Back to top

Felső-Ausztriai Gazdák Szövetsége: Nincs élelmiszer műtrágya nélkül

Az európai műtrágyagyártó cégek termeléscsökkentései az élelmiszerellátásra nézve fenyegető méreteket öltenek.

Fotó: stock.adobe.com
Egyre több üzem csökkenti vagy beszünteti a műtrágyagyártást a magas gázárak miatt. Legyen szó a norvég Yara műtrágyaipari óriásról vagy Németország legnagyobb műtrágyagyártójáról az SKW-ről, amely teljesen leállította a termelést, valamint a lengyel Grupa Azoty gyártó is csökkentette a termelését.

„Az iparági szakértők azt feltételezik, hogy kivétel nélkül az egész európai műtrágyaipar jelentősen csökkentette termelését, a lehetséges kapacitás akár 80 százalékáról is beszélnek.

A linzi Borealis üzem is csak annyit termel, amennyire eleget tesz kötelezettségeinek és ellátja a downstream cégeket a szükséges nyersanyagokkal” - mondja Wolfgang Wallner, az ausztriai mezőgazdasági termelők szövetségének igazgatója, aggódva a műtrágyapiac jelenlegi helyzete miatt.

Az osztrák Borealis műtrágyagyártól garanciát kérnek

Michaela Langer-Weninger, Felső-Ausztriai államelnök szerint ez a fejlemény az élelmiszer-önellátás szempontjából fenyegető méreteket ölt.

„Tápanyagok nélkül a termelés mennyiségét és minőségét például a kenyérgabonát, nem lehet olyan mértékben fenntartani, mint korábban. Ehhez járul az EU által megkövetelt agrárpolitika miatti állandó földhiány”

mondja Langer-Weninger. ezáltal Ausztria egyre inkább élelmiszer függőségbe kerülne.

Tápanyagok nélkül a termelés mennyiségét és minőségét nem lehet fenntartani
Tápanyagok nélkül a termelés mennyiségét és minőségét nem lehet fenntartani
„A koronaválság és az ukrán háború sürgető emlékeztető arra, hogy a mezőgazdasági és élelmiszer-termelésben feltétlenül szükséges, hogy az értéklánc minden lényeges része hazai vagy európai kézben maradjon” – hangsúlyozza a mezőgazdasági termelőszövetség államelnöke, aki mindenekelőtt gyártási garanciát követel a bécsi székhelyű Borealis AG-tól.

A földgáz a mérleg nyelve lett. Az államelnök asszony erre az elmúlt napokban, hetekben többször is egyértelműen rámutatott és ezt a jelenlegi európai szintű fejleményeket tekintve is beigazolódott. „Az energia- és műtrágya- alapanyaga a gáz, ennek hiánya messzemenő következményekkel jár az élelmiszer-termelésben.

A műtrágya válság tehát nemcsak a gazdálkodókat, hanem minden egyént is érint.

Műtrágya hiányában csökken az élelmiszer alapanyagok betakarítása és emelkednek az árak. Az eredmény az infláció további emelkedése lenne” – mondja Langer-Weninger.

A gáz politikai játékszerré vált

„Európa gázellátása politikai záloggá vált. Senki nem tudja megmondani, hogyan alakul a helyzet. Az őszre való tekintettel Leonore Gewessler osztrák energiaügyi miniszternek végre kötelező érvényű kötelezettséget kell vállalnia arra vonatkozóan, hogy vészhelyzetben a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart, valamint az ásványi műtrágyagyártást rendszerszinten fontosnak minősítik" - figyelmeztet Wolfgang Wallner, az ausztriai mezőgazdasági termelők szövetségének igazgatója.

Langer-Weninger az Agrofert csoport képviselőivel folytatott megbeszélésein világossá tette, hogy a Gazdaszövetségnek fontos a biztonságos műtrágyaellátás versenyképes áron történő biztosítása. Felvásárlási szándék esetén következetes trösztellenes EU-vizsgálat is szükséges.

Forrás: 
BauernZeitung

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mezőgazdasági kockázatkezelés

A 2012-ben indult komplex mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer keretében négy pillér segíti a mezőgazdasági termelőket.

Építkezik a magyar gazdatársadalom

A délvidéki gazdaszervezeteket tömörítő Vajdasági Agráregyesületek Szövetségét (VASZ) 2006-ban alapították. Az azóta eltelt 16 évben nem kevesebb, mint 73 gazdaszervezet és mintegy 8 ezer gazdálkodó ernyőszervezetévé terebélyesedett az érdekvédelmi szervezet. A VASZ-nak sokáig nem volt saját székháza, és 2018-ban felszólították őket, hogy hagyják el addig bérelt „otthonukat”.

A Nutella legyőzte a Facebook-ot

Jelenleg úgy néz ki, hogy a világszerte népszerű édességgel, a Nutellával többet lehet keresni, mint a Facebook-kal.

Emelkednek a sertésárak Németországban

A sertéshús ára 5 € centtel (20,5 Ft-tal) emelkedett, melynek oka, hogy a növekvő kereslet nagyon kis kínálattal találkozik. A szakértők szerint ez valószínűleg nem sokat fog változni a következő hetekben.

Üres konténerekkel teli raktárak

A legfrissebb hírek szerint újabb globális szállítási gond kezd kibontakozni a túl sok üres konténer miatt.

Kárpát-medencei nyári körkép: Gyenge nyári termés, aszály, virágporhiány és nem létező mézpiac

Szlovákiában a hárs virágai megégtek, míg Szerbiában fantasztikus virágzást produkált. A legtöbb országban a napraforgó igencsak megsínylette az aszályt, azonban Romániában nem volt ilyen probléma vele. Horvátországban rejtélyes okokból elmaradt a gesztenyevirágzás, míg Szlovéniában a fenyő és az édesharmat mondott csődöt.

Keresett a jégsaláta

Továbbra is népszerű a jégsaláta Franciaországban, az előző év azonos időszakához képest is nőtt a kereslete.

Több mint ötszáz katalán településen vezetnek be vízkorlátozást a szárazság miatt

Több mint ötszáz katalán településen, köztük Barcelonában vezetnek be vízkorlátozást, mert az idén tapasztalt rendkívüli szárazság miatt jelentősen megcsappantak a vízkészletek - közölte az El País című újság.

Paprikaidény-zárás az Univernél

A szabadföldi paprikatermesztés befejezését követően az Univer Product Zrt. Kecskemét-Hetényegyházai telephelyére hívta azokat a termelőit, akik a pritamin-, kápia-, édes és erős fűszerpaprika-beszállításaikkal a legnagyobb mértékben járultak hozzá az eredményes felvásárlási szezonhoz.

Szilva aszályban

Az idei súlyos aszálykár ellenére az öntözetlen ültetvényekben is voltak olyan szilvafajták, melyek gyümölcsét piacra lehetett vinni. Az ízük azonban elmaradt a megszokottól. A vezető fajták nagy része mennyiségben és minőségben is rosszabbul termett a vártnál. Az öntözött ültetvényekből betakarított szilva szép, jó minőségű, de drága volt az idén.