Back to top

Vizek mélyétől égi magasságokig – vár a Kőrös-Maros Nemzeti Park

A Körös-Maros Nemzeti Park védett és fokozottan védett területein vadregényes folyók és mocsarak, erdők, löszpuszta gyepek és szikes élőhelyek adnak otthont számos olyan, világviszonylatban is értékes fajnak, mint a túzok, a kék vércse, a parlagi sas, vagy a kerecsensólyom.

Hazánkban a fokozottan védett növényfajok közül csak ezen a tájon lelhető fel a volgamenti hérics és a kónya zsálya. Az emlősöket tekintve a magyar földikutya, az ürge és számos denevérfaj gazdagítja a régió természeti kincseinek számát. A nemzeti park területe nemcsak a honos élőlényeknek ad otthont, de kiemelt jelentőséggel bír a tavaszi és őszi madárvonulás idején itt megpihenő darvak, vadludak és vadrécék számára is.

Fotó: Fehér Éva

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság egyik jelentős feladata, hogy bemutassa a gondjaira bízott természeti értékeket az érdeklődők számára, ezért egy látogatóközpont, két természetiskola, hét tanösvény és a Kárpát-medence állatvilágát bemutató állatpark várja a természetbarátokat.

Augusztus utolsó hétvégéjén több kikapcsolódási lehetőséggel is kecsegtet a nemzeti park.

A Körösvölgyi Állatpark a ’Vizek mélyétől égi magasságokig – Állatkertek éjszakája’ nevű programmal kívánja felhívni a figyelmet az élőhelyek és az állatfajok védelmének összefüggéseire délutántól estébe nyúló színes és izgalmas programok segítségével.

Fotó: Bíró Istvan

Hétvégén a kirándulásra vágyóknak is érdemes ellátogatniuk a nemzeti parkba, hiszen a Szabadkígyósi Nagyerdőn történő kalandozás során ismerkedhetnek meg a táborverés praktikáival, a természetfotózással, illetve betekintést nyerhetnek a madárgyűrűzésbe, és szabadon, fényszennyezéstől mentesen csodálhatják az augusztusi csillagos égboltot.

Szeptember első hétvégéjén a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont várja sportos látogatóit a ’II. Túzok Trail’ nevű terepfutóversenyre és kerékpáros teljesítménytúrára.

A terepfutó versenyen 5, 10, 21 km-es, a kerékpáros teljesítménytúrán pedig 25 és 50 km-es távokon van lehetőség elindulni a Hortobágy-Berettyó szabályozatlan szakaszának érintésével.

Szeptember közepén egy esti szarvasbőgés sétára invitálja kalandos kedvű látogatóit a nemzeti park. Az erdőfoltokkal tarkított nádasos rétségek, mocsarak és halastavak ideális élőhelyei a gímszarvasnak. A Begécsi- és Sziki tavak környékén jó eséllyel lehet bőgő bikákat hallani, a kirándulók esetleg egy-egy óvatos szarvascsapatot is megpillanthatnak.

Fotó: Szél Antal Istvan

Ugyanezen a hétvégén a XXI. Fehértó Napja alkalmából a Kardoskúti Fehér-tó környékén várják a szervezők az érdeklődőket olyan szakmai- és kulturális programokkal, mint a szakvezetéses túrázás a Fehér-tó menti táj sajátos természeti értékei között, madárfigyelés, illetve régi magyar háziállatfajták bemutatója. A látogatók részt vehetnek solymász-, ragadozómadár-védelmi-, íjász-, illetve csikós bemutatón is.

A programokkal kapcsolatban bővebb információ a Kőrös-Maros Nemzeti Park honlapján érhető el.

Forrás: 
AM Sajtóiroda

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egy év a kürti borászatban

A szőlő már a hordókban érik, amikor Sütő Zsolt kürti borászt arra kérem, hogy értékelje a 2022-es évet. Zsolt villamosmérnök, de már húsz éve vállalkozásszerűen bort készít. Tizenkét hektáron gazdálkodik természethűen, amiből 5 hektár fejművelésű tőkés szőlő. Borászatában, a Strekov1075-ben saját területein termett biominőségű szőlőt dolgoz fel.

A KAP II. pillére szerinti vidéki együttműködések különböző formái

Az együttműködések támogatásának egyik általános célja az agrárium és a helyi közösségek tagjainak ösztönzése a közös cselekvésre és közös projektek megvalósítására. Tekintettel a magyar mezőgazdaság strukturális helyzetére, valamint a közeli és a távolabbi jövőben formálódó kihívásokra, a fenntartható mezőgazdaság megvalósulásában a gazdálkodói együttműködéseknek kiemelkedően fontos szerepe van.

Közvetlen támogatások az agráriumban 2023 után

A kétéves átmeneti időszakot követően, 2023. január 1-jén működésbe lép a Közös Agrárpolitika (KAP) új szabályrendszere. Fontosnak tartjuk, hogy a lehető legkorábban megkezdődjön az agrárpolitika kedvezményezettjeinek minél szélesebb körű tájékoztatása arról, hogy az eddig ismert agrártámogatásokat ezentúl milyen jogcímeken keresztül érhetik el, és hogy ahhoz milyen feltételeket kell teljesíteniük.

Elindult az idei téli szezonális ellenőrzés az élelmiszerláncban

Idén december 5-18. között rendelte el a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára. Az egész országra kiterjedő kéthetes ellenőrzéssorozat idején a szakemberek fokozott jelenléte várható az élelmiszerlánc minden területén.

Folyamatos a tűzifa szállítás a Szociális Tüzelőanyag Program keretében

Az energiaválság miatt idén még nagyobb a jelentősége a szociális tűzifaprogramnak, amely az 5.000 fő alatti településeken élő rászoruló családok részére nyújt segítséget. A program keretében 2374 településen mintegy 180-190 ezer rászoruló család kap a téli tüzelőjéhez segítséget. Ehhez a kormány 5 milliárd forint támogatást biztosít.

Rendkívüli kutatások a mohácsi csata tömegsírjai területén a természetvédelem égisze alatt

A Mohácsi Nemzeti Emlékhely III. számú tömegsírjának területén rendkívüli kutatások fejeződtek be a közelmúltban, amelyeknek bemutatása kiemelt célunk – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a Mohács500 konferencián, előző hétvégén, Pécsen.

A turizmust is a háborúhoz igazítják Ukrajnában

A háborús pusztítások helyeit, mint például Buča és Irpin, turisztikai célpontokká szeretnék tenni Ukrajnában.

Okos megoldások az európai erdőkért

A közelmúltban hatfős francia erdészküldöttség járt Magyarországon, hogy szárazságtűrő fafajokkal ismerkedjenek. Az utóbbi években ugyanis súlyos aszály, tömeges fapusztulás sújtotta a francia erdőket. A klímaváltozás következményei ott is arra ösztönzik az erdészeket, hogy új meleg- és szárazságtűrő fajok után kutassanak, és felgyorsítsák azok természetes vándorlását. Most kivételesen a franciák vetik ránk „vigyázó szemeiket”.

Milyen lesz 5 év múlva a vidéki turizmus?

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Magyar Mezőgazdaság Kft. közös Agrárakadémia sorozatának ötödik állomása Gyöngyös volt. A Károly Róbert Campus-on az előadók és a fórum résztvevői vidéki turizmus kérdéseivel, lehetőségeivel foglalkoztak. Bár a fórumon elhangzott, hogy az ágazat sok tekintetben egyhelyben toporog, a témában jártas szakértők szerint öt év múlva már más képet mutat majd.

Az ügyfelekért és a dolgozókért

Több, mint 10 évvel ezelőtt döntötték el, 2012-ben pedig bele is vágott nagyszabású telephely-fejlesztési programjába az AXIÁL Kft. Azóta 10 új telephelyet adtak át és ötöt újítottak fel. A legújabbat a napokban avatták Felsőzsolcán.