0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Felső-Ausztriai Gazdák Szövetsége: Nincs élelmiszer műtrágya nélkül

Az európai műtrágyagyártó cégek termeléscsökkentései az élelmiszerellátásra nézve fenyegető méreteket öltenek.

Egyre több üzem csökkenti vagy beszünteti a műtrágyagyártást a magas gázárak miatt. Legyen szó a norvég Yara műtrágyaipari óriásról vagy Németország legnagyobb műtrágyagyártójáról az SKW-ről, amely teljesen leállította a termelést, valamint a lengyel Grupa Azoty gyártó is csökkentette a termelését.

„Az iparági szakértők azt feltételezik, hogy kivétel nélkül az egész európai műtrágyaipar jelentősen csökkentette termelését, a lehetséges kapacitás akár 80 százalékáról is beszélnek.

A linzi Borealis üzem is csak annyit termel, amennyire eleget tesz kötelezettségeinek és ellátja a downstream cégeket a szükséges nyersanyagokkal” – mondja Wolfgang Wallner, az ausztriai mezőgazdasági termelők szövetségének igazgatója, aggódva a műtrágyapiac jelenlegi helyzete miatt.

Az osztrák Borealis műtrágyagyártól garanciát kérnek

Michaela Langer-Weninger, Felső-Ausztriai államelnök szerint ez a fejlemény az élelmiszer-önellátás szempontjából fenyegető méreteket ölt.

„Tápanyagok nélkül a termelés mennyiségét és minőségét például a kenyérgabonát, nem lehet olyan mértékben fenntartani, mint korábban. Ehhez járul az EU által megkövetelt agrárpolitika miatti állandó földhiány”

mondja Langer-Weninger. ezáltal Ausztria egyre inkább élelmiszer függőségbe kerülne.

„A koronaválság és az ukrán háború sürgető emlékeztető arra, hogy a mezőgazdasági és élelmiszer-termelésben feltétlenül szükséges, hogy az értéklánc minden lényeges része hazai vagy európai kézben maradjon” – hangsúlyozza a mezőgazdasági termelőszövetség államelnöke, aki mindenekelőtt gyártási garanciát követel a bécsi székhelyű Borealis AG-tól.

A földgáz a mérleg nyelve lett. Az államelnök asszony erre az elmúlt napokban, hetekben többször is egyértelműen rámutatott és ezt a jelenlegi európai szintű fejleményeket tekintve is beigazolódott. „Az energia- és műtrágya- alapanyaga a gáz, ennek hiánya messzemenő következményekkel jár az élelmiszer-termelésben.

A műtrágya válság tehát nemcsak a gazdálkodókat, hanem minden egyént is érint.

Műtrágya hiányában csökken az élelmiszer alapanyagok betakarítása és emelkednek az árak. Az eredmény az infláció további emelkedése lenne” – mondja Langer-Weninger.

A gáz politikai játékszerré vált

„Európa gázellátása politikai záloggá vált. Senki nem tudja megmondani, hogyan alakul a helyzet. Az őszre való tekintettel Leonore Gewessler osztrák energiaügyi miniszternek végre kötelező érvényű kötelezettséget kell vállalnia arra vonatkozóan, hogy vészhelyzetben a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart, valamint az ásványi műtrágyagyártást rendszerszinten fontosnak minősítik” – figyelmeztet Wolfgang Wallner, az ausztriai mezőgazdasági termelők szövetségének igazgatója.

Langer-Weninger az Agrofert csoport képviselőivel folytatott megbeszélésein világossá tette, hogy a Gazdaszövetségnek fontos a biztonságos műtrágyaellátás versenyképes áron történő biztosítása. Felvásárlási szándék esetén következetes trösztellenes EU-vizsgálat is szükséges.

Forrás: BauernZeitung