Back to top

Sertéshús Bábolnán is

A 35. Bábolnai Gazdanapok látogatóit jó minőségű és finom sertéshús-kóstolóval várja standján az Agrármarketing Centrum. A hazai sertéságazat létének feltétele ugyanis elsősorban a hazai fogyasztás stabilitása és hogy a fogyasztók hazai termelőktől származó húst válasszanak. Ebben az üzletekben segítségükre vannak az eredetet megjelölő kiírások, nemzeti színű zászlócskák is.

Az elmúlt évek szélsőséges árhullámzása folyamatos alkalmazkodásra kényszerítette az ágazat szereplőit. A takarmány és energiahordozó árak drasztikus emelkedése a termékek előállításának önköltségét növeli, így a fogyasztóknak is további áremelkedésre kell számítaniuk. Ennek ellenére ágazati szakemberek arra kérik a fogyasztókat, hogy a patrióta szolidaritás jegyében segítsék az ágazat szereplőit azzal, hogy a kiváló minőségű, magyar sertéshúst és húskészítményeket vásárolják. Ezzel több tízezer hazai sertéstenyésztőt és húsipari munkavállalót segítenek, és sokat tesznek saját és családjuk egészségéért is, hiszen a sertéshús a kiegyensúlyozott étrend fontos eleme.

Az utóbbi évek megmutatták, hogy a mezőgazdaságra és az élelmiszeriparra stratégiai ágazatként kell tekintenünk, hiszen az élelmezés biztonsága az ország számára alapvető fontosságú.

Sertéshúsból egyébként Magyarország 96 százalékban önellátó, a húsipar pedig képes arra, hogy magas minőségű termékekkel lássa el a piacot. Az ellátásbiztonság fenntartása akkor valósulhat meg, ha nemcsak a kormányzat, hanem a magyar fogyasztók is a magyar sertéshús mellett teszik le a voksukat. Kölcsönös szolidaritás, együttműködés szükséges a termelőtől, a kereskedőtől és a fogyasztótól is.

Nem kell dietetikusnak lenni ahhoz, hogy belássuk, az egészséges táplálkozás alapja a változatosság, amelyhez a magyar konyha egyik hagyományos alapanyaga, a sertéshús fogyasztása is hozzá tartozik. Aki fél a zsírtól, annak sem kell lemondania a sertésről, hisz például a karaj a sportolók diétájába is könnyen beilleszthető. A zsírosabb darabokkal vagy a szalonnával sincs baj – azokat ritkábban és zöldségekkel, savanyúságokkal „könnyítve” nyugodtan fogyaszthatjuk.

Miért válasszunk sertéshúst?

Először is azért, mert fehérje és esszenciális, vagyis olyan aminosavak forrása, amelyeket a szervezetünk nem tud előállítani – egy szelet fedezi egy ember teljes esszenciálisaminosav-igényét, valamint fehérjeszükségletének 20 százalékát.

A sertéshús kiemelkedő vastartalma segít a vörösvértestek felépítésében, vagyis a szervezet oxigénellátásában kiemelkedő a szerepe.

A vasat sem képes a szervezetünk előállítani – és mennyivel jobb a beviteléről táplálkozással gondoskodni, mint vastablettákat szedni. Különösen a hölgyeknek magas a vasigénye, terhesség, szoptatás idején ez a szükséglet ráadásul megduplázódik.

A sertéshús jelentős mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat (B1, B2, niacin, B6, B12). A B-vitaminok biztosítják testünk sejtjeiben a normális zsír és fehérje anyagcserét és támogatják az idegrendszert, serkentik az agyműködést, az egészséges vérképzés és a jól működő idegrendszer támaszai. A B-vitaminok jelentős része a természetben csak állati eredetű élelmiszerekben, húsokban, tejben, tejtermékekben, tojásban található meg, hiányuk pedig komoly működési zavart okozhat a szervezetben.

Megfelelő arányban található a sertéshúsban nátrium és kálium, amelyek együttesen játszanak szerepet a szervezet vízháztartásának egyensúlyában és a szív normális ritmusának biztosításában.

A húsok, így a sertéshús is, segít az angolkór megelőzésében, hisz sok benne a csontjainkat alkotó, azt védő kalcium és az immunrendszert erősítő cink.

Koleszterin

A koleszterin csak azoknak árt, akiknek egyébként is magas a koleszteinszintjük. Ennek eléréséhez azonban hosszú évekig kell egészségtelenül táplálkozni. Nem kell tehát félni attól a kevés zsiradéktól, ami mondjuk egy grillezett oldalason vagy tarján van – csak ha az utóbbit egyben sütjük, ne spékeljük, tűzdeljük tele szalonnával!

Egyébként is a hazai sertéstenyésztők és -tartók szeme előtt mindenkor a sertéssült lebeg: akár a tenyésztésbe vont fajtákat választják ki, akár a takarmányreceptúrákat állítják elő. Vagyis mindenkor az egészséges és finom magyar húsáruk és húsételek előállítása, a kiváló magyar sertéshús termelése a céljuk.

A sertés fűszerei

A főzés az a terület, ahol ugyanabból a húsból fűszerekkel minden alkalommal mást-mást tehetünk az asztalra.

A sertéshúsnak a fokhagyma mellett nagyon jó fűszere a kakukkfű, a borsikafű, a zsálya, a rozmaring, a majoránna vagy a koriander.

De olyan különleges pácokra is „fogékony” a sertés, mint a szerecsendió, fahéj, kakukkfű és chilipaprika kombináció. De készíthetünk borókabogyóból, babérlevélből, szegfűszegből, szegfűborsból is pácot, amit egy kis cukorral tehetünk még izgalmasabbá, de a sort még folytathatnák az ázsiai fűszerezéssel, vagy akár csak némi citrusos páccal is. Lényeg, hogy hosszabb ideig pihenjen, pácolódjon sütés előtt a hús.

Legyen malaca!

Bábolnán, a Színsoron, az Agrármarketing Centrum standjánál érdemes lesz megállni. Amellett, hogy finom „disznóságokat” kóstolhatunk, nyereményjátékkal is készülnek.

A malacos szerencsekereket megforgatva a nyereményekért könnyebb-nehezebb sertésekkel kapcsolatos kérdéseket kell megválaszolnunk attól kezdve, hogy melyik disznónak göndör a szőre egészen odáig, hogy kinek az étrendjében elengedhetetlen a sertéshúsfogyasztás.

Aki felkészülne a kérdéssorra, látogassa meg az AMC sertés és mangalica kampányoldalát (www.amc.hu/kampanyok)!

Az idei nyár Micsoda malacunk van! elnevezésű kampányában egyébként az egyik kedvenc nyeremény a malacos stresszlabda volt – ebből egész konda várja a Bábolnai Gazdanapok látogatóit is.

Forrás: 
Agrármarketing Centrum

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sváb gasztronómia a Vértesben

Kis síkság, sok hegy, természeti és épített emlékek, kulturális és gasztrokulturális élmények. Cseresek, szurdokerdők, karsztok váltják egymást. Röviden így jellemezhetnénk a Vértest. Mindennek tetejébe Kőhányáspusztán ékszerdobozként várja a vendégeket a Vérteserdő Zrt. Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ és Turistaháza.

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

A kenyér útját járják végig a gyerekek a BASF oktatási segédleteivel

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon – hirdeti évek óta a BASF. Az idén új kampányt indítottak, amivel a legfogékonyabb korosztály, a kisiskolások ismereteit szeretnék bővíteni a mezőgazdaságról. Első eredményeikről az Európában egyedülállóan korszerű Pano Pékségben tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

Kínai éttermet függesztett fel a Nébih

Egy budapesti vendéglátó ipari egység ellenőrzése során súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményekkel szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A feltárt hibák és hiányosságok miatt a szakemberek az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, továbbá 95,3 kg élelmiszert kivontak a forgalomból.

Vízcseppként vert hullámokat

Nem túlzok, ha azt állítom, hogy Dr. Szendrő Zsolt nyúltenyésztésben elért szelekciós, reprodukciós, viselkedési, tartási, állatjólléti, illetve hústermelési és húsminőségi kutatási eredményei jelentősen hozzájárultak a hazai és nemzetközi tenyésztés hatékonyságának növeléséhez. Ehhez egy életpályára, elhivatottságra és munkaszeretetre volt szüksége.

A rejtélyes luteolin, amely felveszi a harcot a gyulladás és a szorongás elleni küzdelemben

A krónikus gyulladás számtalan betegség kiváltó oka. Bár sok dolog kiválthat gyulladást a szervezetben, a jó hír az, hogy rengeteg olyan tápanyag van, amely segíthet kordában tartani. Az egyik ilyen tápanyag, amelyet szem előtt kell tartani, a luteolin, amely számos növényi eredetű élelmiszerforrásban megtalálható.

Fenntartható falatok

A megtermelt ételek harmadát nem eszi meg senki. Néhány tehetséges magyar fiatal olyan üzleti modellt alkotott a maradék hasznosítására, amellyel az eladók és a vevők is jól járnak. Jelenleg már a közép-kelet-európai bővítésén dolgoznak.

Kevesebb gabona jut az éhező országokba

Megnyílt ugyan a gabonafolyosó, azonban az ENSZ szeptember 29-i adatai szerint 238 szállító konténerhajó indult el az ukrán kikötőkből, és 5,5 millió tonna gabonát szállít. Az áru nagy része a közepes és a magas jövedelmű országokba megy.

Szent Mihály-napi állattenyésztési fórum

Nehéz időszak jön: nem a minőség lesz a kérdés, hanem hogy lesz-e egyáltalán takarmány a jövő évi betakarításig. De egy év múlva talán könnyebbnek látjuk majd a helyzetünket – hangzott el Kaposváron, a Szent Mihály-napi állattenyésztési fórumon. A különböző állattenyésztési ágazatok képviselői a jelenlegi helyzetet elemezték és igyekeztek néhány jótanáccsal is szolgálni a jelenlévő gazdálkodóknak.

Csúcsgenetika a nyúltenyésztésben – magyar észjárással

Mintha csak egy amerikai sikertörténetet olvasnánk… Kereset-kiegészítésnek indult a vállalkozás, amely aztán szűk három évtized alatt a maga szegmensében a világ egyik meghatározó vállalatcsoportjává fejlődött.