Back to top

Ismét Oldenburg

Az oldenburgi kiállítás és vásár nagy hagyományokkal rendelkező faiskolai seregszemle. A szokások szerint augusztus elején a németországi ammerlandi régió számos faiskolája nyitja meg kapuit a szakmai érdeklődők előtt, hogy első kézből adjon információt az újdonságokról és bemutassa növényeit. A résztvevő faiskolák kínálatából szemléztünk.

Ilyenkor a kisebb faiskoláktól kezdve a legnagyobb termelőkig szívesen várják az érdeklődőket. Céljuk az, hogy a kertészeti központok, üzletek, tájépítészek, kertészek a helyszínen tájékozódjanak a faiskolák szortimentjéről, és akár rögtön leadhassák megrendeléseiket, így időben lekötve saját készletüket.

Új résztvevők is

Fotó: Manfres Schröner
A kiállításon évről évre új termelők is bepillantást engednek üzemükbe. Ilyen a Westerstedben működő Manfred Schröder faiskola, amely az elmúlt években egyre inkább a kisméretű törzses fákra specializálódott. A hozzáadott értéket és innovációt képviselő növények iránti folyamatosan növekvő fogyasztói érdeklődés kielégítésére a cég rendszeresen igyekszik új termékeket kínálni. Ezek közé tartozik a cég szerint számos rovarbarát cserje, mint például a Physocarpus, a Hibiscus és a Chaenomeles. A Schröder kínálatában olyan növények is megtalálhatók, amelyek egész évben díszítenek, ilyen például az Acer palmatum.

A választékot díszcserjék egészítik ki, valamint saját nemesítésű növényeket is kínálnak, mint például az örökzöld Prunus lusitanica Angustifolia vagy a Rhododendron obtusum Pink Poetry, amely érdekes és kompakt virágokkal díszít tavasszal.

A Roßkamp faiskola fenntartható módon neveli a legjobb fajtákat a szakma számára. A széles kínálat rendszeresen kiegészül a legújabb elvárásoknak is megfelelő új fajtákkal. A faiskola többek között a Proven Winners sorozatot állítja a középpontba, amely világszerte sikeres csúcsfajtákból áll. A Kircher Collection viszont több mint 50 különböző orgonafajtát tartalmaz. A Roßkamp faiskolában a szárazságtűrő orgona- és hortenziafajták óriási választéka mellett Albizia, Ceanothus, Cercis, Choisya, Cotinus, Diervilla, Exochorda, Ficus, Hypericum, Lager­stroemia és Vitex fajták is megtalálhatók.

Az Eilers faiskola közel 170 rododendronfajtát kínál. Az idei év kedvence a Rhododendron bureavii x pachysanthum Special Dane, amely egy kompakt növekedésű, de szélesen elterülő felépítésű cserje: nagyjából tíz év után éri el az egyméteres magasságot, valamint a 140 centiméter szélességet. Harang alakú virágai élénk rózsaszínűek, később világos rózsaszínre, fehérre változnak, belül sötétebb foltokkal.

Igazi különlegessége a lombozat: a lándzsa alakú levelek felül matt sötétzöldek, alul pedig krémszínűek.

A télálló rododendronfajta friss hajtásainak bronz­színű szőrözöttsége is figyelemfelkeltő.

Klasszikusok és újdonságok

Buddleja Butterfly Candy Little sorozat népszerű a Hinrichs faiskola kínálatában
Buddleja Butterfly Candy Little sorozat népszerű a Hinrichs faiskola kínálatában
Fotó: Plantipp.eu
A Hajo Borchers faiskola olyan kiskereskedelmi termékcsaládokat kínál, amelyek lehetővé teszik az üzletfelek számára, hogy kitűnjenek a versenytársak közül. A Bad Zwischenahnban működő cég négy mocsárihibiszkusz-fajtát forgalmaz, két különböző méretben, 15 és 30 literes konténerben. A hibiszkusz virágai akár 30 centiméter átmérőjűre is megnőhetnek. További újdonság a Gardenia jasminoides Kleim’s Hardy, amely mínusz 10 °C-ig fagytűrő, kis méretű örökzöld cserje, nagyon illatos, krémfehér virágokkal. Emellett számos más fajtaújdonság is megtalálható a kínálatban az Albizia, a Fremontodendron és a Xanthoceras fajok között, de olyan klasszikusok is gazdagítják a választékot, mint a hortenziák, vagy a szoliter Buddleja-fajok.

Nyáriorgonát minden kertbe

A Hinrichs faiskola számos új termékkel várja a megrendelőket. Egyebek mellett szerepel a kínálatában a népszerű Buddleja Butterfly Candy Little fajta rószaszín, pink, lila és fehér virágú változata.

Ez a fajta a megszokottól eltérően kompakt növekedésű, ami lehetővé teszi, hogy egy kis kertben, vagy akár a teraszon, erkélyen növekedjen.

A Little Ruby nyárior­gona-fajta legfeljebb 80 centiméter magasra nő, cserépben viszont mindössze 35 centiméteres magasságot ér el. A virágzási időszak júniustól szeptemberig tart, folyamatosan hozza az új virágzatokat a hajtásvégeken. A növények vonzzák a pillangókat, könnyen gondozhatók és télállóak. A Hinrichs faiskola bugás hortenziákból is széles választékot kínál, több mint 25 fajtából lehet választani a kicsitől a nagy méretig.

A Pinus ponderosa jól viseli a szárazságot
A Pinus ponderosa jól viseli a szárazságot
A Jeddeloh faiskola hat telephelyen óriási szortimenntel dolgozik, speciális folyamatainak köszönhetően garantálja a termelés biztonságát és a „Made in Germany” állandó minőséget, erről tanúsítvánnyal is rendelkezik. Az oldenburgi kiállítás részeként az érdeklődő vásárlók akár a teljes termelési folyamatot megismerhetik. A faiskola idén különösen nagy választékot és exkluzív Vitex-fajtákat kínál: a Flip Side fajta két különböző szín­árnyalatú lombozattal rendelkezik, a sötét olívaszínű levelek alja lilás színű. Ibolyaszínű virágai feltűnőek, illatosak, 8 centiméter átmérőjűek és folyamatosan vonzzák a rovarokat. A fajta növénytartóban is jól érzi magát.

Egy másik Vitex-különlegesség a Galactic Pink, amelyet, ahogy a neve is sugallja, júliustól októberig nagy rózsaszín virágok borítanak, és számos beporzó rovarnak nyújtanak táplálékforrást.

A Jeddeloh faiskola hibiszkuszválasztékával tűnik ki. Magical Island sorozatának fajtái Hawaii, Tahiti, Bali, míg a Chiffon sorozatuk telt virágú fajtáival hívja fel magára a figyelmet.

Fókuszban a fenntarthatóság

A Hattenban működő Rainer Sparke faiskola Weigela-újdonságokkal rukkolt elő. A Weigela florida All Summer Monet egy kompakt növekedésű, gyönyörű, kontrasztos lombozattal rendelkező, egész nyáron át virágzó fajta. Virágai rózsaszínűek, erőteljes, ám kompakt növekedésű cserje, mindössze 50-70 centiméter magasságot és szélességet ér el. Emiatt ideális kis kertekbe, erkélyekre és teraszokra is.

Az Enno és Dennis Ehlers faiskola új termékcsoporttal jelenik meg a piacon és az oldenburgi vásáron mutatta be természetbarát bogyósgyümölcs-sorozatát. Különféle bogyósgyümölcs-fajtákról van szó, mint például a Malling Promise málna vagy a Jonkheer van Tets ribiszkefajta, amelyet a faiskola ezentúl külön erre a célra létrehozott termőterületen termel az EU ökológiai irányelveinek megfelelően.

A cserepeket egy kifejezetten az új termékcsaládra tervezett címkével látják el, amelyen a bio-elismerés is szerepel.

Fotó: Ehlers
Emellett a faiskola ismert a különleges Clematis-fajtákról is, amelyekből most egy vidéki hangulathoz igazodó sorozatot állított össze.

A Theilen faiskola az általa termelt növényeket a fenntarthatósági szempontoknak megfelelő földkeverékbe ülteti. Ez 80%-kal kevesebb tőzeget tartalmaz és kizárólag helyi üzemekből származó adalékanyagokat használtak. Erről, a növények általános tulajdonságai mellett, a növényeken elhelyezett címke is tájékoztatja a vásárlókat. Idei újdonságuk a Prunus laurocerasus Arctic, mely többféle konténerméretben is megvásárolható.

A Werner Brumund faiskola évek óta termel Pinus ponderosa és Pinus jeffrey fenyőféléket. A Pinus ponderosa nagyon szívós, jól bírja a száraz időszakokat is. Nagyméretű tobozai akár 15 centiméter hosszúak és 3-5 centiméter szélesek is lehetnek. Mindkét fajta növekedése kitűnő, ám a Pinus jeffrey valamivel lassabban fejlődik.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/taspo.de
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/33 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A Dunántúlra összpontosul a szelídgesztenye-termesztés

Vas, Somogy és Zala megyében termesztik a legnagyobb felületen a szelídgesztenyét. Eme héjas gyümölcs egyedi íze mellett kiváló beltartalmi értékekkel is rendelkezik – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat.

Másodvirágzás ősszel

Városi vadgesztenyefákon nem teljesen szokatlan, hogy ősszel néhány virágzatot látunk a száraz levelek mellett vagy a kopasz ágakon, az idén azonban több növényfajon is hasonló jelenség tapasztalható. Mi ennek az oka?

Egy pincészet, három borvidék

„Alkotás gondosság, alaposság, értékek, megőrzés, kitartás, szeretet, öröm, szépség, báj, egyszerűség, érzés, értelem, egyediség” – ezen irányelvek mentén hozta létre Zsirai Csaba a Zsirai Pincészetet, amit Zsirai Petra és Kata örökségül kapott édesapjuk elhalálozásával. Álmát lányai teljesítik be, amelyről és a pincészet mindennapjairól Zsirai Kata beszélgetett Viniczai Sándorral, a Borászati Füzetek felelős szerkesztőjével az MMG Direkt legutóbbi adásában.

Növényi étrenddel csökken a bélrák kockázata a férfiaknál

A növényi alapú étrend 22 százalékkal csökkentheti a férfiak bélrákkockázatát egy új kutatás szerint - idézte a The Guardian online kiadása egy nagyszabású amerikai tanulmány eredményeit.

Veszítenek illatukból a virágok

A növények többek között virágillattal vonzzák beporzóikat. Ám a hőmérséklet növekedésével veszíthetnek illatukból a virágok. Egy kutatócsoport 5 °C-os felmelegedést szimulált, és ennek több haszonnövényre és rovarfajra gyakorolt hatását tanulmányozta. A hatás a szamóca esetében volt a legerősebb.

Beruházási vidékfejlesztési támogatások

A KAP Stratégiai Terv keretében, a korábbi támogatási ciklusokhoz hasonlóan, ismét fontos szerepet kapnak a beruházás típusú beavatkozások, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a versenyképes mezőgazdaság és élelmiszer-előállításhoz, illetve vidékfejlesztéshez.

Főként díszít a lopótök

Az ősz második felének régi-új divatja a tökfélékből készített dekoráció, emiatt a piacon sokfelé találkozhatunk dísztökökkel. A nyakas lopótök is közéjük tartozik, bár zsenge termésének húsából készíthetünk rántott vagy rakott tököt, megtölthetjük, vagy legyalulva megfőzhetjük főzeléknek.

Pesten nagyobb számban száradnak ki fák, mint Budán

Habár talán kevésbé feltűnő, mint a parkok megszokott zöld gyepszőnyegének sárgára égése, de az elmúlt hetekben sajnos gyakoribb lett a teljesen elszáradt, vagy a még zöld, de szárazon zörgő levelekkel vegetáló fák látványa is.

Mezőgazdasági kockázatkezelés

A 2012-ben indult komplex mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer keretében négy pillér segíti a mezőgazdasági termelőket.

Tovább erősödik az együttműködés a FAO és Magyarország között

Magyarország a FAO elkötelezett partnereként csaknem 50 országra kiterjedő nemzetközi agrár-ösztöndíjprogrammal és közös projektek finanszírozásával segíti a fenntartható fejlődési célok elérését – emelte ki Nagy István agrárminiszter, a FAO főigazgatójával, Qu Dongyu-vel folytatott tárgyalásán.