Ezt az egyszerű fűszert már évszázadok óta használják nemcsak ételízesítőként, hanem gyógyászati összetevőként is, mivel csökkenti a gyulladást, amint azt a McCormick Tudományos Intézet is megjegyezte. Rengeteg jótékony növényi vegyületet és a piperin nevű erős antioxidánst tartalmaz, amely a feketebors csípősségét adja. A Critical Reviews in Food Science and Nutrition című szaklapban megjelent áttekintés szerint a piperin a szabad gyökök gátlásával védelmet nyújthat a szervezetben az oxidatív károsodás ellen.
A Redox Report tanulmánya azt is bemutatta, hogy a feketebors hogyan képes csökkenteni az oxidatív stresszt. A tudósok öt különböző csoporttal végeztek ellenőrzött kísérletet, mely során megállapították, hogy a magas zsírtartalmú étrendet fogyasztó patkányok szervezetében sokkal kevesebb oxidatív stressz jelentkezett, amikor feketebors-kiegészítőt kaptak. Egy másik tanulmány pedig megállapította, hogy a piperin jelentősen csökkentette az ízületi gyulladás tüneteit, és a bokaízületeket körülvevő gyulladást.

A feketebors javíthatja a szervezet vércukorszint-szabályozó képességét és csökkentheti a vércukorszint-kiugrásokat. A Hormone and Metabolic Research című szaklapban közzétett összehasonlító vizsgálatban a piperint fogyasztó patkányok jobban tudták szabályozni a glükózt. Míg egy másik tanulmányban a cukorbeteg egereknél, akiket naponta mérsékelt dózisú piperinnel etettek, a kontrollcsoporttal ellentétben jelentősen csökkent a vércukorszintjük.
Miért hathat a piperin cukorbetegség elleni szerként? Mint a kutatók kifejtették, az antioxidáns bioenergetizáló hatású, ami azt jelenti, hogy a gyógyszereket könnyebben elérhetővé teszi a szervezetben. Emellett segít az emésztés javításában is, ami jobb glükóz-inzulin egyensúlyt eredményezhet. A kutatók azonban megjegyezték, hogy a feketebors nagyon nagy adagja a vércukorszint megugrását okozhatja, mivel képes növelni a tápanyagok felszívódását. Valójában a mérsékelt adag a legjobb.

Melyik fajta bors a legjobb, ha nagy mennyiségű piperint szeretnénk fogyasztani? Bár minden borsszem piperintartalma a termőhelytől függően változik, a feketebors tartalmazza az egyik legnagyobb mennyiséget. A fehérbors hasonló mennyiséget tartalmaz, néha többet is, ugyanis a borsnövény ugyanazon bogyóiból készül, mint a feketebors. Az egyetlen különbség, hogy a külső réteget eltávolítják. A bors egyéb, magas antioxidáns-tartalmú formái közé tartozik a zöld és a piros bors is.