0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Növényorvos a közterületen: még mindig az aszály okoz gondot

Eddig sem a kórokozók (gombák, baktériumok), sem a kártevők nem szaporodtak fel olyan mértékben, hogy járványhelyzet alakult volna ki. Annál inkább szenvednek a növények a kánikulától, az aszálytól, és úgy tűnik, hogy a helyzet nem fog jelentősen megváltozni.

Még jó erőnlétben kell lenniük a fáknak, csak az egészséges levelek tudják ugyanis előállítani azokat az asszimilátumokat, melyek a vesszőkben, rügyekben raktározódva előidézik a fák stressztűrését.

A száraz talajból nem vehetők fel a táp­anyagok, öntözéssel azonban feltárhatjuk ezeket, és sokat segíthetnek a lombtrágyák is, melyekkel a leveleken keresztül bejuttathatjuk a tápelemeket.

Elsősorban a mikroelemeket tudjuk így pótolni, melyek az életfolyamatok szabályozóiként és enzimek alkotóelemeként is meghatározó szerepet töltenek be a növények életműködésében. Számos engedélyezett készítmény kapható, célszerű olyat választani közülük, amely komplex összetételű, több mikroelemet és egyéb szerves anyagokat is tartalmaz. A halvány levelű, sárguló fákon az alsó dózissal dolgozzunk, így biztosan nem perzseljük meg a levelek gyenge bőrszövetét.

A legtöbb közterületi fa lombján van még annyi zöld felület, amin keresztül fel tudja venni a permetléből a tápelemeket, érdemes elvégezni a lombtrágyázást. De a legfontosabb lenne az öntözés.

A makroelemeket, a nitrogént, a foszfort és a káliumot a gyökerekhez kel­lene eljuttatnunk. Egy idős városi fánál ez megoldhatatlan feladat; a felszínhez közeli gyökérzettel rendelkező csemetéknél azonban még elérhetjük a gyökérzóna nagy részét, például öntözéssel bemoshatjuk ezeket a táp­anyagokat.

Egészen biztos, hogy a továbbiakban a biokondicionáló, biostimuláló készítmények is főszerephez jutnak majd. Még egyelőre kevés tapasztalattal rendelkezünk a hatásukkal kapcsolatban.

Többek között algát, illóolajat, humuszt, aminosavat tartalmaznak, és egyebek között a hőstressz kivédésére is ajánlják ezeket. Nem növényvédő szerek, ezért úgy gondolom, hogy a közterületi növényvédelemre vonatkozó jogszabályokat az esetükben nem kell betartani.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint még a leveleket a nap káros UV-sugaraitól védő „növényi napolajokra” is szükség lehet. Ilyen például a Prosilicon lombtrágya, de a Biosol káliszappanról, illetve a Vektafid A-ról is jókat hallottam.

Beindult a selyemfényű puszpángmoly nyári nemzedékének a rajzása.

Érdemes rendszeresen benézni a bokrok sűrűjébe, ott kezdi a károsítását a hernyó, és oda kell a permetlét is bejuttatni, nagy nyomással.

Zsigó György
Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Forrás: Kertészet és Szőlészet