Back to top

Vadhúsokban szemmel nem látható ólomszilánkokra hívják fel a figyelmet

CT-vizsgálattal szabad szemmel nem látható ólomszilánkokat találtak fácánokban a kutatók, akik arra figyelmeztetnek, hogy az ólomsöréttel terítékre hozott vadászható fajok elfogyasztásakor a tudtunk nélkül vihetjük be a szervezetükbe a mérgező elemet.

A Cambridge-i Egyetem kutatói farmon tenyésztett, ólomsöréttel elejtett és boltokban kapható fácánok húsát vizsgálták, és valamennyiben találtak ólommaradványokat, vagy akár egész ólomsörétet is. A CT-vel átvilágított testekben fácánonként átlagosan 3,5 ólomsörétet és 39 db 1 milliméternél kisebb ólomszilánkot találtak a kutatók – a legkisebb csupán 0,7 mm-es volt.

Egy-egy fácán elfogyasztáskor ez a dózis nem okoz egészségügyi problémát, ugyanakkor az Egyesült Királyságban például évente 11 ezer tonna szárnyasvadat fogyasztanak el – ott ezt a mennyiséget szinte kivétel nélkül ólomsöréttel ejtik el. Az ólom fogyasztása egészségügyi problémákat okozhat, és nincs olyan küszöbérték, ami alatt nem lenne káros valamilyen mértékben a szervezetre.

Szintén brit kutatás szerint a Szigetországban és az EU-ban 5 millióan fogyasztanak vadhúst heti rendszerességgel. Emiatt az illetékes hatóságok mindkét régióban tervet készítenek elő az ólom vadászati célú használatának betiltására. A Cambridge-i Egyetemnek egy másik tanulmánya szerint a sebzett, de fel nem vett apróvadban lévő ólom a ragadozó madarakra is veszélyt jelent. A sérült állat könnyű zsákmány a számunkra, azonban elfogyasztásukkal Európában 3000 ragadozó madár májában vizsgáltak ólomkoncentrációt, ami vélhetően pusztulásukat eredményezte.   

Az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) már korábban is végzett felméréseket a természetbe, különösképpen a vizes élőhelyre a horgászok, vadászok által kikerült ólom környezetre gyakorolt hatásának vizsgálatára. A talajban és a faunában okozott ólomkoncentráció felmérését az Európai Bizottság elé terjesztette, a tervezetbe az ólom horgászati és vadászati célú használatának betiltását szorgalmazzák.  

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rendkívüli kutatások a mohácsi csata tömegsírjai területén a természetvédelem égisze alatt

A Mohácsi Nemzeti Emlékhely III. számú tömegsírjának területén rendkívüli kutatások fejeződtek be a közelmúltban, amelyeknek bemutatása kiemelt célunk – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a Mohács500 konferencián, előző hétvégén, Pécsen.

Talajorvos­lás a nedvességmegőrzés jegyében

A Kukoricakör szakmai napot szervezett a vízmegőrzésről és a vízmegtartó gazdálkodásról. Zsembeli József, a MATE Karcagi Kutatóintézetének tudományos tanácsadója, intézetigazgató előadásában hangsúlyozta, hogy a hatékony gazdálkodáshoz elengedhetetlen a talaj kémiai, fizikai és biológiai állapotának az ismerete.

A műtrágyák megváltoztatják a poszméhek virágérzetét

A műtrágyák korlátozzák a beporzást, mert időlegesen megváltoztatják a poszméhek virágérzetét. A beporzók ritkábban szállnak le a műtrágyával, vagy növényvédő szerekkel nemrégiben permetezett virágokon, mivel képesek észlelni a virág körüli elektromos tér változásait - állapították meg a kutatók.

„Repohár”-felmérés

Úgy véli a BKIK és a Zöld Követ Egyesület, hogy a rendezvényeken és szabadtéri vendéglátóegységekben néhány éve elterjedt „repoharak” újraszabályozására van szükség, hogy a rendszer betöltse a szerepét. Aki egyetért ezzel, annak érdemes kitöltenie a témában indult kérdőívet.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

Páccal fűszerezni nem csak a nyári grillezéskor érdemes!

A fűszeres pácok alkalmazása ízesítésre szolgál, emellett tartósíthat és mindenképpen élvezeti értéket növelő konyhatechnikai eljárás.

Kovamoszatoktól tanulnak a napelem gyártók

A kovamoszat üvegszerű héja segít a fény energiává alakításában gyenge megvilágítású körülmények között, írja a sciencedaily.com. A módszert jól felhasználhatják a napelem gyártók is, bár valószínűleg hazánkat ez a fejlesztés kevéssé érinti, jelenleg…

Több fát, nagyobb területen, rosszkor vágott ki a vállalkozó - vádat emeltek ellene

Vádat emelt a Kecskeméti Járási Ügyészség három férfi ellen, aki Tiszaug és Lakitelek környékén szabálytalan fakitermeléssel számos fokozottan védett madár-, hüllő- és denevérfaj élőhelyét semmisítette meg.

Izgalmas videósorozatban mutatják be munkájukat az ELTE etológusai

A kutyák, malacok és gyerekek kutatását bemutató filmsorozattal jelentkeztek az ELTE Etológia tanszék kutatói.

Négy országban is értékesítették az illegális lóhúst

Illegális vágásból származó lóhús engedély nélküli értékesítése és ennek segítése miatt előállítottak 41 embert Spanyolországban, a húst a spanyol piac mellett Belgiumban, Németországban és Olaszországban értékesítették - közölte az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete (Europol) csütörtökön.