0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 24.

Térségenként eltér a hozam

Megkezdődött Olaszországban a korai almafajták, például a Gala szedése, az előzetes becslések alapján az olasz gazdák szövetsége, a Coldiretti több mint 2,1 millió tonna termésre számít, ami 5%-kal több a tavalyinál.

Ezzel az ország a második legnagyobb almatermelő az EU-ban a mintegy 4,5 millió tonna almát betakarító Lengyelország mögött, és a körülbelül 1,5 millió tonna terméssel számoló Franciaország előtt. A fajták közül a Golden Delicious, a Fuji, a Jonagold és a Braeburn mennyisége csökken, a Red Deliciousből, Granny Smith-ből és Galából pedig valamivel kevesebb lesz.

A bioalma jelentősége folyamatosan nő, így ma már a teljes olaszországi termésmennyiség 9%-át teszi ki.

A minőség összességében javult, a gyümölcsök édesek és lédúsak, ám a magas hőmérséklet miatt az alma mérete a szokásosnál kisebb, illetve a napégés is gondot okozott több ültetvényben. A szövetség beszámolója szerint a termésmennyiség régiónként nagyon eltérő, mivel az időjárás is nagyon különböző volt. Míg például a dél-tiroli területeken, vagy Trentinóban csökkenni fog a mennyiség, más térségekben számottevő növekedés várható: Venetóban 47, Lombardiában 27, Piemontban 20%-kal több termésre számítanak.

Forrás: Kertészet és Szőlészet