0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Magas szintű szervezettség és összefogás vezet eredményre

Harmadik alkalommal ad otthont a Hungarogreen Kertészeti Szakkiállításnak a Flora Hungaria Nagybani Virágpiac Szigetszentmiklóson. A Magyar Díszfaiskolások Egyesülte által szervezett kétnapos rendezvénynek az a célja, hogy a hazai és a külföldi díszfaiskolák a tenyészidőszakban mutassák be a szakembereknek és a lakosságnak a közterületekre, kertekbe ültethető fafajokat, fajtákat, újdonságokat.

A Hungarogreen 2022 kiállítás szakmai napját az egyesület elnöke Rónai Gergely és Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg.

Rónai Gergely elmondta, hogy a két Covidos év után újabb kihívásokkal kell szembenézni a termesztőknek, utalt a szakembereket leginkább foglalkoztató gondokra, a háborús helyzetből fakadó energiaválságra és az aszályra.

Fontosnak nevezte, hogy a találkozás örömének értékes pillanatain és a tartalmas eszmecseréken túl, a mindenkit érintő égető gondokra is megoldásokat találjanak.

Nemcsak a hazai szakembereket, hanem a környező országokban dolgozókat is foglalkoztatják hasonló kérdések, ezt támasztja alá, hogy soha nem látott számban, 11 ország képviselteti magát az eseményen.

A kiállítók közt szerepelnek az alternatív tüzelés, üvegházi technikák, esővízgyűjtés és vízmenedzsment területén hosszú évtizedes tapasztalattal rendelkező cégek. A szakterületek képviselőivel folytatott információcserék remélhetően hozzásegítik a kertészeket, hogy magabiztosabban vágjanak neki az előttük álló termesztési évnek, mondta Rónai Gergely.

Tarpataki Tamás a Hungarogreen kiállítást a magyar díszkertész ágazat legmeghatározóbb eseményének nevezte, amely a hazai közönség mellett nagyszámú külföldi látogatót is vonz.

Az idei rendkívüli aszállyal kapcsolatban arról beszélt, hogy az elmúlt évek összegzett hatásainak az eredményét tapasztalhattuk meg, ami rámutat arra, hogy a klímaváltozás itt van, érezteti a hatását. Szükségesnek nevezte a díszkertészetben is megtalálni azokat a technológiákat, fajtákat, eljárásokat, műveleteket, amelyek a változó klimatikus hatások idején alkalmazhatók. Kulcsfontosságúnak tartotta a közterületek, zöldfelületek fenntartható, egészséges növényanyaggal való ellátását, ahogy azt is, hogy az emberek az otthonaikban, kertjeikben a megváltozott éghajlati viszonyokra való dísznövényekben gyönyörködhessen.

A nehéz időszakokban különösen nagy szerepe van az összefogásnak.

A helyettes államtitkár szerint a díszkertész ágazatban tapasztalható magas szintű szervezettség és összefogás megkönnyíti a kormány munkáját.

Egyszerűbb egy összefogó közösség mellé odaállni és megfelelő szabályozással, támogatással segíteni az ágazat működését. A Hungarogreen kiállítás létrejötte is az összefogás erejét mutatja.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/Kertészet és Szőlészet