Back to top

Talajtani Vándorgyűlés - a talajkímélő gazdálkodás a digitalizálódó mezőgazdaságban

A Vándorgyűlésen elhangzott, hogy a talajos társadalomnak képviselni kell azt, hogy a növénytermesztő gazdák ne csak a talaj felső 25-30 centiméterének összetételét vizsgálják, mert az természetesen nagyon fontos, de hogy mi van az alatta lévő másfél-két méterben, az fog nagyon sok mindent eldönteni.

A 2022-es Talajtani Vándorgyűlésnek a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara, Hódmezővásárhelyen adott otthont. Dr. Mikó Edit a kar dékánja a legnagyobb kihívásnak nevezte, hogy meg kell tudni felelni ennek a nagyon-nagyon változó világnak.

Olyan szakembereket kell képezni, akik nem csak a technológiákat ismerik, hanem értik, hogy miért következnek be a környezeti változások, és hogyan tudnak rá gyorsan reagálni.

Ebben nagy segítséget jelent, hogy olyan interdiszciplináris közegben működhet a kar, ahol a tudományegyetemi háttér révén rendelkezik a válaszokhoz szükséges kutatói háttérrel. A három napos Talajtani Vándorgyűlés elméleti témái és a gyakorlati bemutatók is a miértekre és az összefüggésekre keresik a választ.

Tóth Tibor, a Talajtani Társaság elnöke a kétévente megrendezésre kerülő vándorgyűlés nyitó beszédében, elfogultság nélkül nagyon fontosnak nevezte azt a témakört, amit a három napos gyűlésen kerül megvitatásra. Ismertette, hogy a másfél napos elméleti programban négy szekcióban kerülnek a tudományos eredmények bemutatásra, talajbiológiai és talajvédelmi, talajtermékenység, tápanyag gazdálkodás és talajfizika, talaj genetika és talajtérképezés témakörében.

Juhász Anikó: a gazdálkodók és a szakpolitika egyaránt számít a Talajtani Társaság tudományos és szakértői bázisára.
Juhász Anikó: a gazdálkodók és a szakpolitika egyaránt számít a Talajtani Társaság tudományos és szakértői bázisára.
Fotó: Agrárminisztérium

Az új Közös Agrárpolitika (KAP) 2027-ig tartó időszakában az agráriumra háromszor annyi forrás jut majd, mint korábban, ennek egy részét talajjavításra és –védelemre kell fordítani

– mondta Dr. Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára.

A helyettes államtitkár az agrárium következő öt évét meghatározó KAP-ról, az ennek részleteit tartalmazó Stratégiai Tervről, az erősödő zöld elvárásokról és a talajvédelemmel kapcsolatos vállalásokról tartott előadást. Szólt azokról a változásokról, amelyekhez alkalmazkodva kell majd a jövőben gazdálkodni, amelyek meghatározzák az agrártámogatások igénybe vételének feltételeit.

A vándorgyűlésen elsősorban azokról az intézkedésekről beszélt Dr. Juhász Anikó, amelyeket a gazdálkodóknak az őszi termelési döntéseik és a jövő év tavaszi támogatásigénylésük kapcsán fontos ismerniük. A talajkímélő gazdálkodásra ösztönző támogatásoknak a következő öt éves ciklusban a jelenleginél is szélesebb köre érhető majd el, kezdve a támogatható területek bővítésétől, az új agröokológiai programon át egészen az agroökológiai területek beruházási és fenntartási támogatásáig. Juhász Anikó emlékeztetett arra, hogy a nyári hónapokban folyamatosan jelentek meg azok a sajtóközlemények, amelyek segítik a termelőket, hogy felkészülhessenek az új támogatási időszakra és feltételekre. Fontosnak nevezte, hogy ezeket a talajtani szakma képviselői is megismerjék, hiszen

a gazdálkodók és a szakpolitika egyaránt számít a Talajtani Társaság tudományos és szakértői bázisára

– mondta Juhász Anikó.

A helyettes államtitkár az új KAP részleteire vonatkozó kérdések kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy a minisztérium sajtónyilatkozatok formájában folyamatosan információkat szolgáltat, de a Bábolnai gazdanapokon lesz az első hivatalos tájékoztató a gazdálkodók számára.

Dr. Sisák István a SZTE Mezőgazdasági Karának tudományos főmunkatársa hangsúlyozta, hogy a talajos társadalomnak képviselni kell azt, hogy a növénytermesztő gazdák ne csak a talaj felső 25-30 centiméterének összetételét vizsgálják, mert az természetesen nagyon fontos, de hogy mi van az alatta lévő másfél-két méterben, az fog nagyon sok mindent eldönteni. A talajtani kutatóintézetek szinte az elsők között kezdtek el foglalkozni a precíziós gazdálkodás kérdéseivel, hiszen a talaj adja az adatok alapját. Véleménye szerint a talajtani tudomány és a precíziós mezőgazdaság szétválaszthatatlanul összekapcsolódót.

A precíziós eszközök adatokat fognak folyamatosan szolgáltatni, amely adatok gyűjtésével és feldolgozásával a talajkutatások számára jelenthet alapokat.

Előadásában kifejtette, hogyha olyan új technológiák születnének, amelyek a biodiverzitás nagyobb mértéke mellett használnák ki a precíziós mezőgazdaságnak a lehetőségeit, akkor rengeteg adat születne, amelyből utána az agroökológia megtalálhatná azokat az utakat, módokat, amivel hosszútávon jövedelmező és a természetes ökoszisztémához egy kicsit hasonlatosabb termesztési rendszerek alakulhatnának ki.

A Talajtani vándorgyűlésen elhangzottakról részletesebb beszámolót a Magyar Mezőgazdaság következő számában olvashat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Talajtani Vándorgyűlés

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új csávázószert készül bevezetni az uniós piacon a Corteva

Az Eden Research plc kérelmezte az Ecovelex™ engedélyezését az Európai Unióban és ezt követően majd az Egyesült Királyságban is benyújtja a kérelmet, forgalmazási partnerével, a Corteva Agriscience vállalattal. Az Eden egy AIM tőzsdén jegyzett vállalat, amely fenntartható megoldásokat fejleszt és szállít növényvédelmi, állat-egészségügyi és fogyasztói termékekhez.

Több mint 171 milliárd forint értékben támogat új beruházásokat az Agrárminisztérium

A 80%-os nemzeti kiegészítő finanszírozásnak köszönhetőn 2021-től 1300 milliárd forint értékben támogatott a kormány mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházásokat, ezen felül a napokban újabb 400 projekt részesül 171,5 milliárd forintban a Vidékfejlesztési Program keretében – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

A floridai cukornád termesztő digitális tervei kikristályosodnak

Évek óta több milliárd dollárnyi technológiai innováció árasztja el az amerikai mezőgazdasági szektort is, és a gazdálkodási folyamat során a legkorszerűbb adatgyűjtést és -elemzést ígérik. Egyes gazdaságok csak most kezdik kitalálni, hogyan lehet ezeket az adatokat működésbe hozni.

Közvetlenül beküldhetőek az adatok a Nemzeti Talajtani Adatbázisba

Elindult a Nébih új szolgáltatása, amely lehetővé teszi a közvetlen adatbeküldést a talajvizsgálatokat végző laboratóriumok számára a Nemzeti Talajtani Adatbázisba. A frissített WEB-API szolgáltatás WSDL leírása elérhető a hivatal honlapján.

Szoros együttműködést követel a természetkárosító bűncselekmények elleni fellépés

A klímaválság mellett ökológiai válság tanúi is vagyunk, amely válaszlépésekre kell, hogy késztessen minket – jelentette ki Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a LIFE SWIPE (Successful Wildlife Crime Prosecution in Europe) projekt záróeseményén, kedden.

A városi méhlegelők hatásait vizsgálják Szegeden

A Mondolo Egyesület, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szakemberei és az önkormányzat együttműködésével a városi méhlegelők környezeti hatásait vizsgáló kutatási program indult Szegeden - közölte Ézsiás Tamás, a civil szervezet munkatársa kedden.

Zöld technológiaváltást sürget a KAP új támogatási rendszere

Új támogatási rendszer lép életbe a Közös Agrárpolitikában, amely minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet az ágazat környezettudatos működésére. Emellett a támogatások újfajta elosztása, a kisebb gazdaságok segítése is megvalósul a 2023-2027-es ciklusban.

Minden adott a jó szőlőterméshez

Az időjárási viszontagságok, elsősorban a hűvös miatt lassan fejlődik a szőlő, minden esély és feltétel adott hozzá, hogy idén kiváló borok készüljenek a jó minőségű szőlőből, mondja Kocsis László szőlőnemesítő és szőlőtermesztő, akinek cége, a Göcsej Gyümölcse Bt. Zalaapátiban rendelkezik ültetvénnyel.

Tanösvényekkel és kilátókkal várnak a Veszprém környéki erdők

A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. csaknem 50 000 hektár, állami tulajdonú területet felügyel és gondoz több mint 50 éve. 2018 óta, több mint 83 hektár területen végeztek újerdő telepítést és közel 300 hektáron erdőfelújítást.

Zavarosan indult a felvidéki agrár-ágazat éve

Nehéz időket kell megtapasztalniuk a szlovákiai gazdáknak. Nyakukon a támogatási kérelmek leadása, de újak és sokszor kidolgozatlanok, előkészítetlenek a követelmények. A kormány – és vele az agrárminiszter – cseréje emellett csak mellékes eseménynek tűnik. Az agrárminisztérium vezetőinek cseréjéhez lassan már hozzászoknak.