Back to top

A jövő söröspalackja farostokból készül

A jövő sörösüvege most debütált a világban, amikor a Carlsberg Dániában teszt jelleggel bemutatta 100 százalékban bio-alapú és újrafelhasználható palackját Koppenhágában a világ első klíma pozitív sporteseményén, a SailGP vitorlás versenysorozaton. Alapanyaga a PEF teljes mértékben természetes nyersanyagokból készül, kompatibilis a újrahasznosító rendszerekkel, újratölthető és lebomlik ha a természetbe kerül.

Fotó: carlsberg.com

Tavaly a Carlsberg bemutatta papírpalackjuk prototípusát, az év elején pedig az új „Fiber Bottle”-jének próbaüzemét. A palack farostokból áll, míg a belső védőréteg növényi alapú PEF polimer bélésből készül, amelyet a Carlsberg partnere, az Avantium a megújuló kémia szakértői fejlesztettek ki.

Az alapanyag a PEF teljes mértékben természetes nyersanyagokból készül, kompatibilis a műanyag-újrahasznosító rendszerekkel és lebomlik a természetben, ha a dán nemzeti újrahasznosítási rendszereken kívülre kerülne.

„A PEF esetén a sörhöz való érintkezési felület, a beszállítókkal való együttműködés és a palackok gyártósorba történő illesztése volt a legnagyobb kihívás.”

- mondta Stephane Munch, a Carlsberg csoportfejlesztési alelnöke az év elején, amikor először bejelentették a fejlesztések irányvonalát.

Fotó: carlsberg.com
A Carlsberg először mutatta be a palackot a fogyasztók számára a Champions for Change rendezvényen (a SailGP programján), amely összehozza a vállalatvezetőket és a fenntarthatóság elkötelezetteit, hogy megbeszéljék az éghajlati válsággal kapcsolatos megközelítésüket és megosszák egymással értékes tapasztalataikat.

„Büszkék vagyunk arra, hogy végre bemutathatjuk új Fiber Bottle-ünket. Ez egy nagy innovációs projekt volt, amelyen 2015 óta dolgozunk így fantasztikus, hogy most bemutathatjuk a palackot és az érdeklődők a kezükbe vehetik és így fogyaszthatják kedvenc sörüket” – mondta Tenna Skov Thorted, a Carlsberg Denmark fenntarthatósági menedzsere.

Fiona Morgan, a SailGP igazgatója hozzátette:

„Nagyon izgatottak vagyunk, hogy a Carlsberggel dolgozhatunk együtt és piacra dobhatjuk a „jövő palackját”, amely a mi szempontunkból valódi innovációt jelent a csomagolás és a design terén.”

Sörfőzde lévén, a csomagolás a Carlsberg energiafogyasztásának nagy részét teszi ki és a vállalat teljes CO2-kibocsátásának 45%-áért felelős. Ez az oka annak, hogy a Fiber Bottle egy többszereplős együttműködésből származik, melynek az volt a célja megvizsgálják, lehetséges-e bioalapú és lebomló sörös palackokat készíteni, amelyet a meglévő gyártósorokon újra fel lehet használni.

Nem szokványos árpával főzve

Fotó: carlsberg.com
A fejlesztések nem korlátozódtak magára a palackra, mivel a Carlsberg egy fenntarthatóbb főzetet is palackozott a 2022-es fogyasztói tesztjeihez. A Soufflet árpamaláta-beszállítóval együttműködve olyan árpából készült sört főzött, amelyet teljesen bio és regeneratív mezőgazdasági gyakorlatok alkalmazásával termesztettek.

Pontosabban, az ökológiai árpaföldeken fedőnövényeket termesztettek, hogy hozzájáruljanak a regeneratív gazdálkodás további előnyeihez.

Míg a fogyasztók továbbra is ugyanazt a jellegzetes Carlsberg ízt várják, az árpa termesztésére használt módszerek célja a termőföldek biológiai sokféleségének-, a talaj egészségének javítása és a talaj természetes szénmegkötésének növelése a hagyományos gazdálkodási módszerekkel szemben.

 

Ha tetszett a cikk, kérjük, fontolja meg a közösségi médiában való megosztását.

 

Forrás: 
newfoodmagazine.com/Carlsberg

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebbet vásároltunk decemberben

Tavaly decemberben a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 4,8, naptárhatástól megtisztítva 3,9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Még nem tért teljesen magához a sörpiac a pandémia után

Nőtt tavaly a magyarországi söripari cégek értékesítése az előző évhez képest, de továbbra is elmaradt a 2019. évitől, a hazai termelés 2022-ben a 2021-es szint közelében alakult. A termékek között - az előző évek tendenciáját folytatva - tovább emelkedett a prémium- és szuperprémium kategóriájú, illetve az alkoholmentes sörök aránya - mondta el Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetsége igazgatója az MTI kérdésére.

Esnek a globális élelmiszerárak

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapjára pénteken felkerült adatok szerint januárban az átfogó árindex 131,2 pont lett, ami 1,1 pont (0,8 százalék) csökkenés decemberhez képest. Ez volt a 10. egymást követő havi csökkenés.

Német–francia együttműködés

Az Élysée-szerződés aláírásának 60. évfordulója alkalmából megtartott francia–német miniszteri tanácskozáson Cem Özdemir német mezőgazdasági miniszter és francia kollégája, Marc Fesneau szoros együttműködésről állapodtak meg a kulcsfontosságú európai agrárpolitikai projektek során.

Zabital tejkosztümben

„shhh…This Is Not M*lk” felirattal forgalmaz és reklámoz egy 3,5 százalékos zsírtartalmú zabitalt a Danone. Látszólag nem is sért ezzel jogszabályt, hiszen az elnevezésben és a reklám­szlogenben nem szerepel a tej szó. Ennek ellenére mégis megkérdőjelezhetőnek tűnik a szlogen, mert egy szót látványosan kiemelnek benne – azt, hogy MILK.

Hosszú életet biztosíthat az északiak táplálkozási modellje

Ha valaki megkérdezné, hogy melyik a legegészségesebb régió a Földön, mit választanánk? Japánt, ahol Okinawa kék zónája található, és ahol az emberek rendszeresen 100 év felett is jó egészségben élnek? A Földközi-tenger vidékét? Bár a világ számos helyét meg lehetne említeni, az észak-európai régiót gyakran figyelmen kívül hagyják. Pedig nem kellene...

A neandervölgyiek hatalmas elefántokra vadásztak

Egy új tanulmány szerint a neandervölgyiek nagyobb csoportokban élhettek, mint eddig hittük, és hatalmas elefántokra vadásztak, amelyek akár háromszor nagyobbak voltak a ma ismert fajoknál.

Az újrahasznosított műanyag művészete

Szobrot állítottak az újrahasznosított műanyagnak. A szobor mi másból is készülhetett volna, mint újrahasznosított műanyagból. A különleges művészeti alkotással a Desch cég a műanyag újszerű értelmezésére szeretné felhívni a figyelmet.

QR-kód a tejesdobozon

Ma már egy egyszerű QR-kód csomagolásra nyomtatásával meg lehet osztani a fogyasztókkal az általuk megvásárolt tejet előállító tehenek egészségére és tartási körülményeire vonatkozó információkat. Azt is lehetővé teszi, hogy tisztában legyenek a tej által az állattartó gazdaságtól az áruházi polcig megtett úttal, vagy hogy elérjék a tehenek jólétére vonatkozó adatokat.

5 tipp a szalmonella elleni védekezéshez baromfiban

Kezeljük prioritásként az Enteritidis, a Typhimurium és az Infantis szalmonellatörzsek megállítását! Az integrátorok és a termelők az emberi egészségre leginkább káros törzsek megcélzásával és kiiktatásával küzdhetnek leginkább az élelmiszer-eredetű szalmonellafertőzések ellen.