Back to top

Talajtani Vándorgyűlés - a talajkímélő gazdálkodás a digitalizálódó mezőgazdaságban

A Vándorgyűlésen elhangzott, hogy a talajos társadalomnak képviselni kell azt, hogy a növénytermesztő gazdák ne csak a talaj felső 25-30 centiméterének összetételét vizsgálják, mert az természetesen nagyon fontos, de hogy mi van az alatta lévő másfél-két méterben, az fog nagyon sok mindent eldönteni.

A 2022-es Talajtani Vándorgyűlésnek a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara, Hódmezővásárhelyen adott otthont. Dr. Mikó Edit a kar dékánja a legnagyobb kihívásnak nevezte, hogy meg kell tudni felelni ennek a nagyon-nagyon változó világnak.

Olyan szakembereket kell képezni, akik nem csak a technológiákat ismerik, hanem értik, hogy miért következnek be a környezeti változások, és hogyan tudnak rá gyorsan reagálni.

Ebben nagy segítséget jelent, hogy olyan interdiszciplináris közegben működhet a kar, ahol a tudományegyetemi háttér révén rendelkezik a válaszokhoz szükséges kutatói háttérrel. A három napos Talajtani Vándorgyűlés elméleti témái és a gyakorlati bemutatók is a miértekre és az összefüggésekre keresik a választ.

Tóth Tibor, a Talajtani Társaság elnöke a kétévente megrendezésre kerülő vándorgyűlés nyitó beszédében, elfogultság nélkül nagyon fontosnak nevezte azt a témakört, amit a három napos gyűlésen kerül megvitatásra. Ismertette, hogy a másfél napos elméleti programban négy szekcióban kerülnek a tudományos eredmények bemutatásra, talajbiológiai és talajvédelmi, talajtermékenység, tápanyag gazdálkodás és talajfizika, talaj genetika és talajtérképezés témakörében.

Juhász Anikó: a gazdálkodók és a szakpolitika egyaránt számít a Talajtani Társaság tudományos és szakértői bázisára.
Juhász Anikó: a gazdálkodók és a szakpolitika egyaránt számít a Talajtani Társaság tudományos és szakértői bázisára.
Fotó: Agrárminisztérium

Az új Közös Agrárpolitika (KAP) 2027-ig tartó időszakában az agráriumra háromszor annyi forrás jut majd, mint korábban, ennek egy részét talajjavításra és –védelemre kell fordítani

– mondta Dr. Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára.

A helyettes államtitkár az agrárium következő öt évét meghatározó KAP-ról, az ennek részleteit tartalmazó Stratégiai Tervről, az erősödő zöld elvárásokról és a talajvédelemmel kapcsolatos vállalásokról tartott előadást. Szólt azokról a változásokról, amelyekhez alkalmazkodva kell majd a jövőben gazdálkodni, amelyek meghatározzák az agrártámogatások igénybe vételének feltételeit.

A vándorgyűlésen elsősorban azokról az intézkedésekről beszélt Dr. Juhász Anikó, amelyeket a gazdálkodóknak az őszi termelési döntéseik és a jövő év tavaszi támogatásigénylésük kapcsán fontos ismerniük. A talajkímélő gazdálkodásra ösztönző támogatásoknak a következő öt éves ciklusban a jelenleginél is szélesebb köre érhető majd el, kezdve a támogatható területek bővítésétől, az új agröokológiai programon át egészen az agroökológiai területek beruházási és fenntartási támogatásáig. Juhász Anikó emlékeztetett arra, hogy a nyári hónapokban folyamatosan jelentek meg azok a sajtóközlemények, amelyek segítik a termelőket, hogy felkészülhessenek az új támogatási időszakra és feltételekre. Fontosnak nevezte, hogy ezeket a talajtani szakma képviselői is megismerjék, hiszen

a gazdálkodók és a szakpolitika egyaránt számít a Talajtani Társaság tudományos és szakértői bázisára

– mondta Juhász Anikó.

A helyettes államtitkár az új KAP részleteire vonatkozó kérdések kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy a minisztérium sajtónyilatkozatok formájában folyamatosan információkat szolgáltat, de a Bábolnai gazdanapokon lesz az első hivatalos tájékoztató a gazdálkodók számára.

Dr. Sisák István a SZTE Mezőgazdasági Karának tudományos főmunkatársa hangsúlyozta, hogy a talajos társadalomnak képviselni kell azt, hogy a növénytermesztő gazdák ne csak a talaj felső 25-30 centiméterének összetételét vizsgálják, mert az természetesen nagyon fontos, de hogy mi van az alatta lévő másfél-két méterben, az fog nagyon sok mindent eldönteni. A talajtani kutatóintézetek szinte az elsők között kezdtek el foglalkozni a precíziós gazdálkodás kérdéseivel, hiszen a talaj adja az adatok alapját. Véleménye szerint a talajtani tudomány és a precíziós mezőgazdaság szétválaszthatatlanul összekapcsolódót.

A precíziós eszközök adatokat fognak folyamatosan szolgáltatni, amely adatok gyűjtésével és feldolgozásával a talajkutatások számára jelenthet alapokat.

Előadásában kifejtette, hogyha olyan új technológiák születnének, amelyek a biodiverzitás nagyobb mértéke mellett használnák ki a precíziós mezőgazdaságnak a lehetőségeit, akkor rengeteg adat születne, amelyből utána az agroökológia megtalálhatná azokat az utakat, módokat, amivel hosszútávon jövedelmező és a természetes ökoszisztémához egy kicsit hasonlatosabb termesztési rendszerek alakulhatnának ki.

A Talajtani vándorgyűlésen elhangzottakról részletesebb beszámolót a Magyar Mezőgazdaság következő számában olvashat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Talajtani Vándorgyűlés

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Volt, ahol a szokásosnál háromszor több eső esett

Az aszályos nyár után a kilencedik legcsapadékosabb szeptember volt az idei 1901 óta - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden a Facebook-oldalán.

Az energiaárak a Füvészkert növényeit is veszélybe sodorják

Óriási költségtételt jelent a növényházak, sok esetben a melegházak fűtése. Mivel a pálmaházi talajba ültetett növényeket nem lehet mozgatni, más megoldást kell találni a megmentésükre.

Új digitális platform a precíziós mezőgazdaság szolgálatában

Újdonsággal jelentkezik a Trimble, a precíziós gazdálkodási megoldások népszerű gyártója. A hazánkban most induló a Trimble Virtuális Gazdaság egy digitális platform, ami interaktív online élményt nyújt a gazdáknak, hogy elmerüljenek a precíziós mezőgazdaság világában.

Szorosabbra fűzik a magyar-üzbég agrárkapcsolatokat

A kertészetek és üvegházak fejlesztéséről, a szőlészet és borászat vonatkozásában, valamint a 2023-2024-es időszakra vonatkozó munkatervről írt alá három megállapodást Nagy István agrárminiszter Aziz Voitov üzbég mezőgazdasági tárcavezetővel kedden, Budapesten.

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

A kenyér útját járják végig a gyerekek a BASF oktatási segédleteivel

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon – hirdeti évek óta a BASF. Az idén új kampányt indítottak, amivel a legfogékonyabb korosztály, a kisiskolások ismereteit szeretnék bővíteni a mezőgazdaságról. Első eredményeikről az Európában egyedülállóan korszerű Pano Pékségben tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

A műtrágyákra kivetett exportvámok segíthetik az orosz költségvetést

Moszkva hamarosan a műtrágyákra kivetett exportvámokkal kompenzálhatja az olaj- és gázüzletágból származó bevételkiesést. Közben Putyin bírálta a meglévő uniós szankciókat, és „műtrágya ajándékokat” ígér.

Századik születésnapját ünnepli a szegedi füvészkert

Százéves a Szegedi Tudományegyetem füvészkertje, a centenáriumot egész napos rendezvénnyel, fotókiállítással, gyermekprogramokkal és a Kaláka együttes koncertjével köszöntik szombaton - tájékoztatta Németh Anikó igazgató az MTI-t.

Harmincezer látogató a KÁN Egyetemi Napokon

A mezőgazdaság nehézipara, az állattenyésztés állt a szeptember 30-tól október 2-ig tartó KÁN Egyetemi Napok középpontjában, amelyen mintegy 30 ezer látogató vett részt. A Szent Mihály napi hagyományokat tisztelve szerte az országból a kaposvári Pannon Lovasakadémiára „hajtották be” a jószágokat.

Gyorsabban kerülhetnek piacra az új növényvédő szerek

Felgyorsíthatja a növényvédő szerek engedélyezését az, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) együttműködési megállapodást kötött a NEVEX Institute Kft.-vel - közölte a Nébih hétfőn az MTI-vel.