0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Érdemes megbecsülni az idős ültetvényt

A korosabb gyümölcsösöknek számos előnyük van, amiért érdemes lehet minél tovább jó erőnlétben tartani őket, bár a gondozásuk több téren eltér a fiatalabb ültetvényekétől. Többféleképpen segíthetjük az idősebb fákat abban, hogy minél tovább termesztésben maradhassanak egy üzemi ültetvényben.

A Ráckeve mellett található, Szomolyai fekete fajtából és porzófajtáiból létesített cseresznyés csaknem harmincéves, de az országban ebből a fajtából van körülbelül fél évszázados ültetvény is. A jó állapotú ültetvényeket érdemes fenntartani, hiszen az újratelepítés költsége óriási, és utána még évek telnek el a fák termőre fordulásáig, majd amíg elérik a csúcshozamot. Egy jól karbantartott idős ültetvény maximális termést ad, és a kialakult kereskedelmi kapcsolatoknak köszönhetően a gyümölcs értékesítése is egyszerűbb, mondta Bódis Katalin kertészmérnök, a terület egyik tulajdonosa.

Az utóbbi években a virágzási időben mindig volt egy-két fagyos éjszaka.

Ráckevén olyankor nem használnak fűtőberendezést, a károk mérséklésére a várhatóan fagyos éjszakák előtt biostimulátoros (Atonic) kezelést végeznek. A kezelés mellett is látványos, hogy a fák alján a fagy megritkította a termést, de a felső hányadukban lévő virágok megúszták a hideget, mert abban a magasságban valószínűleg plusz fokok voltak. Ugyanakkor az idős cseresznyés mellett található hétéves meggyfáknak jóval alacsonyabban van a koronájuk, ott szinte a teljes termés megsemmisült. Az sem mindegy, hogy már kinyílt, vagy még zárt bimbós stádiumban érkezik a fagy. A szélhatás is érvényesül, tavaszi fagynál az ültetvény szélén álló fákon nagyobb kár keletkezik, mint a bentebbi példányokon, említette Gagyhy József kertészmérnök, a terület másik tulajdonosa.

Síkfalmetszés, ritkítás

A fák egyre magasabbak és terebélyesebbek lesznek az évek során, így a 8 × 6 méteres térállás idővel szűkösnek bizonyul. Ennek érdekében néhány­évente gépi síkfalmetszést alkalmaznak, valamint minden télen egyedileg fűrésszel nyúlnak be a koronákba, és visszavágják a nagyon kilógó ágakat.

Erre a gépi betakarítás miatt is szükség van, hiszen a rázógép ponyváján túlnyúló ágakról a termés a földre hullana.

Ezért is célszerű kompakt lombkoronát kialakítani a nagy fákon. A metszések a növekedést is serkentik, tehát egyben ifjításnak is felfogható ez a munkafolyamat.

A kompaktabb korona a feltétele az egész éves művelésnek: hogy beférjenek a sorközökbe a munkagépek kaszáláskor, permetezéskor, lajtos öntözéskor, említették a szakemberek. Évek múlva, amikor a síkfalmetszés már nem lesz eléggé hatékony, várhatóan az egyedszám ritkításával tovább hosszabbítható majd az ültetvény élettartama.

Talajtömörödés ellen

Évente többször járnak tehát a munkagépek az ültetvényben, és tömegük alatt tömörödik a talaj, levegőtlenebb körülmények alakulnak ki, ami a növényeknek és a talajéletnek sem kedvez. A csapadék vagy az öntözővíz lassabban jut le a mélyebb rétegekbe, a fák gyökérzónájába, mondta Bódis Katalin. Ennek kezelésére négy-ötévente érdemes beiktatni a gépi talajlevegőztetést, aminek hatására a talaj jobban befogadja a vizet, mélyebb rétegben nedvesedik át, és szárazság esetén a víz a hajszálcsövesség elve alapján felfelé jön.

Öntözéskor is jobb hatásfokot lehetett elérni, mert a levegősebb talaj jobban nyeli a vizet, így nem volt jellemző a felszíni elfolyás, és a gyors leszivárgás a párolgási veszteséget is mérsékelte, ami nyáron igen nagy lehet.

Kísérletek szerint az ültetvény élettartama évekkel meghosszabbítható a talajlevegőztetés hatására, a nyereségtermelő képesség számottevően emelkedhet, és kevesebb fa pusztul. A kezelés jó hatású az ültetvény megelőző belvízvédelme szempontjából, bár ez a Ráckeve melletti laza, homokos talajon nem szempont.

A talajlevegőztető gép 12 bar nyomású levegőt juttat a talajba, naponta 2-2,5 hektárt tud kezelni. A szemmel láthatóan levegővel átjárt terület a talaj adottságaitól függően egy 1,2-2 méter sugarú kör.

Fontos a jó erőnlét

A növényvédelmi kezelések nemcsak a gyümölcs védelme és jó minősége, hanem a jó kondíció megtartása érdekében is fontosak. A jó erőben lévő fák jobban ellenállnak a káros környezeti hatásokkal szemben, és a kórokozók, illetve kártevők is csak kisebb bajt okoznak.

Az egészséges fa több virágot hoz, így még a virágzási időben érkező hideg után is több termés marad.

Ha egy nagy fa virágainak a 25%-ából termés lesz, az már jó mennyiséget jelenthet betakarításkor, mondta Gagyhy József.

Lenne frisspiaci is

Az ültetvény fő fajtája az ipari feldolgozásra való Szomolyai fekete, de mellette a beporzását elősegítendő Bigarreau Burlat, Van, Germersdorfi és Solymári gömbölyű fajtájú fák is vannak, amelyek kézi szedéssel alkalmasak lennének friss fogyasztásra. A kézi szedést azonban el kellett felejteni, mert a munkaerő ára és teljesítménye nincs arányban a kereskedők által kínált felvásárlási árral, így friss fogyasztású cseresznye nem került a piacra Ráckevéről, a porzófajták termését is rázógéppel takarították be cefrének. A kézi szedésre nem teljesítménybéres, hanem órabéres árat adnak a munkaerő-közvetítők, ami vállalhatatlanul kockázatos, hiszen nem mindegy, hogy mondjuk 1500 forintos órabérért 6-7 vagy 12 kilogrammot szed le valaki. Az ideális óránkénti teljesítmény egy gyakorlott szedő esetén legalább 10 kilogramm, említették a cseresznyés tulajdonosai.

A növényvédő szeres kezelésekkor rendszeresen adagolnak lombtrágyát is, valamint a termés betakarítása után sem hagyják magára az ültetvényt a tulajdonosok, hiszen például az idei aszályos évben is fontos, hogy minél tovább megtartsák a lombjukat a fák, mert ez összefügg a jövő évi virágrügyek képződésével. A traktorral vontatott permetezőgéppel már nem mindig ér el megfelelő szórásképpel a permetszer a fák tetejéig, ez főleg kontakt szerek esetén okozhat problémát. Ezért a jövőben a fák tetejét drónos permetezéssel szeretnék kiegészítésként kezelni, vagy csalétkes növényvédelmet folytatnak a cseresznyelégy ellen, amikor a permetszerbe kevert csalétek vonzza a kártevőt, így az sem gond, ha a facsúcsok részben kimaradnak a permetezésből.

Akár a gyümölcs kinevelésének időszakában, akár most, amikor hónapok óta nem esett értékelhető mennyiségű csapadék, szükségessé válik az ültetvény öntözése.

Ezt lajtos kocsiból oldják meg, egy fa alkalmanként 100-120 liter vizet kap.

Kihívás mindig akad

A klímaváltozásnak tudható be a szélsőséges időjárás. A tavaszi meleg időben kinyílnak a virágok, ám jöhet egy lehűlés, amikor egy részük elfagy, de ha csak hűvösre és szelesre vált az idő, az is elég ahhoz, hogy a kitelepített méhek ne dolgozzanak elég intenzíven. Ez pedig nem tesz jót a megtermékenyülésnek.

A többféle biostimulátoros kezelés mellett kalciumot is kaptak a fák a magképzés és a keményebb gyümölcshús eléréséhez. Folyamatosan védekezni kellett a cseresznyelégy ellen, és a lehető legkevesebb csapadék is növeli a moníliafertőzés veszélyét, így az ellen is többször permeteztek. A betakarítás előtti napokban a seregélyek és a tolvajok riasztása a fontos feladat, az előbbi célra alkalmas a napelemmel működő, véletlenszerű időközökkel ragadozómadár-hangokat adó eszköz.

A tolvajok ellen csak az véd, ha a területen rendszertelenül, a legváratla­nabb időpontokban, naponta többször megjelenik valaki, mondta Bódis Katalin.

Tíz nappal a rázógépes szüret előtt Eth­reles kezelésre került sor, ez segíti, hogy a kocsány leváljon a gyümölcsről a rázás hatására, és minél több cseresznye potyogjon a ponyvára. Ennek az a kockázata, hogy ha a rázógép érkezése előtti napokon szeles, viharos az időjárás, akkor a földre hullik a gyümölcs – ez idén szerencsére nem következett be, említette Gagyhy József. A nem várt géphibák megnehezítik az életet, például amikor a rázógép automatikus ponyvakitoló karja nekiütközött az egyik fatörzsnek, a rúdja elgörbült, így a gép működésképtelenné vált. Az ilyen automata rázógépnél a ponyvaszakadás problémája viszont kiküszöbölhető. Az emberi erőre alapozott változatnál ugyanis, ha az emberek nem emelik meg a ponyvát, amikor a gép visszahúzza, akkor a ponyva megsérülhet. A korábbi években ezért kellett többször leállni egy időre. A rázási idő hosszát jól kell megválasztani, mert károsodhat tőle a fa, bár a korosabb növények ilyen szempontból strapabíróbbak, jobban tűrik ezt a fajta betakarítási módot, mondta Bódis Katalin.

Forrás: Kertészet és Szőlészet