Back to top

Egy fűszer számtalan gyógyhatása: csökkentheti a gyulladást és javíthatja a vércukorszintet

A világ legtöbbet forgalmazott fűszereként a feketebors jól ismert erős ízéről és arról a képességéről, hogy szinte bármilyen sós ételt képes feldobni. Egészségre gyakorolt előnyei miatt azonban nem gyakran ismerik el.

Ezt az egyszerű fűszert már évszázadok óta használják nemcsak ételízesítőként, hanem gyógyászati összetevőként is, mivel csökkenti a gyulladást, amint azt a McCormick Tudományos Intézet is megjegyezte. Rengeteg jótékony növényi vegyületet és a piperin nevű erős antioxidánst tartalmaz, amely a feketebors csípősségét adja. A Critical Reviews in Food Science and Nutrition című szaklapban megjelent áttekintés szerint a piperin a szabad gyökök gátlásával védelmet nyújthat a szervezetben az oxidatív károsodás ellen.

A szabad gyökök olyan vegyületek, amelyek a szervezet természetes folyamatai során keletkeznek, például a táplálék energiává alakítása során, és amelyek számos öregedési tünetet okozhatnak.

A Redox Report tanulmánya azt is bemutatta, hogy a feketebors hogyan képes csökkenteni az oxidatív stresszt. A tudósok öt különböző csoporttal végeztek ellenőrzött kísérletet, mely során megállapították, hogy a magas zsírtartalmú étrendet fogyasztó patkányok szervezetében sokkal kevesebb oxidatív stressz jelentkezett, amikor feketebors-kiegészítőt kaptak. Egy másik tanulmány pedig megállapította, hogy a piperin jelentősen csökkentette az ízületi gyulladás tüneteit, és a bokaízületeket körülvevő gyulladást.

A feketebors javíthatja a szervezet vércukorszint-szabályozó képességét és csökkentheti a vércukorszint-kiugrásokat. A Hormone and Metabolic Research című szaklapban közzétett összehasonlító vizsgálatban a piperint fogyasztó patkányok jobban tudták szabályozni a glükózt. Míg egy másik tanulmányban a cukorbeteg egereknél, akiket naponta mérsékelt dózisú piperinnel etettek, a kontrollcsoporttal ellentétben jelentősen csökkent a vércukorszintjük.

Valamint egy másik szaklapban megjelent tanulmány szerint a piperin egy cukorbetegség elleni gyógyszerrel kombinálva jelentősebben csökkentette a vércukorszintet, mint a gyógyszer önmagában.

Miért hathat a piperin cukorbetegség elleni szerként? Mint a kutatók kifejtették, az antioxidáns bioenergetizáló hatású, ami azt jelenti, hogy a gyógyszereket könnyebben elérhetővé teszi a szervezetben. Emellett segít az emésztés javításában is, ami jobb glükóz-inzulin egyensúlyt eredményezhet. A kutatók azonban megjegyezték, hogy a feketebors nagyon nagy adagja a vércukorszint megugrását okozhatja, mivel képes növelni a tápanyagok felszívódását. Valójában a mérsékelt adag a legjobb.

A feketeborsban található piperin még az agyműködés javításában is kulcsfontosságú lehet. Az antioxidáns védelmet nyújthat az agyi neuronok degenerációja ellen, ezáltal csökkentheti az olyan betegségek kognitív károsodását, mint az Alzheimer-kór. A tudósok megjegyzik, hogy a piperin jelentősen növelte a memóriateljesítményt és csökkentette a neurodegenerációt az Alzheimer-kórban szenvedő állatokban. Bár további kutatásokra van szükség ezen eredmények megerősítéséhez, a kutatók úgy vélik, hogy az antioxidáns javíthatja az agy dopamin- és szerotoninszintjét.

A dopamin és a szerotonin kulcsszerepet játszik a memóriaképzésben, így e két vegyi anyag növekedése javíthatja az emberek memóriáját.

Melyik fajta bors a legjobb, ha nagy mennyiségű piperint szeretnénk fogyasztani? Bár minden borsszem piperintartalma a termőhelytől függően változik, a feketebors tartalmazza az egyik legnagyobb mennyiséget. A fehérbors hasonló mennyiséget tartalmaz, néha többet is, ugyanis a borsnövény ugyanazon bogyóiból készül, mint a feketebors. Az egyetlen különbség, hogy a külső réteget eltávolítják. A bors egyéb, magas antioxidáns-tartalmú formái közé tartozik a zöld és a piros bors is.

Forrás: 
womansworld.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ha kigyomláltuk a vadkomlót, együk meg! Az egyik legdrágább zöldféle

Talán sokkoló lehet, ha megtudjuk, hogy a világ legdrágább zöldsége az, amit sok helyen gyakran gyomnövénynek tartanak, míg a németek, franciák és belgák akár 1000 eurót is képesek fizetni kilójáért. Vajon miért olyan kívánatos a vadkomlócsíra?

A fagylalt, amely megdöntötte a Guinness-rekordot

A világ legdrágább fagylaltját Japánban lehet megkóstolni, feltéve persze, hogy az árától nem szédül meg az ember.

Új vezérigazgatója lesz júliustól a Penny Magyarországnak

Mathias Mentrop lesz a Penny Magyarország vezérigazgatója július 1-jétől, aki a csehországi hálózat operatív igazgatója jelenleg - közölte a diszkontáruházlánc csütörtökön az MTI-vel.

A kertészkedés meglepő egészségügyi előnyei

A Coloradói Egyetem tanulmánya szerint a kertészkedő emberek egészségesebbek, mint azok, akik nem végeznek kerti munkákat. Ennek több oka is van, mint például, hogy több rostot fogyasztanak, és több testmozgást végeznek.

Négy étel, ami öregíti az agyat

Az ételek nem csak a testünk számára jelentenek üzemanyagot, hanem agyunk egészségében is jelentős szerepet játszhatnak, de a kiegyensúlyozott táplálkozás segíthet az agyműködés javításában és a kognitív hanyatlás megelőzésében. Ha azonban nem vagyunk körültekintőek az ételválasztásunkkal, bizonyos élelmiszerek felgyorsíthatják az agy öregedését, és növelhetik a demencia kialakulásának kockázatát.

Fejlesztések a dunaharaszti italgyárban

A Coca-Cola HBC Magyarország mintegy 23 millió euró (mintegy 8,7 milliárd forint) értékben fejleszti gyártási és logisztikai kapacitásait Dunaharasztiban - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.

Már kóstolható az Ország Söre!

A magyar sörkedvelő közönség szavazatainak összesítése alapján az egyik legtrendibb és legizgalmasabb kisüzemi sörtípust képviseli a 2023-as Ország Söre, amit mostantól dobozban, a PLACC Fesztiválon pedig már csapolt formában is kóstolhatnak a fogyasztók.

Ismét megünneplik a Szent Iván éjt Tarcalon

Egy nem nagy, de annál kedvesebb rendezvényre szeretnék felhívni a figyelmet: Palásthy Katalin, a tarcali Katica Vendégház tulajdonosa ismét megrendezi a Szent Iván-napi nyitott kert elnevezésű eseményét, amelyben gasztrokiállítók, ezoterikus előadók, finom falatok és hűs borok kapják a főszerepet; a napot pedig tradicionális tűzgyújtás zárja. 

A megfizethetetlen ár a fenntartható étrend legfőbb gátja

Egyre többen vannak, akik anyagi okok miatt nem engedhetik meg maguknak, hogy fenntartható módon étkezzenek, derült ki a WWF tizenkét országra kiterjedő felméréséből. Az idén a megkérdezettek 56%-a, 2021-hez képest 9%-kal többen válaszolták, hogy nem tudják megfizetni a fenntartható étrendet. Muszáj csökkenteni az egészséges élelmiszerek áfáját, érvel a WWF németországi szervezete.

Növényvédőszer-maradék miatt hívtak vissza kukorica tallért

Nem engedélyezett növényvédőszer-maradék (klórpirifosz) jelenléte miatt a gyártó Good Food Products visszahívta a 2023. szeptember 19-i minőségmegőrzési idejű 105 grammos Sondey Kukorica tallér amaranth és a 105 grammos Sondey Kukorica tallér chia termékeit, az árut Magyarországon a Lidl forgalmazza - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-vel.