Back to top

Nincs más megoldás, mint a túlélés

A mezőgazdaságban és élelmiszeriparban dolgozóknak az elmúlt 10 évben számos kihívással kellett szembenéznie. Gondjaik megoldásához mindig igyekezett segítő kezet nyújtani a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, élén – az idén újra megválasztott elnökkel – Győrffy Balázzsal.

A kihívások azonban az elmúlt néhány évben jócskán felszaporodtak, humán- és állategészségügyi  járványhelyzettel, klímaváltozás okozta időjárási anomáliákkal, és most az orosz-ukrán háború miatt kialakult helyzettel, energiaválsággal kell közösen megbirkózniuk. Ezekről a kihívásokról, a kamara vezetéséről, az idei kamarai választásról, valamint a magyar mezőgazdaság jelenéről is szót ejtett Győrffy Balázs, akit Sári Enikő, kiadónk ügyvezető igazgatója kérdezett az MMG Direkt legutóbbi adásában.

A gazdák érdekében| Győrffy Balázzsal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökével beszélgettünk |MMG

Győrffy Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vezetését a gazdák felé való elköteleződésnek, egyfajta szolgálatnak tekinti, és mindig a lehetőségeket, a szakmai kihívásokat kereste és keresi elnöki tisztségében. Egyik ilyen komoly feladatnak a korábbi tanácsadói hálózat és a kamara hatásköre alá került falugazdász-hálózat egységesítését tartja.

– Ez utóbbi korántsem volt könnyű feladat.

A rendszer működtetése során mindvégig az a cél lebegett a szemünk előtt, hogy az minél több releváns információt, minél több kézzelfogható segítséget tudjon nyújtani a gazdáknak.

Ezzel egyidejűleg a közfeladatok is megsokasodtak, próbáltunk minél több, a gazdák érdekeit érvényesítő jogszabályi változást érvényesíteni, valamint a határon túli magyar gazdálkodók képviseletében is aktívan részt venni. Köztestületként Brüsszelben is igyekeztünk úgy helytállni, hogy az a magyar gazdálkodók, a magyar agrárgazdaság számára kedvező eredményt hozzon – mondja a NAK elnöke, hozzátéve, hogy munkájukat, eredményeiket az idén tartott testületi kamarai választások is visszaigazolták. „A részvétel és a szavazatok száma alapján a magyar vidék határozottan a NAK jelenlegi vezetése mellé állt, ugyanis kétszer annyi szavazatot sikerült összegyűjtenie a Magosznak és a 17 szakmai szövetséges szervezetnek, mint öt esztendővel ezelőtt”.

Fotó: Bokor Ádám

Több nagy létszámú fórum megrendezését is magukra vállalták idén, többek között a Gazdálkodók Világszervezete (WFO) közgyűlését is Magyarországon tartották.

Erről szólva az elnök elmondta, hogy a magyar érdekek érvényesítéséhez nem maradhatunk határainkon belül, a határon túli gazdákkal, a V4-es országokkal, uniós partnerekkel és a WFO szervezetének több mint 50 országban tevékenykedő tagjaival is szót kell érteni. – Az, hogy ennek a világszervezetnek a tagjaiként megkaptuk a lehetőséget a küldöttgyűlés megszervezésére, szerintem megtisztelő, hiszen több mint 200 gazdaszervezet képviselője jött a világ minden kontinenséről Magyarországra – mondja Győrffy Balázs, aki a jelenlegi válságterhes időszakra is kitért.

– A koronavírus-járványhullám után sokan azt gondoltuk, hogy visszatérhetünk a normálishoz közeli élethez, ehelyett az energia- és az inputanyagárak az egekben, duzzadó infláció, bizonytalan kereslet és kínálat, aggasztó időjárási szélsőségek spiráljában kering Európa. Az elszabadult energiaárak miatt néhány ágazat a túlélés vagy a megszűnés határmezsgyéjén van.

Nagyon sok ágazatban az értékesítési lehetőségek jelentenek problémát, miután a megemelkedett költségek beépítése meglátszik az átadási árakban.

De az élelmiszer-előállítás kapcsán nem is várható el senkitől, hogy tartósan az önköltségi ár alatt értékesítsen. Az eddig be nem kalkulált termelési költségek, például a jelenlegi műtrágya- és takarmányárak pedig tovább növelik majd az értékesítési árakat. Az energiaárak tekintetében is rendkívül hektikus a helyzet, úgyhogy az elkövetkező időszak jócskán tartogat még meglepetéseket – , vetítette előre a nem túl biztató jövőt, az elnök, aki magáról is megosztott néhány információt. Mint a riportból kiderül, a Pápához közeli Nemesgörzsönybenán él és gazdálkodik, ezért tisztában van, saját bőrén is tapasztalja az ágazat nehézségeit. „Azt tanultam meg a családban, hogy legyen bármilyen nehéz is 1-2 év, a mezőgazdaságban nem lehet ilyen léptékben gondolkodni.

Minimum 5-10 év szükséges ahhoz, hogy levonjuk a következtetéseket, tisztában legyünk az eredményekkel.

Tudom, hogy nagyon nehéz az idei esztendő, de nincs más megoldás, mint a túlélés. Bizakodom benne, hogy minél előbb újra a jó terméseredmények és a felhalmozás éveit éljük” – zárja a beszélgetést Győrffy Balázs.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Drágán adom a tojást

A fogyasztónak az az érdeke, hogy minőségi élelmiszert vehessen, a gazdálkodónak, hogy megéljen. A fogyasztó nem buta, csak tájékozatlan. Ezzel van dolga a kis, közepes, nagy, háztáji, mindenféle gazdáknak. Tájékoztatni kell a fogyasztót, megmutatni, mennyi munka van a gazdaságainkban, és mennyi érték!

Talajorvos­lás a nedvességmegőrzés jegyében

A Kukoricakör szakmai napot szervezett a vízmegőrzésről és a vízmegtartó gazdálkodásról. Zsembeli József, a MATE Karcagi Kutatóintézetének tudományos tanácsadója, intézetigazgató előadásában hangsúlyozta, hogy a hatékony gazdálkodáshoz elengedhetetlen a talaj kémiai, fizikai és biológiai állapotának az ismerete.

A méhészet művészet - „Elmondani a méheknek”

A méhekhez kapcsolódó legkülönösebb hiedelem és szokás az, amit úgy neveznek, hogy „elmondani a méheknek”, s elsősorban szláv, német és angol nyelvterületen maradt fenn. Az előző esszém végén említettem, hogy amikor meghalt egy méhész, a családtagok közül valaki kiment a méhesébe, és „elmondta a méheknek”, hogy gazdájuk eltávozott.

Dr. Birkás Márta a talajokról

A Talaj Világnapja apropóján Dr. Birkás Márta professzort arról kérdeztük, hogy mit jelent számára a talaj. Mi a tapasztalata az idei kihívások tükrében, változott-e és ha igen, akkor milyen formában a gazdálkodók hozzáállása a talajokhoz? Valamint, hogy a földműveléshez használt gépek az új kihívásoknak megfelelőek-e, vagy szükség lesz további innovációra a gyártók részéről ezen a területen?

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.

Részegen ne másszunk galambdúcba

Megszállott és egészen ittas galambász járt pórul egy öt méter magas galambdúcban.

Finom és praktikus: a tészta

Amellett, hogy finom, rendkívül praktikus alapanyag. Ha megéhezne valaki, a háziasszonynak csak be kell nyúlnia érte a szekrénybe, hogy percek alatt megfőzze, ízesítse, és máris fogyasztható. Csakhogy szerintem egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tésztáról van szó – fogalmazott Németh Istvánné, aki a Vas megyei Répcevisen készít száraztésztát.

„Repohár”-felmérés

Úgy véli a BKIK és a Zöld Követ Egyesület, hogy a rendezvényeken és szabadtéri vendéglátóegységekben néhány éve elterjedt „repoharak” újraszabályozására van szükség, hogy a rendszer betöltse a szerepét. Aki egyetért ezzel, annak érdemes kitöltenie a témában indult kérdőívet.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

Focisztárok, mint étterem tulajdonosok

A focisták nem csak a labdáért rajonganak, sokak a gasztronómia szerelmesei is. A katari labdarúgó-világbajnokság néhány sztárja étterem tulajdonosként is híressé vált.