Back to top

Bőrünket, szemünket, gyomrunkat és tüdőnket is védi a brokkoli

A brokkoli általában az őszi-téli étkezések része, pedig már egész évben elérhető. Ráadásul egyes értékes összetevői nyáron különösen jótékonyan hatnak a szervezetünkre: védenek a káros UV-sugaraktól, miközben tartóssá teszik egészséges barna bőrszínünket.

A nyár együtt jár a napozással, de a lenge öltözködés következtében akarva akaratlanul is több napsugár éri bőrünket. A jó idő beköszöntével sokan vágyják is a barnulást, az erős UV-sugárzás miatt azonban a korábbinál is nagyobb figyelmet kell fordítani bőrünk, szemünk védelmére. 

A nap elleni védekezés mellett a megszerzett egészséges barnaság megőrzésének is vannak fortélyai, és a brokkoli mindkettőben fontos szerepet játszhat.

A brokkoli fogyasztását népszerűsítő +BROCCOLI egyesület és a Murciai Egyetem kutatása szerint a brokkoliban lévő vegyületek hozzájárulnak a nyári barnaság hosszabb megőrzéséhez, miközben  védelmet nyújtanak az ultraibolya sugárzásból származó szabad gyökök ellen.

Az ebben kulcsszerepet játszó szulforafán csökkenti az UV-sugárzás által okozott károkat azáltal, hogy belülről védi a sejtet.

A kénben gazdag vegyület főként a keresztes virágú növényekben, így például a brokkoliban található, és egy tanulmány kimutatta, hogy a nyers brokkoli tízszer több szulforafánt tartalmaz, mint a főtt.

A ráadásul nemcsak a bőrre van jótékony hatással, hanem a tüdő és a szem egészségére is, amelyek nyáron szintén nagyobb napsugárzásnak vannak kitéve.

Azt már régóta tudjuk, hogy a brokkoli nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat (A-vitamin, béta-karotin, niacin, B1-, B2-, B6-, E-vitamin, folsav és C-vitamin), értékes tápanyagokat, azaz valódi szuperzöldség. Antioxidáns hatását elsősorban a béta-karotinnak, az izocianátoknak és a C-vitaminnak köszönheti. Az utóbbi szintje 20 dekagramm brokkoliban több mint háromszorosa a napi ajánlott mennyiségnek.

Tartalmaz továbbá luteint, a szem egészsége szempontjából fontos antioxidánst, a már említett szulforafán pedig nemcsak a sugárzástól védi a sejteket, hanem hatékonyan pusztítja a Helicobacter pylori baktériumot, ami a legtöbb gyomorfekélyt, de a gyomordaganatok nagy részét is okozza, derül ki a +Broccoli nonprofit szervezet közleményéből.

Európában Spanyolországban, Olaszországban és Nagy-Britanniában termesztenek a legtöbb brokkolit. 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A globális élelmiszerárak változatlanok

Gyakorlatilag nem változtak az élelmiszerek világpiaci árai novemberben októberhez képest.

A KAP II. pillére szerinti vidéki együttműködések különböző formái

Az együttműködések támogatásának egyik általános célja az agrárium és a helyi közösségek tagjainak ösztönzése a közös cselekvésre és közös projektek megvalósítására. Tekintettel a magyar mezőgazdaság strukturális helyzetére, valamint a közeli és a távolabbi jövőben formálódó kihívásokra, a fenntartható mezőgazdaság megvalósulásában a gazdálkodói együttműködéseknek kiemelkedően fontos szerepe van.

Otthon termesztett friss Aloé felhasználása

Az Afrikában honos Aloe vera gyógyhatása vitathatatlan, ez egyike azon kevés gyógynövénynek, melyekről viszonylag sok kutatási eredmény született. Külsőleg és belsőleg alkalmazható aloé-s készítmények is vannak, de üdítőitalokban is találkozhatunk vele.

Az illatos Tramini és értékes utódai

Sok kedvező tulajdonsága miatt magyar szőlőnemesítők is használták keresztezéseikhez a Piros traminit. A fajta átadta utódaiba a jó cukorgyűjtő hajlamot, a fagytűrést, a termékenységet és a korai érést. Három államilag elismert fehérborszőlő született ezekből a keresztezésekből, mindegyik zamatos minőségi bort ad.

Csökkent a kiskereskedelemben az élelmiszerek forgalma

Októberben 0,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt az egy évvel korábbihoz képest - közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Elindult az idei téli szezonális ellenőrzés az élelmiszerláncban

Idén december 5-18. között rendelte el a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára. Az egész országra kiterjedő kéthetes ellenőrzéssorozat idején a szakemberek fokozott jelenléte várható az élelmiszerlánc minden területén.

Levesbetét száraztésztákkal is lehet pályázni a kiváló minősítésért

Újabb termékkör, a 8 tojásos levesbetét száraztészták gyártói és forgalmazói számára nyílt meg a lehetőség, hogy elnyerjék a KMÉ védjegy arany fokozatát. A Nébih által koordinált Termékmustra alapján 13 termék esetében igényelhetik a legjobbaknak járó elismerést.

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

Drágán adom a tojást

A fogyasztónak az az érdeke, hogy minőségi élelmiszert vehessen, a gazdálkodónak, hogy megéljen. A fogyasztó nem buta, csak tájékozatlan. Ezzel van dolga a kis, közepes, nagy, háztáji, mindenféle gazdáknak. Tájékoztatni kell a fogyasztót, megmutatni, mennyi munka van a gazdaságainkban, és mennyi érték!

Talajorvos­lás a nedvességmegőrzés jegyében

A Kukoricakör szakmai napot szervezett a vízmegőrzésről és a vízmegtartó gazdálkodásról. Zsembeli József, a MATE Karcagi Kutatóintézetének tudományos tanácsadója, intézetigazgató előadásában hangsúlyozta, hogy a hatékony gazdálkodáshoz elengedhetetlen a talaj kémiai, fizikai és biológiai állapotának az ismerete.