0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Csemegeszőlők Kisfáiban

Rendkívüli érdeklődés övezte a Kisfái Ökokertben rendezett csemegeszőlő-bemutatót és tanácskozást, ahol különleges, hazánkban nem minősített fajtákat ismerhettek meg a résztvevők. Napjaink legnagyobb kihívása azonban az alkalmazkodás a klímaváltozáshoz.

Amit eddig csináltunk, már nem érvényes a klímaváltozás miatt, mondta előadása bevezetéseként Németh Krisztina, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet kecskeméti kutatóállomásának munkatársa. A megszokottól eltérően alakul a havi hőmérséklet, az idő előtti fölmelegedést visszatérő hideg időszakok követik. Nagy gond a szárazság is, amit az idén nem kell magyarázni. Már harmadik éve nincs elég téli csapadék, a vízhiány 150-200 milliméter csapadéknak felel meg, figyelembe véve a szőlő vízszükségletét és a talaj párolgását is.

Áprilistól októberig 250-300 milliméter vízre van szükség a szőlőültetvényekben, lehetőleg egyenletes eloszlásban. Különösen a kötődés előtti szárazság befolyásolja hátrányosan a termést.

Az aszály hatására romlik a tápanyag-felvétel, gyakoribbá válik a korai pusztulás és a fás betegségek, a klímaváltozás miatt gyakoribb a napégés és eltolódnak a fenológiai fázisok, a szüretidő. Új károsítók is megjelennek a szőlőben, illetve az ismertek más fejlődési állapotban találkoznak a növénnyel vagy gyorsabban fejlődnek és több nemzedéket nevelnek.

Mivel előzhetjük meg ezeket a károkat? Ha öntözni tudjuk a szőlőt, fontos, hogy néhányszor, de nagy vízadaggal (30-40 mm) tegyük, hogy átáztassuk a gyökérzónát és a nedves talajból tápanyaghoz is jussanak a növények. A napégést úgy tudjuk megelőzni, ha nem levelezzük le a fürtzónát, illetve új ültetvényt észak-déli soriránnyal telepítsünk. Fontos a termőhelyre alkalmas fajták kiválasztása is, valamint a megfelelő alany-nemes kombináció. Mostanában arra is érdemes figyelni, hogy az alanyból a megszokottnál nagyobb rész legyen az oltványon, mert úgy jobban kifejti kedvező hatásait.

Különös figyelmet érdemel a tápanyagellátás és a növénykondicionálás, hogy javuljon a tőkék ellenálló képessége a környezeti tényezőkkel és károsítókkal szemben.

A kihajtást és az érést is tudjuk gyorsítani vagy késleltetni különböző módszerekkel, ilyen a metszés ideje, a takarásos termesztés vagy az árnyékolóháló használata.

Szögi Gyula családi gazdálkodó Ásotthalomról érkezett, hogy ismertesse csemegeszőlő-termesztési gyakorlatát. Jégháló alatt 2 hektáron, fóliasátorban pedig 1,5 hektáron termeszt szőlőt, elsősorban a megbízható Pannónia kincsét. Kipróbált még néhány ígéretes fajtát, amelyekről megosztotta tapasztalatait. A Victoria (a hasonnevű fajták közül a fehér) esetében hajtatásnál nehéz megtartani a termőegyensúlyt. A fakadás nem egyöntetű még a tőkén belül sem, kötődési problémák is lehetnek. A fajta könnyen reped és lisztharmatra érzékeny. A Black magic nagyon erős növekedésű csemegeszőlő, korán érik, bogyói szép színűek, roppanósak. Telt fürtje nagyon mutatós, időnként azonban madárkás lehet. A Michele Palieri olasz fajta, erős növekedése miatt sok zöldmunkát igényel és késői érése miatt nem éri meg hajtatni.

Fülei Zoltán, a rendezvényt szervező Kisfái Ökokert Kft. ügyvezetője sok csemegeszőlőt kipróbált ökológiai termesztésben és fólia alatt. Különösen büszke arra a tőkére, amire több mint 50 fajtát oltott és a hatalmas, 2 mázsa termést adó Preobrazenie tőkére, ami fóliaházban, folyamatos öntözés és trágyázás mellett képes erre a hozamra. Az ökológiai növényvédelemben segítségül hívjuk a természetes ellenségeket, ennek egyik hatékony módja a rovarcsalogató virágzó növények ültetése. Ilyen vetőmagkeverékből néhány sávot láthattak is az érdeklődők a bemutatón. Csapdázással is jól össze lehet gyűjteni a kártevőket, erre a célra feromon-, szín-, illat- vagy fénycsapdákat lehet használni a kártevőktől függően.

 Permetezésre olajokat és egyszerű anyagokat lehet használni, mint a narancsolaj vagy a tejsavó.

Fülei Zoltán azt is bejelentette, hogy megkezdte két fajta, a nála nagyszerűen bevált Preobrazenie és Dubovszkij Rozovij csemegeszőlő honosítását a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál és ideiglenes szaporítási engedélyt kapott rájuk.

A kárpátaljai Csepéről mutatott be fajtákat a rendezvény sztárvendége, Borisz Rebrik. Egy-egy fürtöt láthattak az érdeklődők különböző ukrán, moldáv és orosz fajtákból, amelyek azonban hazánkban nem szerepelnek a nemzeti fajtajegyzéken, így nem is szaporíthatók.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu