0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Balaton-parti vendéglátóhelyet függesztett fel a Nébih

Egy Somogy megyei vendéglátóipari egység ellenőrzése során súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményekkel szembesültek a Nébih ellenőrei. A szakemberek által feltárt hibák és hiányosságok, különösen az általános takarítatlanság, az étterem tevékenységének azonnali hatályú felfüggesztését, továbbá 790 kg élelmiszer forgalomból való kivonását indokolták.

Súlyos higiéniai hiányosságokat tártak fel a Nébih szakemberei egy Somogy megyei Balaton-parti vendéglátóipari egység helyszíni ellenőrzése során. Az étterem vizsgálatakor az ellenőrök megállapították, hogy annak gyakorlatilag minden helyiségében általános a takarítatlanság, nagyfokú a szennyezettség. Példaként említhető, hogy a főzőkonyha, a zöldségelőkészítő, a raktár, az áruátvevő és a gyros-előkészítő helyiség padozata zsíros, takarítatlan, oldalfalai szennyezettek voltak. Több helyen a technológiához nem kapcsolódó tárgyakat, eszközöket tároltak.

A fekete mosogató helyiségben a mosogató feletti mennyezetről pergett a vakolat, a hűtőkamrák teteje poros, a helyiség oldalfalai koszosak voltak.

További problémát jelentett, hogy a hűtőterekben eltérő higiéniai megítélésű élelmiszereket, így földesárut, készételt és tejterméket tároltak együtt, kitéve őket a szennyeződés veszélyének. Mindezek mellett az ellenőrök csaknem 500 kg jelöletlen, nem nyomonkövethető fagyasztott gyroshúst és több mint 120 kg jelöletlen, nem nyomonkövethető fagyasztott birkahúst találtak az egységben.

youtube://v/_ysxYsftZfQ

A Nébih a fenti, súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő körülmények miatt az egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette. A hatóság továbbá 28 tétel, mindösszesen 790,49 kg nem nyomonkövethető, lejárt minőségmegőrzési/fogyaszthatósági idejű élelmiszert vont ki a forgalomból, illetve felhasználásukat, forgalomba hozatalukat megtiltotta.

A vendéglátóhely az élelmiszerhigiéniai és élelmiszerbiztonsági hiányosságok kijavítása után, a hatóság kedvező eredményű helyszíni szemléjét követően folytathatta tevékenységét.

Az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van.

Az érintett vállalkozás adatai megtalálhatóak a jogsértés listán.

Forrás: Nébih