0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A görbe répa éve

Jobb lesz hozzászoknunk az alaktalan krumplihoz, elágazó répához és a méreten aluli mindenféléhez, mert ha túl finnyásak vagyunk és a termés felét ki kell dobni pusztán alakproblémák miatt, még drágább lesz az élelmiszer – figyelmeztet a BBC News portálján nemrég megjelent cikk.

Az Egyesült Királyságban is tombolt az aszály a nyáron, így ne csodálkozzon, aki a zöldség-gyümölcs pultokon átlagosnál kisebb, és közel sem tökéletes küllemű áruval találkozik.

A burgonya, a hagyma, a sárgarépa, az alma és a kelbimbó különösen érintettek; ráadásul a burgonya, a hagyma és a répa estében tovább rontja a kilátásokat, hogy a csontszáraz talajból a felszedésük sem lesz problémametes.

A brit gazdaszervezet, a National Farmers Union ezért

azt kéri az áruházaktól, hogy legyenek rugalmasabbak, és fogadják el a „defektes” árut,

ha az alakján kívül más minőségi kifogás nincs ellene, írja a BBC News cikke.

Idézik Tom Bradshaw-t, a gazdaszövetség alelnökét, aki úgy fogalmaz, hogy hogy ezen az őszön és télen aligha várható el a zöldségektől-gyümölcsöktől a „normál” küllem, ellenben az ízükkel attól még semmi baj nincs.

„A vevőket arra szoktattuk, hogy a burgonyának vagy bármi másnak egy bizonyos módon kell kinéznie. Most viszont az van, hogy ha szeretnénk megúszni az alapból is kritikus időkben a további áremelkedést, akkor nem szabad ezen a küllem-dolgon ennyit rugózni”,

fogalmazott az alelnök.

A brit kiskereskedelmi szövetség megszólaltatott szakértője, Hannah Dougherty pedig elmondta, hogy a kereskedők is érzik a probléma súlyát, és már forgalmazzák is a „fura alakú” zöldségeket-gyümölcsöket. Vagyis, már csak a vevőkön a sor, hogy meg tudnak-e barátkozni a kicsit nehezebben hámozható, de kifogástalan beltartalmú répával-burgonyával-almával…

Forrás: magyarmezogazdasag.hu