0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2023. szeptember 28.

Megérkezett Hegyke, a zalai zászlósbor

A Kányaváry Borbirtok szervezésében megvalósuló Bor. Zene. Zala. fesztiválon idén, a színes programokon és sztárfellépőkön túl, egy borászati sikernek is tanúi lehettek a résztvevők. Tarsoly Róbert, a Dóka Éva Pincészet borásza, valamint Keszler Viktor, a Keszler Birtok borásza bemutatták a zalai zászlósbort, a Hegykét.

A friss, üde, lendületes, mégis komplex fehérbor ízig-vérig zalai: alapját a Kárpát-medencében honos, vagy otthonra talált fajták, és a magyar – különösen a Keszthelyhez köthető – szőlőnemesítés gyöngyszemei adják. A Hegyke már palackozva, kóstolásra készen várja a borszeretőket.

Az emberek nem bort választanak, hanem egy történetet, egy gondolatot, egy márkát vásárolnak meg.

Zala titokzatos vidék, végtelen erdők és szőlővel borított lankák, földből előtörő hőforrások régiója, a zabolázatlan Mura és az érintetlen Kis-Balaton ölelésében. A Zalai Emberben is van valami megmagyarázhatatlan. Könnyedség és titokzatosság − a zalai borászban pedig megingathatatlan hit és szeretet is a hegynek nevezett szőlődombok iránt. A Hegyke ezt a történetet meséli el kortyról kortyra, őszintén, élvezettel.

A zalai zászlósbor lelkes zalai borászok közös munkájából született azzal a céllal, hogy nevet, arcot adjon a kevéssé ismert borvidéknek. Bár a régió adottságai kiválóak a nagy minőségű borok készítéséhez, a területi tagoltság, a klasszikus értelemben vett pincesorok hiánya, valamint a jellemzően kicsi, családi pincészetek által végzett termelés sokáig nehezítette a tételek népszerűsítését.

A borász közösség két éve azonban úgy döntött, egy zászlós borral teszi fel újra a Zalai Borvidéket Magyarország térképére. Ez lett a kezdeményezésben résztvevő borászatok közös bora, a zalai bor, vagyis a Hegyke.

A Hegyke ötvözi a helyi szőlőfajták legmegkapóbb tulajdonságait: egy friss, könnyen szerethető, mégis komplex cuvée fehérbor, kifejezett illattal, élénk zamatokkal. Összetételét tekintve szigorú szabályoknak kell megfelelnie, melyek azonban kellő mozgásteret biztosítanak, hogy minél több zalai borász elkészíthesse saját Hegykéjét. A házasítás minimum 10, maximum 40 %-ban tartalmaz Cserszegi fűszerest, Nektárt, Pátriát, Rozáliát vagy Koronát, ám a bor gerincét (50-70% között) tipikus kárpát-medencei fajta alkotja, mint az Olaszrizling, a Furmint, a Hárslevelű vagy a Királyleányka. Ezeken kívül a borász használhat még egyéb, a Zala OEM termékleírásban szereplő fehér fajtát, a fenti arányok betartásával.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu