0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 29.

Nincs más megoldás, mint a túlélés

A mezőgazdaságban és élelmiszeriparban dolgozóknak az elmúlt 10 évben számos kihívással kellett szembenéznie. Gondjaik megoldásához mindig igyekezett segítő kezet nyújtani a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, élén – az idén újra megválasztott elnökkel – Győrffy Balázzsal.

A kihívások azonban az elmúlt néhány évben jócskán felszaporodtak, humán- és állategészségügyi  járványhelyzettel, klímaváltozás okozta időjárási anomáliákkal, és most az orosz-ukrán háború miatt kialakult helyzettel, energiaválsággal kell közösen megbirkózniuk. Ezekről a kihívásokról, a kamara vezetéséről, az idei kamarai választásról, valamint a magyar mezőgazdaság jelenéről is szót ejtett Győrffy Balázs, akit Sári Enikő, kiadónk ügyvezető igazgatója kérdezett az MMG Direkt legutóbbi adásában.

youtube://v/7exarH7I8u8

Győrffy Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vezetését a gazdák felé való elköteleződésnek, egyfajta szolgálatnak tekinti, és mindig a lehetőségeket, a szakmai kihívásokat kereste és keresi elnöki tisztségében. Egyik ilyen komoly feladatnak a korábbi tanácsadói hálózat és a kamara hatásköre alá került falugazdász-hálózat egységesítését tartja.

– Ez utóbbi korántsem volt könnyű feladat.

A rendszer működtetése során mindvégig az a cél lebegett a szemünk előtt, hogy az minél több releváns információt, minél több kézzelfogható segítséget tudjon nyújtani a gazdáknak.

Ezzel egyidejűleg a közfeladatok is megsokasodtak, próbáltunk minél több, a gazdák érdekeit érvényesítő jogszabályi változást érvényesíteni, valamint a határon túli magyar gazdálkodók képviseletében is aktívan részt venni. Köztestületként Brüsszelben is igyekeztünk úgy helytállni, hogy az a magyar gazdálkodók, a magyar agrárgazdaság számára kedvező eredményt hozzon – mondja a NAK elnöke, hozzátéve, hogy munkájukat, eredményeiket az idén tartott testületi kamarai választások is visszaigazolták. „A részvétel és a szavazatok száma alapján a magyar vidék határozottan a NAK jelenlegi vezetése mellé állt, ugyanis kétszer annyi szavazatot sikerült összegyűjtenie a Magosznak és a 17 szakmai szövetséges szervezetnek, mint öt esztendővel ezelőtt”.

Több nagy létszámú fórum megrendezését is magukra vállalták idén, többek között a Gazdálkodók Világszervezete (WFO) közgyűlését is Magyarországon tartották.

Erről szólva az elnök elmondta, hogy a magyar érdekek érvényesítéséhez nem maradhatunk határainkon belül, a határon túli gazdákkal, a V4-es országokkal, uniós partnerekkel és a WFO szervezetének több mint 50 országban tevékenykedő tagjaival is szót kell érteni. – Az, hogy ennek a világszervezetnek a tagjaiként megkaptuk a lehetőséget a küldöttgyűlés megszervezésére, szerintem megtisztelő, hiszen több mint 200 gazdaszervezet képviselője jött a világ minden kontinenséről Magyarországra – mondja Győrffy Balázs, aki a jelenlegi válságterhes időszakra is kitért.

– A koronavírus-járványhullám után sokan azt gondoltuk, hogy visszatérhetünk a normálishoz közeli élethez, ehelyett az energia- és az inputanyagárak az egekben, duzzadó infláció, bizonytalan kereslet és kínálat, aggasztó időjárási szélsőségek spiráljában kering Európa. Az elszabadult energiaárak miatt néhány ágazat a túlélés vagy a megszűnés határmezsgyéjén van.

Nagyon sok ágazatban az értékesítési lehetőségek jelentenek problémát, miután a megemelkedett költségek beépítése meglátszik az átadási árakban.

De az élelmiszer-előállítás kapcsán nem is várható el senkitől, hogy tartósan az önköltségi ár alatt értékesítsen. Az eddig be nem kalkulált termelési költségek, például a jelenlegi műtrágya- és takarmányárak pedig tovább növelik majd az értékesítési árakat. Az energiaárak tekintetében is rendkívül hektikus a helyzet, úgyhogy az elkövetkező időszak jócskán tartogat még meglepetéseket – , vetítette előre a nem túl biztató jövőt, az elnök, aki magáról is megosztott néhány információt. Mint a riportból kiderül, a Pápához közeli Nemesgörzsönybenán él és gazdálkodik, ezért tisztában van, saját bőrén is tapasztalja az ágazat nehézségeit. „Azt tanultam meg a családban, hogy legyen bármilyen nehéz is 1-2 év, a mezőgazdaságban nem lehet ilyen léptékben gondolkodni.

Minimum 5-10 év szükséges ahhoz, hogy levonjuk a következtetéseket, tisztában legyünk az eredményekkel.

Tudom, hogy nagyon nehéz az idei esztendő, de nincs más megoldás, mint a túlélés. Bizakodom benne, hogy minél előbb újra a jó terméseredmények és a felhalmozás éveit éljük” – zárja a beszélgetést Győrffy Balázs.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu