Back to top

Korszerű megoldások minden munkára

A VitiCoop Kft. szervezésében 2019 óta minden év júliusában megrendezik Magyarország legnagyobb szőlészeti gyakorlati gépbemutatóját. A Vititechen idén növényvédelmi, tápanyagellátási technológiák ismertetésére is sor került. A szőlészeti ágazatban jól ismert nevek képviseltették magukat, így az esemény a szektor szereplői számára fontos tájékozódási pont, találkozóhely, kapcsolatteremtési lehetőség.

Napjainkban mind nehezebb elegendő, tapasztalt és megbízható munkaerőt találni, ezért a szőlészetben is egyre fontosabb a gépesítés. Akik meg szeretnék könnyíteni a munkájukat, kíváncsiak a legkorszerűbb technikákra és növényvédelmi megoldásokra, azok számára volt a leghasznosabb a Rád-Vin Kft. Balatonlelle-Rádpuszta határában lévő ültetvényében, 13 kiállítóval megtartott esemény.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa az ágazati stratégiában is lefektette, hogy a piacképes és fenntartható szőlő- és bortermelés a termelők felelős döntésein alapszik.

Hazánk legnagyobb szőlészeti gyakorlati gépbemutatója
Hazánk legnagyobb szőlészeti gyakorlati gépbemutatója
A HNT az idén csatlakozott e kiemelt érdeklődéssel övezett eseményhez, ezzel is elősegítve a tudatos termelői beruházási döntéseket. Szakmai jelenlétével és szervezőként támogatta a versenysemleges gyakorlati gépbemutatót. A tervek szerint a HNT támogató és szervező munkájával és a borvidékek bevonásával eseménysorozattá kívánja bővíteni a gépészeti fórumot.

Nagy teljesítmény

A Vektor Kft. kiállítási újdonsága a Spedo kétoldalas csonkázója: ez a rozsdamentes acélszerkezetre szerelt eszköz a traktor hidraulikájáról működtethető. A szőlőprogramban szereplő másik meglepetés a törzstisztító. Multifunkcionális gép, a damilok 600 milliméter magasságig nemcsak a törzset, a haj­tásokat, oldalhajtásokat tisztítják, de ha a gépet egy kicsit leszorítjuk a talajhoz, akkor a mechanikai gyomirtásban is részt vesz.

A főként mulcsozóiról, sor­aljművelőiről, csonkázóiról és előmetszőiről ismert cég gépei moduláris rendszerűek, nagyon sok adaptert lehet hozzájuk csatlakoztatni.

Egy részük passzív adapter, amely talajhajtással működik, mások a traktor hidraulikus vezérlőtömbjeiről működtethetők gyorscsatlakozókkal. A moduláris felépítés lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy egy későbbi időpontban további funkciókat is beépítsen a maximális használhatóság és sokoldalúság érdekében. Mint megtudtuk, a gépesítés iránt egyre nagyobb az érdeklődés. Ebben meghatározó szempont, hogy mekkora területen gazdálkodik valaki, mert aszerint keres magának gépet. A Vektor portfóliójában elsősorban nagy felületeken gazdálkodó partnereik találnak eszközöket. Ezek professzionális, robosztus gépek, ezért magasabb árkategóriát képviselnek. Természetesen a Spedo gyárnak vannak egyszerűbb gépei is a kisebb gazdaságok számára.

Sokoldalú traktorok

Az Odisys Bt. a Solis traktorsorozatából a 26 lóerős erőgépet mutatta be Balatonlelle-Rádpusztán. Jól átgondolt felépítésének köszönhetően ez a gép házikertekben és állattartó telepeken egyaránt használható, csakúgy, mint kommunális célokra.

A bemutatón hozzákapcsoltak egy BFM automata kitérésű soraljművelőt, amely sima és egyenletesen megmunkált felületet hagy maga után a hasonló gépek által hagyott lépcsős, egyenetlen talajhoz képest.

Emellett a mechanikus állításnak köszönhetően a munkamélység könnyedén szabályozható.

Szárazságban lisztharmat

A lisztharmat idén nagy területeken ütötte fel a fejét, a hazai fajták közül főleg a Kékfrankos, a Chardonnay, a Kadarkák érzékenyek rá, ezek esetében minden évben oda kell figyelni a megjelenésére. Amennyiben nem figyelnek oda, illetve olyanok voltak a csapadékviszonyok, hogy a fertőzés megindulhatott, azt a szőlőt nem könnyű megvédeni, és az idén a permetezési hibák is gyorsan kiütköztek. De vannak olyan országrészek, ahol szinte semmilyen betegség nincs, vagy azért drukkolnak a szőlőtermesztők, hogy kiteljenek a fürtök, mert olyan óriási a szárazság. Növényvédelmi szakemberekkel beszélgetve a bemutatón kiderült, hogy a feketerothadás nem jelent nagy problémát, esetenként és fajtánként változik a fertőzöttség. Egy-két éven keresztül lehetett feketerothadás-tünetekkel találkozni, ám olyan óriási terméskiesést, amit a lisztharmat vagy a peronoszpóra szokott okozni, egy-két ültetvénytől eltekintve nem tapasztaltak Magyarországon. A triazolok nagy része alkalmas a feketerothadás elleni védekezésre. Régóta beszélünk arról, hogy az elmúlt években alig jelentek meg új, világrengető molekulák, jellemzők a gyári kombinációk vagy a felhasználás kiterjesztése. A szőlő hazánkban kiskultúra, de Európában azért jóval nagyobb a jelentősége, főleg ha Olasz-, Francia- vagy éppen Spanyolországra gondolunk. Még nagyobb a súlya, ha meggondoljuk, hogy évente akár hétszer is kell permetezni. Az unióban a kémiai növényvédelmet szeretnék visszaszorítani, ezért hangsúlyozzák a biológiai megoldásokat, pedig a kémiai növényvédelemre ugyanúgy szükség van. A kettő nem egymás mellett, szervesen fejlődik, pedig jól kiegészítik egymást. A biológiai növényvédelem árnyoldalait ma még nem látjuk, vagy szemet hunyunk fölötte, a másik oldalt pedig lenyomjuk. Holott a kémiai növényvédelem az utóbbi negyven évben fantasztikusan fejlődött, sokkal környezetbarátabb és szelektívebb molekulák vannak, mint valaha voltak. És most kidobjuk őket az ablakon.

A gazdákkal folytatott beszélgetésekből kiderült, hogy a legnagyobb baj a szőlő árával van, csak termelésből és a termés eladásából alig lehet megélni. Ezelőtt két évtizeddel egy tízhektáros ültetvény el tudott tartani egy családot, ma örül a termelő, ha nullára ki lehet hozni a mérleget. Ezért is tapasztalható, hogy Magyarországon a szőlőfelület tovább csökken, holott több mint 100 ezer hektár első osztályú területtel rendelkezünk.

A nagy traktorból a 75 lóerős változatot hozták a kiállításra kabin nélkül, erre egy Nobili 600 literes függesztett permetezőt tettek, amit elsősorban szőlőbe ajánlanak. A Solisból a kertészeti pályázat miatt már több gépet értékesítettek. Mivel nincs elegendő dolgozó a kézi munkákra, mindenki megpróbál gépesíteni, minél kevesebb emberrel megoldani a feladatokat. Emellett a termelők szeretnének egy menetben több munkát elvégezni, ezért az erőgép elejére fronthidraulikát, kardánt szereltek.

Minőségi spanyol gépek

Két spanyol gépgyártót is képvisel a Grappello Kft. Forgalmukban az ID-David a zászlóshajó, és mellette a TMC Cancela univerzális mulcsozói népszerűek. A családi vállalkozás is foglalkozik gyümölcstermesztéssel, így biztos kézzel nyúltak a legjobb eszközökhöz. Ilyen az ID-David cég porozója, amihez nemcsak a kiforrott technológia áll rendelkezésre, de elérhető a mikroszemcsézett méretű porozószer is.

A DHR lombszívó a traktor frontjára építhető, a tépőegység automatikusan közelíti meg a lombozatot és a kiálló hajtásokról letépi a leveleket, vágókés hiányában a bogyók nem sérülnek meg.

A géppel virágzástól kezdve egészen a betakarításig lehet dolgozni anélkül, hogy a szőlőszemeket károsítaná. Szenzor és egy munkahenger segítségével be lehet állítani, hogy mennyi levelet szedjen le a fürtzónából, a traktor helyzetétől függetlenül.

Gépesíteni ma már szinte kötelező
Gépesíteni ma már szinte kötelező

A szőlőtermesztés zöldmunkáihoz (fürtkitakarás, csonkázás, előmetszés) széles termékpalettával rendelkeznek, a betakarításon kívül a teljes technológiai vonalat le tudják fedni. Kategóriájukban alapvetően drága, de mindenképpen nívós gépeket kínál a cég, szerintük ugyanis a gazdák nem akarnak állandóan váltani, hosszú időre vásárolnak. Fontos szempont a megbízhatóság, és az, hogy egy alapvázon nagyon sok munkaeszköz cserélhető, modulrendszerben. Jó pályázati lehetőségek voltak kertészeti területen az elmúlt években. Az a tapasztalatuk, hogy inkább a nagyobb projekteket halasztják a gazdák, a kisebb beruházásokból nem farolnak ki. Ugyan forgalmaznak szántóföldi gépeket, a beágyazottságuk és a piacismeretük a szőlészetekre és a gyümölcsösökre terjed ki.

Ausztriából előbb találják meg a nyugat-magyarországi központú céget, mint például Tokaj-Hegyaljáról vagy Villányból, de azt gondolják, csak idő kérdése, hogy ez megváltozzon.

Aki egyszer kipróbálja az általuk forgalmazott eszközöket, visszatérő vásárlóvá válik.

Lombon át tápláljuk

A szélsőséges időjárás miatt nagyon sok múlik a növények tápanyagellátásán. A mostanihoz hasonló aszályos időszakban, amikor nem tudja felvenni a növény a talajból a tápanyagot, a legjobb megoldás a lombtrágyázás. A szőlőbogyók növekszenek, az érési folyamatok lassan kezdődnek, illetve már folyamatban vannak a korai fajtáknál. Ilyenkor az okszerűen választott magas hatóanyag-tartalmú, gyorsan felvehető tápanyagokkal lehet nekik segíteni. A Malagrow Kft. kínálatában ilyen a Plantafol termékcsalád: a szilárd halmazállapotú lombtrágyákat biostimulátorral kiegészítve szokták javasolni. A Plantafol termékcsalád tagjai között találunk kiegyenlített, nitrogéntúlsúlyos, foszfortúlsúlyos és káliumtúlsúlyos lomb­trágyákat is, így bármelyik kultúra bármely fejlődési állapotához kiválaszthatjuk a megfelelő összetételt.

Magas hőmérsékleten bezárnak a sztómák, nem fejlődik a növény, ami erősen gátolja a lombon keresztül történő tápanyagfelvételt, ezért javasolják, hogy biostimulátorral együtt adjuk a lombtrágyát.

A Megafol segíti a növényt abban, hogy szabályozottabban tudja nyitni, zárni a sztómákat, ezáltal támogatja a tápanyagfelvételt. A másik gond a perzselés, éppen ezért be kell tartani a klasszikus permetezési szabályokat. Ebben a melegben megvastagodik a bőrszövet, szerencsére a Plantafolnak nagyon magas a hatóanyag-tartalma, és olyan kiegészítőket tartalmaz, amelyek révén könnyebben jut be a hatóanyag a növény szöveteibe. Ezáltal mind a sztómákon, mind a bőrszöveten keresztül képesek a tápanyagot felvenni a növények. A napjainkban tapasztalt melegben gyorsan ki tud kristályosodni a hatóanyag, és nem képes felszívódni.

Lombszívó: alkalmazkodni kell a kihívásokhoz
Lombszívó: alkalmazkodni kell a kihívásokhoz

A mostani stresszes időszakban még nagyobb a fogadókészség az új megoldásokra a gazdák oldaláról, nem beszélve a dráguló inputanyagokról, és az egyéb növekvő költségekről. Már nem csak a nagyobb hozamon, inkább a termés­biztonságon van a hangsúly.

Rendelkezésre állnak különböző technikák, megoldások, de mint az idei évben is bebizonyosodott, a víz az úr.

Éppen ezért a Malagrow-készítményeknek abban van szerepük, hogy a növény túlélési esélyeit javítsuk a stresszes időszakokban, amíg megérkezik a várt csapadék.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/34 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A Digitális Bemutató Gazdaságokon is múlik a jövő agráriumának sikere

Újabb tizenöt agrárinnovációt alkalmazó gazdálkodó nyerte el a Digitális Agrárakadémia konzorciuma által alapított Digitális Bemutató Gazdaság Díjat.

Elhunyt Dr. Jóri J. István

Másfél éve tartó, gyógyíthatatlan betegségben, 79 éves korában elhunyt Dr. Jóri J. István mezőgazdasági gépészmérnök, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem emeritus professzora.

Egy év a kürti borászatban

A szőlő már a hordókban érik, amikor Sütő Zsolt kürti borászt arra kérem, hogy értékelje a 2022-es évet. Zsolt villamosmérnök, de már húsz éve vállalkozásszerűen bort készít. Tizenkét hektáron gazdálkodik természethűen, amiből 5 hektár fejművelésű tőkés szőlő. Borászatában, a Strekov1075-ben saját területein termett biominőségű szőlőt dolgoz fel.

Az illatos Tramini és értékes utódai

Sok kedvező tulajdonsága miatt magyar szőlőnemesítők is használták keresztezéseikhez a Piros traminit. A fajta átadta utódaiba a jó cukorgyűjtő hajlamot, a fagytűrést, a termékenységet és a korai érést. Három államilag elismert fehérborszőlő született ezekből a keresztezésekből, mindegyik zamatos minőségi bort ad.

Az ünnepek előtt nagyobb forgalom várható a borpiacon is

Az ünnepek előtt emelkedő forgalomra számít, hosszabb távon pedig stabil nyereséget remél a Grand Tokaj, Tokaj-Hegyalja legjelentősebb bortermelője.

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

A vörösbor már nem kedvencük a franciáknak - egyre kevesebbet isznak belőle

A bor a francia kulturális örökség egyik alappillére. Viszont a trendek változnak, most Franciaországban sokkal kevesebb bort isznak, mint egy évtizeddel ezelőtt. A gallok egyik szimbóluma, a vörösbor, de ez iránt csökkent az érdeklődés a legnagyobb mértékben.

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

A gépi látás javíthatja a tojásszámlálás pontosságát

A gépi látástechnológia segíthet a tojásiparnak leküzdeni azokat a problémákat, amelyek nehezítik a pontos számlálást.