Back to top

A forróság miatt éjszaka szüretelnek a spanyolok

Madridtól nem messze, egy ökológiai borászát ültetvényén a dolgozók fejünkön lámpákkal, éjszaka szüretelik a szőlőt – méghozzá idő előtt. Az aszály és a hőhullámok miatt nem lehet tovább halogatni a betakarítást, ráadásul az időjárás miatt csak naplemente után tudnak szüretelni.

Távolról szentjánosbogaraknak tűnnek a Madrid mellett Bodega Andres Morate borászat szőlőültetvényein a munkások, ahogy fejükön lámpával dolgoznak a szőlőtőkék között.

Heatwaves force early Spanish wine harvests

A brutális nyári hőmérséklet és a klímaváltozás okozta szárazság miatt néhány spanyol szőlőbirtok, például ez a Madrid melletti családi vállalkozás is átállt az éjszakai szüretre, hogy elkerüljék a munkát a tikkasztó augusztusi hőségben.

A szőlőt általában szeptember közepén szüretelik, de Andres Morate idén augusztus 24-én kezdte meg a szüretet a 20 hektáros parcelláján.

"Ez egy extrém év, elévre sokkal később szoktunk szüretelni" - mondta a Reutersnek.

"A hőség miatt már tavaly is korábban kezdtük a munkát, de idén még mindennek tetejébe az aszály is gondot okoz... ez volt minden idők egyik legkeményebb nyara, és minden évben hőmérsékleti rekordok dőlnek meg".

YouTube/Reuters
YouTube/Reuters
Fotó: YouTube/Reuters

A Nature Geoscience című folyóiratban múlt hónapban közzétett tanulmány szerint az éghajlatváltozás miatt az Ibériai-félsziget egyes részein az elmúlt 1200 év legszárazabb időjárását tapasztaljuk. Spanyolországban ezen a nyáron három szokatlanul hosszú hőhullámot szenvedett el, amelyek pusztító erdőtüzeket szítottak. Morate szerint bár a szőlő bőségesen termett, a száraz hőség miatt kevésbé lett lédús.

Morate, aki büszke a fenntartható, környezetbarát, vegyszeres műtrágya és öntözés nélküli termelésre, elmagyarázta, hogy a legjobb eredmény érdekében a szőlőnek fokozatosan kell fejlődnie a szőlőszemek kialakulásától a szüretig, de az utóbbi időben az időjárás felgyorsította ezt a folyamatot, ami károsan hatott.

Az éjszakai munka, napnyugtától hajnali 2-3 óráig, nem csak a szüretelőknek, hanem a szőlőnek is előnyös, mielőtt a bort préselnek belőle

- mondta. Minél hűvösebbek, mire a borászatba érnek, annál jobban koncentrálódik az aromájuk és az ízük.

A 33 éves Javier szőlőszedő elmondta: "Éjszaka sokkal jobb dolgozni, nincs túl meleg, nincsenek rovarok, jobban élvezed a munkát. Napközben nem tudnánk itt lenni, megsülnénk a perzselő Nap alatt."

Fotó: YouTube/Reuters

Forrás: 
Reuters

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egy év a kürti borászatban

A szőlő már a hordókban érik, amikor Sütő Zsolt kürti borászt arra kérem, hogy értékelje a 2022-es évet. Zsolt villamosmérnök, de már húsz éve vállalkozásszerűen bort készít. Tizenkét hektáron gazdálkodik természethűen, amiből 5 hektár fejművelésű tőkés szőlő. Borászatában, a Strekov1075-ben saját területein termett biominőségű szőlőt dolgoz fel.

Az illatos Tramini és értékes utódai

Sok kedvező tulajdonsága miatt magyar szőlőnemesítők is használták keresztezéseikhez a Piros traminit. A fajta átadta utódaiba a jó cukorgyűjtő hajlamot, a fagytűrést, a termékenységet és a korai érést. Három államilag elismert fehérborszőlő született ezekből a keresztezésekből, mindegyik zamatos minőségi bort ad.

Közvetlen támogatások az agráriumban 2023 után

A kétéves átmeneti időszakot követően, 2023. január 1-jén működésbe lép a Közös Agrárpolitika (KAP) új szabályrendszere. Fontosnak tartjuk, hogy a lehető legkorábban megkezdődjön az agrárpolitika kedvezményezettjeinek minél szélesebb körű tájékoztatása arról, hogy az eddig ismert agrártámogatásokat ezentúl milyen jogcímeken keresztül érhetik el, és hogy ahhoz milyen feltételeket kell teljesíteniük.

Az ünnepek előtt nagyobb forgalom várható a borpiacon is

Az ünnepek előtt emelkedő forgalomra számít, hosszabb távon pedig stabil nyereséget remél a Grand Tokaj, Tokaj-Hegyalja legjelentősebb bortermelője.

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

A vörösbor már nem kedvencük a franciáknak - egyre kevesebbet isznak belőle

A bor a francia kulturális örökség egyik alappillére. Viszont a trendek változnak, most Franciaországban sokkal kevesebb bort isznak, mint egy évtizeddel ezelőtt. A gallok egyik szimbóluma, a vörösbor, de ez iránt csökkent az érdeklődés a legnagyobb mértékben.

Okos megoldások az európai erdőkért

A közelmúltban hatfős francia erdészküldöttség járt Magyarországon, hogy szárazságtűrő fafajokkal ismerkedjenek. Az utóbbi években ugyanis súlyos aszály, tömeges fapusztulás sújtotta a francia erdőket. A klímaváltozás következményei ott is arra ösztönzik az erdészeket, hogy új meleg- és szárazságtűrő fajok után kutassanak, és felgyorsítsák azok természetes vándorlását. Most kivételesen a franciák vetik ránk „vigyázó szemeiket”.

A jó talaj aranyat ér - van, akinek egy unciányit

Nem véletlenül választotta a címben szereplő gondolatot mottójául az Agro.bio Hungary Kft. évzáró-évnyitó rendezvényén. A talaj ügyét szívén viselő cég elsősorban szerette volna felhívni a figyelmet legfontosabb termelő eszközünkre, másrészt az Aranykorona akció keretében fődíjként egy uncia befektetési arannyal térhetett haza a szerencsés gazdálkodó.

Négy országban is értékesítették az illegális lóhúst

Illegális vágásból származó lóhús engedély nélküli értékesítése és ennek segítése miatt előállítottak 41 embert Spanyolországban, a húst a spanyol piac mellett Belgiumban, Németországban és Olaszországban értékesítették - közölte az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete (Europol) csütörtökön.

A Tisza szabályozásának negatív hatásaitól szenved ma a mezőgazdaság

Tizedszer rendezték meg az Agrárszektor Konferenciát idén, Siófokon. A konferencia médiapartnere a Magyar Mezőgazdaság Kft. volt. A rendezvény nyitóelőadását tartó Farkas Sándor agrárminiszter-helyettese azt mondta, egyre több mindenkit foglalkoztat Magyarországon az öntözésfejlesztés kérdésköre - de már rég elkéstünk vele.