0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Vizek mélyétől égi magasságokig – vár a Kőrös-Maros Nemzeti Park

A Körös-Maros Nemzeti Park védett és fokozottan védett területein vadregényes folyók és mocsarak, erdők, löszpuszta gyepek és szikes élőhelyek adnak otthont számos olyan, világviszonylatban is értékes fajnak, mint a túzok, a kék vércse, a parlagi sas, vagy a kerecsensólyom.

Hazánkban a fokozottan védett növényfajok közül csak ezen a tájon lelhető fel a volgamenti hérics és a kónya zsálya. Az emlősöket tekintve a magyar földikutya, az ürge és számos denevérfaj gazdagítja a régió természeti kincseinek számát. A nemzeti park területe nemcsak a honos élőlényeknek ad otthont, de kiemelt jelentőséggel bír a tavaszi és őszi madárvonulás idején itt megpihenő darvak, vadludak és vadrécék számára is.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság egyik jelentős feladata, hogy bemutassa a gondjaira bízott természeti értékeket az érdeklődők számára, ezért egy látogatóközpont, két természetiskola, hét tanösvény és a Kárpát-medence állatvilágát bemutató állatpark várja a természetbarátokat.

Augusztus utolsó hétvégéjén több kikapcsolódási lehetőséggel is kecsegtet a nemzeti park.

A Körösvölgyi Állatpark a ’Vizek mélyétől égi magasságokig – Állatkertek éjszakája’ nevű programmal kívánja felhívni a figyelmet az élőhelyek és az állatfajok védelmének összefüggéseire délutántól estébe nyúló színes és izgalmas programok segítségével.

Hétvégén a kirándulásra vágyóknak is érdemes ellátogatniuk a nemzeti parkba, hiszen a Szabadkígyósi Nagyerdőn történő kalandozás során ismerkedhetnek meg a táborverés praktikáival, a természetfotózással, illetve betekintést nyerhetnek a madárgyűrűzésbe, és szabadon, fényszennyezéstől mentesen csodálhatják az augusztusi csillagos égboltot.

Szeptember első hétvégéjén a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont várja sportos látogatóit a ’II. Túzok Trail’ nevű terepfutóversenyre és kerékpáros teljesítménytúrára.

A terepfutó versenyen 5, 10, 21 km-es, a kerékpáros teljesítménytúrán pedig 25 és 50 km-es távokon van lehetőség elindulni a Hortobágy-Berettyó szabályozatlan szakaszának érintésével.

Szeptember közepén egy esti szarvasbőgés sétára invitálja kalandos kedvű látogatóit a nemzeti park. Az erdőfoltokkal tarkított nádasos rétségek, mocsarak és halastavak ideális élőhelyei a gímszarvasnak. A Begécsi- és Sziki tavak környékén jó eséllyel lehet bőgő bikákat hallani, a kirándulók esetleg egy-egy óvatos szarvascsapatot is megpillanthatnak.

Ugyanezen a hétvégén a XXI. Fehértó Napja alkalmából a Kardoskúti Fehér-tó környékén várják a szervezők az érdeklődőket olyan szakmai- és kulturális programokkal, mint a szakvezetéses túrázás a Fehér-tó menti táj sajátos természeti értékei között, madárfigyelés, illetve régi magyar háziállatfajták bemutatója. A látogatók részt vehetnek solymász-, ragadozómadár-védelmi-, íjász-, illetve csikós bemutatón is.

A programokkal kapcsolatban bővebb információ a Kőrös-Maros Nemzeti Park honlapján érhető el.

Forrás: AM Sajtóiroda