Back to top

A legédesebb zöldség

Magyar emberként egy olyan zöldségfélét, mint a dinnye, illik szeretni, és az ember gyerekkora óta így van ezzel a dologgal. Ha nyár, akkor dinnye - maradjon is meg sokáig ez így! – mondta Ondré Péter, az AMC ügyvezetője. Fogyasztói oldalról minden rendben van, mert a dinnyét mindenki szereti és megvan a kedvence is. A Strandfesztiválon tíz perc alatt még sárgadinnyekedvelőket is találtunk.

A legédesebb zöldség | MMG

Ma mintegy 3000 hektáron termesztenek dinnyét a magyar gazdák. Az elmúlt években nehéz idők jártak rájuk, így 20 százalékkal csökkent a termőterület. A tavalyi rossz idény miatt jelentősen csökkent a dinnye termőterülete szinte minden európai államban, ezek közül is különösen a fő termelőnek számító Spanyolországban.

Az extrém nyári forróság egyben azt is jelentette, hogy a termés korábban érett be a szokásosnál, így a szezon minden bizonnyal korábban is fog befejeződni, azonban egyelőre úgy néz ki, idén nincs okunk panaszra.

Fotó: Agrármarketing Centrum
- Egy olyan szezonon vagyunk túl, ahol a termelők számára viszonylag jók az árak – mondta el Kelemen Péter, a FruitVeb ügyvezető igazgatója. Viszont a nagyon meleg időjárás miatt nem minden gazdálkodó tudott megfelelő hozamú görögdinnye területeket betakarítani elsősorban azért, mert nem mindenhol volt elegendő vízmennyiség az öntözéshez.

Azt gondolom, hogy kétarcú lehet a szezon, azoknak a gazdálkodóknak, akiknek kellően magas volt a hozama, egy viszonylag jó szezont hozott, mert jók voltak az árak. Azoknál, ahol sajnos kisebb volt a termésmennyiség, lehet, hogy még a jobb árak sem hozták meg azt a jövedelmet, amivel elégedettek lennének.

Fotó: Agrármarketing Centrum
Az eredetmegjelölésnek köszönhetően a vásárlók egy része tudatosan hazai termesztésből származó, finom és az importnál kisebb környezeti lábnyomú dinnyét választ. Piacon, vagy az áruházakban olyat választ, amire ki van írva, hogy magyar.

Az AMC igyekszik megismertetni a fesztiválozó fiatalokat a dinnye élettani hatásaival is. Ahogy Ondré Péter fogalmaz, „a dinnye egy olyan zöldségféle, amely tele van vízzel, magnéziummal, káliummal, karotinoidokkal, tehát olyan anyagokkal, amelyek egy átbulizott este után jót tesznek a fiatal szervezetnek.

A melegben pedig a magas víztartalma az kiváló hidratáló anyag.

Vagyis a nyári zöldségfogyasztásunkat – mert rendszertanilag a dinnye zöldség, amit gyümölcsként fogyasztunk –, akár korlátozhatnánk is dinnyére, ahogy ezt néhányan a szezonban meg is teszik. Ők bizonyára tökélyre fejlesztették a legédesebbek kiválasztását, ami sárgánál az illata alapján könnyű, ám a görögdinnye már szakértelmet kíván, amit úgy tűnik mi magyarok már egészen kis korunkban meg is tanulunk. „Az a tapasztalat, hogy idén a boltok polcain jó minőségű magyar dinnye van, ami köszönhető a gazdák gondos kezeinek, munkájának. Valamint annak is köszönhető, hogy jó meleg nyarunk volt, amit a dinnye szeret, persze a kevés csapadékot már kevésbé – emelte ki az AMC ügyvezetője.

Fotó: Agrármarketing Centrum

Meleg ide, vagy oda, a hazai dinnyetermesztés is küzd a mezőgazdaságot sújtó gondokkal, így szerencsések leszünk, ha jövőre is annyi lesz a termőterület, mint idén.

Fotó: Agrármarketing Centrum
„A jelenlegi kedvező piaci körülmények között arra számolunk, vagy abban bízunk, hogy azok a nagyobb gazdálkodók, akik nagy felületen folytatják ennek a csodálatos növénynek a termesztését, növelik a termésfelületüket. A jelenlegi iparági konszenzus, hogy pici csökkenés, vagy reményeink szerint egy terület stagnálás várható, de mindenféleképpen egy belső átrendeződés lesz a termelők számában – hangsúlyozta Kelemen Péter. Mi, fogyasztók pedig azt szeretnénk, ha megmaradna a hazai dinnyetermesztés, hogy továbbra is édes magyar dinnyét ehessünk egész nyáron.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.

A műtrágyák megváltoztatják a poszméhek virágérzetét

A műtrágyák korlátozzák a beporzást, mert időlegesen megváltoztatják a poszméhek virágérzetét. A beporzók ritkábban szállnak le a műtrágyával, vagy növényvédő szerekkel nemrégiben permetezett virágokon, mivel képesek észlelni a virág körüli elektromos tér változásait - állapították meg a kutatók.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.

Okos megoldások az európai erdőkért

A közelmúltban hatfős francia erdészküldöttség járt Magyarországon, hogy szárazságtűrő fafajokkal ismerkedjenek. Az utóbbi években ugyanis súlyos aszály, tömeges fapusztulás sújtotta a francia erdőket. A klímaváltozás következményei ott is arra ösztönzik az erdészeket, hogy új meleg- és szárazságtűrő fajok után kutassanak, és felgyorsítsák azok természetes vándorlását. Most kivételesen a franciák vetik ránk „vigyázó szemeiket”.

Növénynemesítésők találkozója

Emléknappal ünnepelte meg a Növénynemesítők Egyesülete azt a korszakos jelentőségű, első magyar növénynemesítési könyvet, amelyet éppen 200 évvel ezelőtt adtak ki. A jeles alkalmat konferenciával is egybekötötték, ahol a magyar növénynemesítés kiváló professzorai ismertették az szántóföldi és kertészeti növénynemesítés kutatás-fejlesztésének és oktatásának helyzetét és kihívásait.

Évi 60 ezer tonna alma Dél-Tirolból

A caldarói Roen szövetkezetet hat éve hozta létre két több 50 éves dél-tiroli termelő és értékesítő szövetkezet és egy nagykereskedő. Az új cég évi 60 ezer tonna almát vesz át a tagjaitól és viszi piacra a VOG konzorciumon keresztül. Az Interpoma kiállítás Fenntarthatóság az első elnevezésű túráján jártunk az új hűtő- és csomagolóházban.

Zöldség- és gyümölcstermelői szervezetek támogatása

Az alábbiakban a zöldség-gyümölcs termelői szervezetek támogatására vonatkozó új elemeket tekintjük át az Európai Unió 2023-2027 közötti Közös Agrárpolitikájában. A jelen és a jövő az innováción és a technológiai fejlődésen túl az elismert termelői szervezetek által benyújtott, a felelős hatóság által elfogadott operatív programokban szereplő, az ágazati célkitűzéseket szolgáló tevékenységek végrehajtása nyomán alakul.

Egymilliárd euró kellene az érdemi iskolagyümölcs-programra

Az Európai Bizottság által a témában szervezett konferencián fejtette ki Philippe Binard, az európai frissáru-ágazati szövetség, a Freshfel Europe elnöke, hogy szükségszerű az uniós iskolagyümölcs-program felülvizsgálata és javítása, illetve a rászánt összeg növelése.