Back to top

Erdei gasztroforradalom

Az erdő finom – ezzel a címmel jelent meg Bózsó Gyula okleveles erdőmérnök rendhagyó kötete. A szerző egy kivételes – és egyben hiánypótló – erdei gyűjteményes könyvet alkotott meg, amelyben bemutatja az erdőben található különleges, ehető alapanyagokat. Teszi mindezt úgy, hogy közben az erdei csúcsgasztronómia világába is bevezeti az olvasót.

Az erdei gasztronómia forradalma alcímet viselő könyv legfőbb küldetése, hogy fenntartható, tiszta forrásból származó, egészséges ételek fogyasztására ösztönözzön mindenkit. Lapjain kalandozva kevésbé ismert erdei „hozzávalókat” ismerhetünk meg, miközben meglepően új ízek felfedezésére nyílik lehetőségünk. Az alapanyagokról az erdő legfőbb ismerője, egy erdész, az ételek elkészítéséről pedig egy profi séf gondoskodik. A két szakma fúziójának eredményeképpen olyan hasznos tudásra tehetünk szert, melynek segítségével azután nemcsak a terepi felismerés és erdei begyűjtés, de az alapanyagok konyhai feldolgozása és elkészítése is gyerekjáték lesz.

Bükk bébilevéllel töltött derelye nyírfavíz zselével és árvacsalán-virággal; egészben sült szajkó zamatos turbolyatésztával és somkrémmel; madársóskafagylalt fenyőrügysziruppal, bodzavirághabbal és pirított bükkmakkal

– már a receptek alapján is nyilvánvaló, hogy nem hagyományos ételek kaptak helyet a részletes leírásokat és gyönyörű fényképeket tartalmazó könyvben.

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. műszaki osztályvezetőjeként dolgozó Bózsó Gyula azt vallja, hogy Az erdő finom című kötet számára egy misszió. Erdei nagykövetként hirdeti, hogy a generációk által megörökölt szakmai tudást meg kell osztani a nagyközönséggel, a mindenki számára élhetőbb és fenntarthatóbb jövő érdekében. Szerinte az erdőt nemcsak a természetben, de a konyhában is érdemes felfedezni. Ahogyan az erdőt behálózzák a turistaösvények, úgy mindenkinek lehetősége van különböző utakat bejárni.

Rendhagyó a kötet abból a szempontból is, hogy a receptek nem úgy kezdődnek: „végy egy lábast…”.

Az első lépés felhúzni a bakancsot, és elindulni az erdőbe alapanyagokat gyűjteni.

Minden vadász és horgász tudja, hogy a saját magunk által a természetben begyűjtött alapanyagok sokkal ízesebbek, gusztusosabbak és szerethetőbbek, mint azok, amelyeket boltban vásárolunk. Ez a gondolat igaz a többi erdei termékre is. Az erdőjárók által begyűjtött erdei alapanyagok, termések, hajtások, levelek, gombák mindig sokkal finomabbak lesznek. Mindenkinek érdemes lenne kipróbálni!

Az erdő finom kötet első kiadása az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításhoz kapcsolódóan, az Egy a Természettel Nonprofit Kft. támogatásával, az ÉSZAKERDŐ Erdőgazdasági Zrt. kiadásában jelent meg. Megrendelhető a www.azerdofinom.hu oldalon.

Vereb István

Fotók: Az erdő finom Facebook- és Instagram-oldalak

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2022/3 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Adventre hangolva

Gyerekkoromban karácsony estén édesapámmal elsétáltunk a nagyszüleimhez, hogy meglátogassuk őket, illetve sétáljunk szentestén. Karácsonykor minden ablakban látszódtak a feldíszített karácsonyfák fényei, és néhány helyen a kertekben álló fenyőkre is kerültek díszek. Miközben távol voltunk, édesanyám feldíszítette a karácsonyfát és elhelyezte alatta az ajándékokat.

"Lenn az alföld tengersík vidékin"

Magyarország egyik legszélsőségesebb éghajlati adottságokkal rendelkező térségében gazdálkodik a Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. A Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megye déli részét magába foglaló működési területén az erdőgazdálkodási, faipari és vadgazdálkodási feladatok mellett nagy hangsúlyt helyez a közjóléti tevékenységre.

Csekk helyett tejet kaptak az érdeklődők a rendőrség székházánál

30. születésnapja alkalmából nem mindennapi akcióval hívta fel a közlekedők figyelmét a szabálykövetésre az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság. Az Alföldi Tej Kft.-vel együttműködve november végén ezer doboz, egyliteres, 1,5 százalékos UHT tejet osztottak szét azok között, akik kipróbálták a budapesti, Teve utcai Rendőrségi Igazgatási Központhoz telepített szimulátorokat.

Kiemelt jelentőségű a hazai agrártermékek népszerűsítése

Az oltalom alatt álló elnevezések rendszere az a kiemelt eszköz a Közös Agrárpolitika (KAP) keretein belül, amellyel a bejegyzett földrajzi árujelzőt viselő agrártermékeket jogszerűen lehet védeni és népszerűsíteni. Használatukkal lehetőség nyílik a hazai agrártermékek uniós és harmadik országos piacain történő megkülönböztetésére, védelmére és népszerűsítésére – jelentette ki Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára a Termelői Közösségek Napján, csütörtökön.

Vadgazdálkodás a háború árnyékában

A háborúra tekintettel a tavasz kezdetén Ukrajna egész területén, így Kárpátalján is megtiltották a hatóságok a közelben lakók és a rendszeres túrázók számára az erdőlátogatást, később pedig a soha nem tapasztalt aszály okozta vészhelyzet miatt léptettek életbe korlátozásokat.

Az 5 legfontosabb tápanyag a nők számára

A nők számos életszakaszon mennek keresztül, miközben a testük folyamatos változásokon esik át. E változások során testüknek egyedi táplálkozási igényei vannak, amelyek központi szerepet játszanak az egészség optimalizálásában. Hasznos lehet, ha tisztában vagyunk néhány kulcsfontosságú tápanyaggal, amelyekre szükség van ahhoz, hogy táplálni tudjuk a szervezetünket az egyes életszakaszokban.

Az új erdők nem pótolják az előttük kivágottakat

Az országos és a nemzetközi szintű erdősítés megnöveli a szén elnyelését, ami elérhetővé teszi az Európai Unió klímasemlegességi céljait. Ehhez azonban az erdőméret növelése mellett az erdőállományok korát is emelni kell, ami ellentmond a jelenleg kialakult energiaválság okozta gyakorlatnak.

Csak erős idegzetűeknek: illegális élelmiszer-előállítón ütöttek rajta

Pest megyei illegális élelmiszer-előállítón ütöttek rajta 2022 novemberében a rendőrséggel együttműködve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A helyszínen bejelentés nélkül, jogsértően számos állatfajt tartottak, az állategészségügyi és járványvédelmi követelményeket sem teljesítve.

Idén is várja az érdeklődőket a mézeskalács-kiállítás Vácrátóton

Idén is látogatható Vácrátóton az ország egyik legrégebbi mézeskalács kiállítása, amelyet a plébánián lehet megtekinteni - tájékoztatta Spiegelhalter László polgármester az MTI-t.

Félmilliárd forintnyi áfacsalás zöldséggel és gyümölccsel

Félmilliárd forintnyi áfát csalt el egy zöldség- és gyümölcskereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, tizenkilenc gyanúsítottal szemben költségvetési csalás miatt nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - közölte a hatóság szerdán a Facebook-oldalán.