött csoportban szörcsögést és tüsszentést szűrtek ki, viszont a kontroll csoportban csak állandó alapzajt rögzítettek.

A kutatási adatbázisban egyelőre csak kevés hangjelzés van, ennek ellenére az ITAVI kutatóinak meggyőződése, hogy a hangok elemzése alkalmas lehet egyes egészségügyi problémák előrejelzésére. A viselkedés megfigyelése és más technikák mellett újabb eszköz lehet a gazdák számára, hogy a lehető leghamarabb beavatkozzanak az értékes állomány védelmében.

Forrás: 
wattagnet.com
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2022/34 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az ázsiai méhatka elleni küzdelem - Illóolajokkal a Varroa ellen

Írásaim előző részének a végén azzal az ígérettel búcsúztam, hogy most a hazai és nemzetközi méhészeti kutatóintézetekről esik majd szó. Jelen írásomban mégis az egyre szélesebb körben kutatott illóolajok/esszenciális olajok méhegészségre gyakorolt hatásainak megismerésére invitálnám a kedves olvasókat.

Egy népszerű őszi zöldséggel az erősebb immunrendszerért és a fogyás elősegítéséért

A megfázásos és influenzás időszak idején sokan próbálnak egészségesek maradni és leadni néhány kilót még a karácsonyi ünnepek előtt. Bármi legyen is az oka, mindig fontos, hogy az egészségünkre koncentráljunk, ami azt jelenti, hogy komolyan kell vennünk az étrendünket...

Mire használjuk a Phylaxia Labort?

Az egészséges élelmiszer előállításának alapfeltétele, hogy az élelmiszerlánc minden eleme kórokozóktól mentes, tiszta és higiénikus legyen. Kezdve az egészséges állatokkal, a kórokozómentes állattartó telepekkel, vágóhidakkal egészen a higiénikus feldolgozásig az élelmiszeripari üzemekben.

Így védik meg a vadméhek a háziméheket a vírusoktól

Több ezer endemikus és behurcolt méhegyedet vizsgáltak meg Michigan államban. Azon mezőgazdasági területeken volt a legalacsonyabb a három legveszélyesebb kórokozó gyakorisága, ahol változatos méhközösségek voltak jelen.

Magas aflatoxin-szennyezés kockázat - kiemelt hatósági és vállalkozói figyelem indokolt a takarmányoknál, tej és tejtermékeknél

Országos célellenőrzést rendelt el a Nébih miután közvetlen fogyasztásra szánt tejtermékekben határérték feletti mennyiségben mutatott ki aflatoxin-szennyezést a hatóság laboratóriuma. Az érintett tételek nincsenek forgalomban, a hazai tej és tejtermékek biztonsággal fogyaszthatók.

A föld alá vitték a középfeszültségű vezetéket Mosonmagyaróvár környékén a madarak védelmében

Az E.ON Hungária Csoport a föld alá vezette középfeszültségű hálózatát Mosonmagyaróvár környékén a túzokok és más nagytestű madarak szabad vonulása érdekében - közölte a cég az MTI-vel.

Magyar páros a világranglista élén

A Spanyolországi Vicben rendezték meg a nyolcéves fiatal lovak távlovas világbajnokságát. A rendkívül taktikus 120 kilométeres pályát negyvenkét indulóból mindösszesen tizenhat ló-lovas páros fejezte be, köztük dr. Fekete Patrícia, Janita de S. José nevű lovával.

Emelkednek a sertésárak Németországban

A sertéshús ára 5 € centtel (20,5 Ft-tal) emelkedett, melynek oka, hogy a növekvő kereslet nagyon kis kínálattal találkozik. A szakértők szerint ez valószínűleg nem sokat fog változni a következő hetekben.

Kárpát-medencei nyári körkép: Gyenge nyári termés, aszály, virágporhiány és nem létező mézpiac

Szlovákiában a hárs virágai megégtek, míg Szerbiában fantasztikus virágzást produkált. A legtöbb országban a napraforgó igencsak megsínylette az aszályt, azonban Romániában nem volt ilyen probléma vele. Horvátországban rejtélyes okokból elmaradt a gesztenyevirágzás, míg Szlovéniában a fenyő és az édesharmat mondott csődöt.

Többet keres a Youtubeon az angol gazda, mint a teheneivel

Az állattenyésztéssel foglalkozó gazda 2018 óta készít tartalmakat a videómegosztó portálra, és mára többet bevételt hoz ez, mint a gazdasága.